Nieuws

5 concrete voorstellen voor een groener bedrijf

5 concrete voorstellen voor een groener bedrijf

// bijdrage van Vlaams ABVV

1. Fietsvergoeding

De fietsvergoeding is een belangrijke stimulans om meer werknemers op de fiets te krijgen. Is er in jouw bedrijf nog geen fietsvergoeding of ligt ze onder het maximumbedrag van €0,24 dat fiscaal vrijgesteld is? Ga hier dan met jouw bedrijf zeker mee aan de slag.

2. Allen op de (bedrijfs)fiets?

De aankoop van een dure elektrische fiets is niet voor iedereen even gemakkelijk. Fietsleaseplannen kunnen interessant zijn, maar er zitten ook addertjes onder het gras. Zorg ervoor dat de collega’s weten hoe veel ze echt (bruto) betalen voor hun fiets en dat er een goede regeling is voor mensen die het bedrijf verlaten, uitvallen wegens ziekte of tijdelijk werkloos worden. Investeringen in fietsen zijn fiscaal interessant voor de werkgever (100% aftrekbaar) en hij krijgt er gezondere en minder gestresseerde werknemers voor in de plaats. Groepsaankopen kunnen ook interessant zijn.

3. Collectief bedrijfsvervoer

De werkgever kan zelf collectief vervoer organiseren en eventuele ‘missing links’ zelf te voorzien (bv. een BlueBike abonnement). Collectief vervoer kan ook een oplossing bieden voor werknemers die hun werkdag eindigen en starten op momenten waarop weinig openbaar vervoer beschikbaar is.

4. Deel eens een dienstwagen

Sommige werknemers zijn verplicht om met de auto naar het werk te komen, omdat ze tijdens hun werkdag klanten bezoeken. Voor deze werknemers kan het een oplossing zijn dat er een pool van dienstwagens ter beschikking is op de normale werkplek.

5. Laadpunten

Om elektrische mobiliteit te promoten, moet het aantal beschikbare laadpunten sterk toenemen. Het ter beschikking stellen van laadpunten op het bedrijfsterrein voor elektrische wagens en fietsen is dus zeker interessant. Belangrijk aandachtspunt: zorg ervoor dat die laadpunten iedereen ten goede komen en niet enkel de directeur met zijn Tesla.

Vragen? Wil je concreet aan de slag rond mobiliteit op jouw bedrijf maar wil je graag ondersteuning? Contacteer dan zeker het milieuteam van het Vlaams ABVV via milieu@vlaamsabvv.be. Deel ook zeker jouw syndicale ervaringen rond mobiliteit, die kunnen we gebruiken om andere militanten te helpen en te inspireren.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW