Nieuws

Heb jij recht op goedkoper internet?

Heb jij recht op goedkoper internet?

Het ‘sociaal internetaanbod’ bestaat sinds maart 2024. Wat is het? Wie heeft er recht op? Hoe vraag je het aan? 

Wat?

Sinds 1 maart 2024 hebben sommige mensen recht op het sociaal internetaanbod. Dat is een gunstig maximumtarief voor een internetverbinding op een vaste locatie. De FOD Economie geeft aan dat het bedoeld is om meer mensen en gezinnen in een moeilijke situatie (met bijvoorbeeld een leefloon of een andere financiële ondersteuning) toegang tot het internet te geven aan een betaalbare prijs.

Op de website van de FOD Economie vind je in vraag en antwoord alle informatie over dit sociaal internetaanbod.

Welke formules?

Er zijn twee mogelijkheden:

  • De eerste tariefformule kost maximum 19 euro per maand. Daarmee heb je internet op een vaste locatie met een minimale downloadsnelheid van 30 Mbps en 4 Mbps uploadsnelheid. Je krijgt daarnaast minstens 150 GB data.
  • De tweede formule kost maximum 40 euro per maand. Je krijgt hetzelfde als bij de eerste formule + een andere dienst (bv. televisie, telefoon of gsm-abonnement) afhankelijk van de telecomoperator. Op dit moment kan je het internetaanbod enkel combineren met een televisieabonnement.

Daarnaast heb je steeds 50 % korting op de installatiekosten van je internet en kan je extra diensten toevoegen. Daarvoor betaal je wel de commerciële prijs.

Wie?

Het sociaal internetaanbod wordt niet automatisch toegekend, ook al heb je er recht op. Om in aanmerking te komen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Om het je gemakkelijk te maken kan je op de website www.sociaalinternetaanbod.be opzoeken of je recht hebt op dit voordelige tarief voor internet. Het enige wat je hoeft te doen, is inloggen met je elektronische identiteitskaart (of alternatieven zoals itsme).

Hoe aanvragen?

Denk je in aanmerking te komen, dan kan je dat aanvragen bij een telecomoperator die het sociaal internetaanbod aanbiedt. Die controleert bij de FOD Economie of je al dan niet recht hebt op dat voordelige tarief.

Bij welke operatoren?

Proximus, Telenet en VOO (niet in Vlaanderen) zijn wettelijk verplicht het sociaal internetaanbod aan te bieden. Andere telecomoperatoren kunnen dit aanbieden, maar momenteel koos geen enkele andere ervoor om dat te doen.

De operatoren moeten de minimuminternetsnelheden (30 Mbps downloadsnelheid en 4 Mbps uploadsnelheid) respecteren en minimaal 150 GB aan data aanbieden. Maar die snelheden en data kunnen ook meer zijn. De FOD Economie raadt daarom aan het sociaal internetaanbod te vergelijken op de websites van de verschillende telecomoperatoren. Zo maak je de beste keuze voor jouw situatie.

Ik kreeg het oude sociaal tarief telecom al vóór 1 maart 2024. Verlies ik mijn recht op het oude sociaal tarief?

Je kreeg voor 1 maart 2024 al het oude sociaal tarief? Zolang je blijft voldoen aan de voorwaarden van dit oude sociaal tarief en je verandert niets aan je tarief of contract, blijft alles bij het oude.Bron: FOD Economie

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW