Nieuws

Inflatie op hoogste peil in 47 jaar

Inflatie op hoogste peil in 47 jaar

De prijzen blijven stijgen. De inflatie bereikt in september 2022 het hoogste niveau sinds 1975.

De prijzen blijven hoge toppen scheren. In september 2022 bedraagt de inflatie 11,27%. Dat betekent dat je voor een korf goederen en diensten 11,27% meer betaalt dan een jaar geleden. Betaalde je vorig jaar 100 euro voor een winkelkar, dan betaal je daar vandaag 111 euro voor.

We moeten al teruggaan tot 1975 voor een nog hogere algemene prijsstijging op jaarbasis.

De inflatie is sinds het einde van 2021 aan een stevige opmars bezig. Toen speelden het aangekondigde einde van de coronapandemie een rol, alsook de toegenomen vraag naar grondstoffen, goederen en diensten als gevolg van de oplevende economie.

In 2022 kwam daar nog de oorlog in Oekraïne bovenop. Die oorlog maakt vooral de energiemarkt onrustig.

Het is nog maar de vraag of deze trend zich gaat voortzetten of niet.

Schokkende energieprijzen

Volgens Statbel, het Belgische statistiekbureau, is het grootste deel van de inflatie, net zoals de afgelopen maanden, toe te schrijven aan de stijgende energieprijzen. Die gingen op een jaar tijd met 60,54% omhoog.

De prijs van aardgas ging met een schokkende 135% omhoog op 12 maanden tijd. De elektriciteitsprijs – die, zoals we ondertussen weten, sterk wordt beïnvloed door de gasprijs – ging met 81% omhoog.

Voeding

Bij de voedingsproducten zitten ook enkele sterke stijgers. Brood en granen werden ruim 13% duurder op een jaar tijd. Alcoholische dranken en vlees gingen respectievelijk met 7% en 10% omhoog.

Ook vliegtickets (+17%) en hotelkamers (+18%) werden fors duurder.

Vertragingseffect

De inflatie kent een zeker vertragingseffect. Stijgende energiekosten in de productie worden immers niet per se meteen doorgerekend aan de consument, maar hebben wat tijd nodig om in de volledige productieketen “door te sijpelen.”

Grote distributeurs, zoals Carrefour en Delhaize, werken bovendien vaak met jaarcontracten met hun leveranciers. Dit betekent dat de prijsstijgingen stapsgewijs aan de consument doorgerekend worden, naargelang de nieuwe contracten onderhandeld worden.

Facebooktwitter

2 thoughts on “Inflatie op hoogste peil in 47 jaar

  1. Een factor die ook inflatiebevorderend is, werd niet benoemd. De jarenlange quantitative easening van de ECB. De ECB is dus medeverantwoordelijk voor de torenhoge inflatie.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW