Nieuws

Syndicalist in Burundi: riskant maar noodzakelijk

Syndicalist in Burundi: riskant maar noodzakelijk

In Burundi, waar armoede en politieke instabiliteit welig tieren, zijn vakbondsactiviteiten soms gevaarlijk. Toch zijn er mannen en vrouwen die elke dag strijden voor de verbetering van de rechten van werknemers. We ontmoeten Dominique, een vakbondsleider in de horeca in Bujumbura.

// een bijdrage van Solsoc

Beperkingen voor vakbonden

Burundi, een klein Afrikaans land aan de oevers van het Tanganyikameer, heeft volgens het Internationaal Muntfonds (oktober 2022) het laagste inkomen per hoofd van de bevolking ter wereld. Sinds de politieke crisis van 2015 en de installatie van een autoritair en repressief regime is er een duidelijke beperking van de vrijheid van meningsuiting. Volgens de Global Rights Index van het Internationaal Vakverbond zijn de controle en beperkingen op het maatschappelijk middenveld, inclusief de vakbonden, toegenomen.

Dominique is maitre d’hôtel in een restaurant in het centrum van hoofdstad Bujumbura. In 2017 richtten ze samen met enkele collega’s uit de horeca een vakbond op. Die telt tot nu toe 154 leden.

Hij legt zijn motivatie uit: “In Burundi is het heel moeilijk om een vakbond op te richten. Maar we doen het omdat het nodig is. De lonen zijn te laag en veel mensen hebben niet eens een contract. Als je ziek wordt, moet je voor jezelf zorgen en de baas kan je ontslaan wanneer hij wil.”

Horecamedewerkers in precaire situatie

Het overwicht van de informele economie, de lage lonen, het gebrek aan sociale bescherming, de endemische werkloosheid, enzovoort. Dit is het lot van de meeste werknemers in Burundi. De situatie is nog erger in de horeca, waar de werkgevers de werknemers uitbuiten in strijd met de sociale wetten en de bepalingen van de arbeidswetgeving.

“De werkloosheid is erg hoog en veel hoog opgeleide mensen vinden geen werk. Werkgevers in hotels en restaurants krijgen veel verzoeken. Ze staan dus sterk tegenover de werknemers. Als de werknemer niet doet wat de baas wil, wordt hij ontslagen en vervangen door iemand anders. En aangezien het moeilijk is een baan te vinden, is de werknemer vaak verplicht te accepteren wat de baas hem oplegt. Onze rol is juist om dit machtsverschil om te buigen of ten minste evenwichtiger te maken. Maar het is niet gemakkelijk”, voegt Dominique eraan toe.

Vakbondsactie essentieel

De vakbond HOREST, waarvan Dominique voorzitter is, is aangesloten bij de Burundese Federatie van Werknemers in de Voedingsmiddelenindustrie, Landbouw en Horeca (FEBUTRA), die meer dan vijfduizend leden telt. Sinds 2014 ondersteunen Horval en Solsoc de structurering en versterking van de federatie.

In het kader van dit project met FEBUTRA organiseren Dominique en andere vakbondsleden bewustmakingsacties en opleidingen met werknemers om hen bewust te maken van hun rechten en hun kennis over verschillende vakbondsonderwerpen te verbeteren. Een goed geïnformeerde werknemer is in staat eisen te stellen aan zijn of haar werkgever.

Dominique: “Aangezien het moeilijk is een baan te vinden, is de werknemer vaak verplicht te accepteren wat de baas hem oplegt”

De vakbond ijvert ook voor een permanente sociale dialoog met de werkgevers voor de verbetering van de werkomgeving, herwaardering van de lonen, dekking van beroepsongevallen, enzovoort. Gevallen van schending van de rechten van werknemers door werkgevers worden opgevolgd door de arbeidsinspectie of de rechtbank, met de steun van de juridische dienst van de federatie. In de Burundese context is het niet gemakkelijk om eisen te stellen in de vorm van een staking of een collectieve mobilisatie met het risico dat het leven van de manifestanten ernstig in gevaar wordt gebracht.

Vooruitzichten voor emancipatie

“We zullen blijven werken voor onze leden. Maar ook voor alle werknemers in de sector in het algemeen. We willen onze vakbond uitbreiden naar het hele land. De opleiding is nuttig en zal worden voortgezet met FEBUTRA. Wij organiseren met name opleidingen over gender. Meisjes en vrouwelijke werknemers in deze sector staan in hoge mate bloot aan gendergerelateerd geweld. Wij willen de beroepsopleiding ontwikkelen zodat de banen van onze kameraden in de sector beter tot hun recht komen.”

“Anderzijds proberen wij ook de economische activiteiten binnen de Unie te ontwikkelen. We hebben financiering gekregen om een restaurant-bar te openen die we KUBAKOZI hebben gedoopt. In het Kirundi betekent dit ‘Bij de arbeiders’. De winst wordt gebruikt om onze activiteiten te financieren en jongeren in dienst te nemen. Als alles goed gaat, willen we binnenkort een bakkerij en banketbakkerij openen.

Het partnerschap tussen FEBUTRA, het ABVV Horval en Solsoc wordt nog enkele jaren voortgezet en zal de verdere ontwikkeling van het opleidingscentrum, de inzet van de vakbond in de agrovoedingssector en de ondersteuning van economische initiatieven van de vakbond zoals catering, bakkerij en visserijcoöperaties mogelijk maken.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW