Nieuws

Inflatie: einde nog niet in zicht

Inflatie: einde nog niet in zicht

We hebben geen glazen bol. Maar de kans is klein dat deze periode van stijgende prijzen snel gaat stoppen.

We kunnen er tegenwoordig niet meer omheen. We worden in de media om de oren geslagen met alarmberichten over stijgende prijzen voor goederen en diensten. De inflatie, zoals dat heet, bereikt recordhoogten.

Volgens het Belgisch statistiekbureau Statbel steeg de inflatie in januari naar 7,59%. Dat is het hoogste niveau in bijna 40 jaar. In augustus 1983 noteerden we een inflatie van 7,90%.

In het kort betekent dit dat je voor een winkelkar die vorig jaar 100 euro kostte, vandaag 107,59 euro betaalt. Een enorm verschil.

Opvallend is dat de maand-op-maand stijging van december 2021 tot januari 2022 zo’n 2,23% bedraagt. Dat is de grootste sprong sinds maart 1951. Het toont maar aan dat het inflatietempo vandaag extreem hoog ligt.

Einde in zicht?

“Het is onmogelijk te zeggen hoe lang deze trend nog gaat aanhouden”, zo stelt Giuseppina Desimone. Zij is adviseur op de ABVV-studiedienst en gespecialiseerd in alles wat met index en inflatie te maken heeft. “Het ziet er niet naar uit dat de inflatie snel gaat aftoppen, of toch niet neerwaarts gaat afbuigen.”

Desimone haalt hiervoor meerdere redenen aan. “De grote distributeurs, de supermarkten als Carrefour en Delhaize, onderhandelen nieuwe contracten met hun leveranciers. Die stellen onvermijdelijk hun tarieven naar boven bij en dat zal zich laten voelen doorheen 2022. Het gaat immers meestal om jaarcontracten. Het duurt dus altijd een tijdje voordat we dit voelen aan de kassa.”

Non-food

Bij de prijsstijgingen moeten we rekening houden met het volledig productieproces. Van grondstof tot in het winkelrek. Verse voedingswaren komen relatief snel van bij de landbouwer in de winkelrekken terecht.

“Voor non-food wordt een grotere prijsstijging verwacht”, aldus Desimone, “omdat de keten veel langer is en de prijsstijgingen in elk stadium voelbaar zijn. Non-food, producten die niet eetbaar of drinkbaar zijn, zijn daardoor bijvoorbeeld nog gevoeliger voor stijgingen in de energieprijs, of de prijs van grondstoffen, die uiteindelijk worden doorgerekend in de consumentenprijs.”

Huur

Huurprijzen op de privémarkt zien momenteel een ‘normale’ inflatie van om en bij de 2%. Nochtans valt ook hier een prijsstijging te verwachten doorheen 2022. De huurprijs wordt één keer per jaar geïndexeerd op de vervaldag van het contract en die stijgingen worden dus breed uitgesmeerd over het hele jaar.

Giuseppina Desimone: “Prijsstabiliteit draagt bij tot de groei van de economie, maar ook tot de bescherming van de werkgelegenheid en de koopkracht.”

Stabiliteit

Een inflatiepercentage van om en bij de 2% zorgt voor stabiliteit in de economie. Desimone: “Europa streeft hiernaar. De doelstelling is dat de prijzen niet te sterk stijgen (hoge inflatie) en dat de prijzen ook niet in dalende lijn gaan (deflatie). Lange periodes van inflatie of buitensporige deflatie hebben een negatief effect op de economie. Consumenten gaan immers hun aankopen uitstellen. Prijsstabiliteit draagt bij tot de groei van de economie, maar ook tot de bescherming van de werkgelegenheid en de koopkracht. Eén van de hoofdtaken van de Europese Centrale Bank is net het bewaken van deze prijsstabiliteit.”

Koopkracht

Het is nog maar de vraag wanneer we weer een enigszins ‘normaal’ inflatiecijfer gaan bereiken. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat de trend wordt gekeerd. Ondanks ons Belgisch systeem van automatische loonindexering zullen veel gezinnen de komende maanden nog bijzonder hard op de tanden moeten bijten.

“De koopkracht is deels gevrijwaard”, zegt Giuseppina Desimone van de ABVV-studiedienst. “De automatische indexering van lonen en uitkeringen is immers gebaseerd op de evolutie van de zogenaamde gezondheidsindex. Dat is de index van consumptieprijzen waarin de prijzen van tabak, alcohol en transportbrandstof niet zijn opgenomen. Die prijzen stijgen natuurlijk ook, en zelfs sterk, maar toch worden ze niet in rekening genomen voor de indexering van jouw loon of uitkering.”

“Daarbij komt dat de gezondheidsindex wordt ‘afgevlakt’. Dit is het gemiddelde van de afgelopen vier maanden. Dit is bedoeld om al te grote schokken in de loonvorming te vermijden.”

Onze koopkracht is dus slechts gedeeltelijk en altijd met vertraging veiliggesteld.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW