Nieuws

Fietsvergoeding – Veel gestelde vragen

Fietsvergoeding – Veel gestelde vragen

Vanaf 1 mei heeft elke werknemer in de privésector recht op een fietsvergoeding. We zetten de belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje.

Is de fietsvergoeding een recht of een gunst?

Vanaf 1 mei is de fietsvergoeding een plicht voor elke werkgever in de privésector. Het is dus een recht voor de werknemer, en geen gunst.

Wie heeft recht op de fietsvergoeding?

Elke werknemer in de privésector die regelmatig zijn woon-werkverplaatsingen met de fiets aflegt, heeft vanaf 1 mei 2023 recht op een fietsvergoeding.

Wat betekent ‘regelmatig’?

Regelmatig kan betekenen: elke dag, één keer per week, tijdens de zomermaanden … Het idee is dat een fietsvergoeding niet zal worden toegekend voor wie occasioneel de fiets neemt om naar het werk te gaan, bijvoorbeeld twee dagen per jaar omdat de auto binnen moet voor onderhoud.

Wat verstaan we onder een ‘fiets’?

Verplaatsingen met een gewone fiets of plooifiets, elektrische fiets of zogenaamde speed pedelec komen in aanmerking voor de fietsvergoeding. Er gelden wel beperkingen qua snelheid en motorcapaciteit. Komen niet in aanmerking: steps, hoverboards, rolschaatsen, skateboards, monowheels, (elektrische) segways.

Hoeveel bedraagt de fietsvergoeding?

Voor het jaar 2023 bedraagt de fietsvergoeding 0,27 euro per afgelegde kilometer en geldt voor een maximum van 40 kilometer per dag. Dit bedrag zal jaarlijks worden geïndexeerd.

Wat als ik maar voor een deel van mijn woon-werkverkeer de fiets gebruik?

Je kan voor de afzonderlijke delen van je route die je met de fiets doet, en ook voor specifieke periodes, een aparte vergoeding krijgen. Zo kan je zelfs een vergoeding krijgen voor het traject van huis naar het station, en van het eindstation naar je werk, of naar of van een ‘park and ride’. Ook kan je beslissen om enkel ’tijdens de zomermaanden met de fiets te komen, en daarvoor een fietsvergoeding krijgen, op voorwaarde dat die zomerperiode niet gedekt is door een openbaar vervoersabonnement.

Hoe krijg ik de vergoeding?

De vergoeding moet vanaf mei samen met je loon betaald worden.

Hoe moet ik de vergoeding aanvragen?

Dat verschilt van bedrijf tot bedrijf. Overleg met je delegee of de personeelsdienst of je werkgever hoe je je kilometers aangeeft, bijvoorbeeld via een Excel-bestand of een verklaring op eer.

Verandert er iets voor wie nu al een fietsvergoeding krijgt?

Aan de lopende fietsvergoedingen verandert er niets. Pas bij een nieuwe onderhandeling van cao kan dit herbekeken worden. Dit kan slecht nieuws zijn als je nu minder dan 0,27 euro per kilometer ontvangt, of goed nieuws als je een vergoeding krijgt voor meer dan 40 kilometer per dag.

Moet ik de fietsvergoeding aangeven aan de belastingen?

Sinds jaren is de fietsvergoeding vrijgesteld van belastingen (alsook sociale bijdragen) voor zolang die niet boven een bepaald bedrag per kilometer uitkomt. Vanaf 1 januari 2023 is de fietsvergoeding belastingvrij tot 0,27 euro per kilometer. Wat er daarboven bijkomt, moet je aangeven. Let op: als je werkgever je fietsvergoeding op je loonfiche 281.10 heeft ingevuld onder 18, c (‘Bijdrage in de reiskosten – Ander vervoermiddel’) dan moet hij dat veranderen of je zal belastingen moeten betalen.

Facebooktwitter

9 thoughts on “Fietsvergoeding – Veel gestelde vragen

 1. Vanaf 1 mei, krijg ik ook van mijn werkgever een fietsvergoeding.
  Maar mijn werkgever beweert dat voor mijn paritair comité 112 dit 0,20€ bedraagt in plaats van 0,27€.
  Klopt dit, of is dit vanaf 1 mei voor iedereen 0,27€ ?
  Momenteel krijg ik nog geen fietsvergoeding, verplaatst ik mij reeds 2 jaar met de fiets en doe ik dagelijks zo’n 32km met de fiets.

 2. Op Ineos Styrolution (BASF site) gaat de werkgever geen fietsvergoeding toekennen, ook al is het een recht vanaf 1 mei. Als ik mijn delegee daarover aanspreek zegt hij: “de werkgever zegt dat het er niet gaat komen.” Een zeer flauwe reactie van de delegee. De vakbond lijkt ook absoluut geen druk te zetten om dit recht te bekomen.
  Ik verwacht hier meer van het ABVV!!!

 3. Ik krijg amper 29 cent per kilometer voor de kilometers die ik met de auto afleg. Wordt tijd dat daar ook een minimum gesteld wordt.want de benzine is duur

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW