Nieuws

Dienstencheques: samen voor een betere strijd

Dienstencheques: samen voor een betere strijd

Enkele maanden geleden besloot de gewestelijke WAPI van ABVV Horval om ontmoetingen te organiseren voor de dienstenchequewerkneemsters. Zo kunnen ze met elkaar ervaringen uitwisselen over de realiteit van hun job. Een woordje uitleg.

Geïsoleerd beroep

Als je in de dienstenchequesector werkt, dan werk je geïsoleerd, zonder vaste werkplek. Slechts zelden ontmoet je je collega’s en nu de digitalisering alsmaar toeneemt, merk je dit nog meer. Vroeger konden de werkneemsters elkaar nog zien in de kantoren van het bedrijf wanneer ze hun cheques binnenbrachten. Nu zijn het meer en meer elektronische cheques.

Hoe vaak heeft ABVV Horval van de huishoudhulpen wel niet gehoord “Ik ken mijn collega’s niet”? De vakbond streeft naar oplossingen voor dit isolement, want dit verzwakt de vakbeweging die gevoed wordt door de problemen die alle werknemers ondervinden, met het idee dat we sámen iets kunnen veranderen.

Ontmoetingen met collega’s

Om die reden lanceerde ABVV Horval WAPI sinds december een nieuwe dynamiek met de dienstenchequewerkneemsters. Zo worden er regelmatig ontmoetingen georganiseerd zodat de huishoudhulpen kunnen samenkomen, praten en ervaringen en problemen van alledag kunnen uitwisselen in een aangename en gezellige sfeer.

Deze ontmoetingen staan uiteraard voor iedereen open: delegee of niet, lid of geen lid. Na slechts twee bijeenkomsten, bracht ABVV Horval WAPI al een vijftigtal werkneemsters samen van alle dienstenchequebedrijven uit de hele regio van Picardisch Wallonië. Dit is duidelijk een succes, en een illustratie dat de behoefte leeft bij de werkneemsters.

“Banden smeden”

De delegees uit de dienstenchequesector zetten al collectieve ruimten op, dankzij sociale media, hun eerstelijnswerk of bij mobilisaties, maar toch was het ook belangrijk om een uitwisselingsruimte te creëren waarin er debatten kunnen gevoerd worden met de werkneemsters van alle bedrijven.

Déborah, huishoudhulp met dienstencheques, getuigt. “Ik vind dat we dankzij de uitwisselingen zaken bijleren als huishoudhulp die we niet wisten. We kunnen ook elkaar ontmoeten, want we voelen ons alleen in ons werk en daar kunnen we praten, tips en advies uitwisselen en merken we dat anderen hetzelfde meemaken als wij. Daarom doe ik altijd mee”

“De uitwisseling tussen werkneemsters is het allerbelangrijkste. Het is ook een moment waarop we banden kunnen smeden, elkaar kunnen aanmoedigen, en vooral kunnen zeggen dat we samen dingen kunnen veranderen en onze arbeidsvoorwaarden kunnen verbeteren.”

Tijdens de eerste ontmoetingen praatten de werkneemsters over problemen die eigen zijn aan de sector, zoals de zwaarte van het werk of de loonvoorwaarden. Er werden ook ruimere politieke kwesties besproken, bijvoorbeeld de indexering, de loonblokkering of energie.

ABVV Horval WAPI organiseert op het einde van de maand maart een nieuwe ontmoeting met de dienstenchequewerknemers. Er zal een nieuw thema aangesneden worden en iedereen zal de kans krijgen om vrij te spreken. De strijd moet collectief voortgezet worden.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW