Nieuws

Demografiefonds scheikunde: aangenamer en werkbaarder werk organiseren

Demografiefonds scheikunde: aangenamer en werkbaarder werk organiseren

Naar aanleiding van de demografische evoluties werd een demografiefonds opgericht in 2016. Dankzij het Fonds kunnen de werkgever en de werknemers samen concrete projecten opzetten om het werk werkbaarder te maken.

// een bijdrage van de Algemene Centrale

Dany Van Cauwenbergh, ABVV-expert voor deze materie, vertelt ons meer over het demografiefonds. Werkbaar werk is voor onze vakbond immers topprioriteit.

Wat is het demografiefonds?

Dany: “Mensen zijn langer aan het werk, moeten langer aan het werk blijven zelfs. De gesprekspartners hebben daarom een fonds opgericht om aangenamer en werkbaarder werk te organiseren op de werkvloer.”

“Dat is nodig want de regering wil dat we pas op 67 jaar met pensioen gaan. Het wordt steeds moeilijker voor de chemiewerker om in het SWT-systeem te stappen en er werken in deze sector veel werknemers in nacht- of ploegenarbeid.”

“Het demografiefonds zag dus het licht in 2016. En het mag gezegd worden: het was dankzij de werknemers zelf. Zij hadden tijdens dat sectoraal akkoord van 2015-2016 0,15% van hun koopkracht omgezet, om ervoor te zorgen dat er werkbaarder werk kan worden georganiseerd in de bedrijven via de oprichting van een demografiefonds. Vandaag de dag financieren bedrijven uit de scheikunde het Fonds. Het Fonds financiert op zijn beurt projecten rond vier actiegebieden: werk, gezondheid, het verbeteren van de competenties van werknemer en het optimaliseren van de loopbaan.”

Welke veranderingen vinden plaats in de sector?

Dany: “Op basis van officiële statistieken van de RSZ blijkt de leeftijd een van de grootste veranderingen in de sector te zijn. Het aantal actieve werknemers boven de 50 jaar is sterk toegenomen. Zo is tegenwoordig 1 werknemer op 3 ouder dan 50 (ten opzichte van 1 op 5 in 2007).”

Wat zijn de belangrijkste redenen hiervoor en hoe kan het Fonds hierbij helpen?

Dany: “De belangrijkste redenen voor deze evolutie zijn duidelijk: de verlenging van de loopbanen tot 67 jaar, de verstrenging van de toegangsvoorwaarden tot SWT (brugpensioen), de beschikbaarheid van de bruggepensioneerden voor de arbeidsmarkt, de uitholling van de tijdskredietsystemen (eindeloopbaan) en het magere wettelijke pensioen.
Daarbij blijkt uit een enquête die we met ABVV Scheikunde hebben genomen bij KMO-werknemers dat 86% het niet ziet zitten om door te werken tot 67. Voor hen is dat ‘mission impossible’.”

“We zitten dus met een fenomenaal probleem en moeten dringend stappen ondernemen naar beter, aangenamer en werkbaarder werk. Daar kan het demografiefonds een handje toesteken, want dankzij concrete demografieplannen kan dit gerealiseerd worden op de werkvloer. Het is aan de bedrijven – samen met de overlegorganen als die er zijn – om dit aan te pakken en er werk van te maken.”

Op welke manier steunt de demografiefonds de delegees?

Dany: “Eerst en vooral kunnen delegees zeer veel info halen uit verschillende bronnen. Zo is er een inspiratiegids demografiefonds. Dat is een gids waarin voor de vier actiegebieden alle mogelijke maatregelen staan die je kan afsluiten in een demografieplan. Hier kan een delegee lezen welke acties hij of zij kan ondernemen om het werk bijvoorbeeld aangenamer te maken. Er is daarnaast ook onze sectorale pagina van ABVV Scheikunde en een paritaire website van alle partijen aangemaakt. Ook hier kunnen delegees zeer veel nuttige informatie vinden.”

“Daarbij beschikt elke organisatie over een expert. Als expert geven wij studiedagen en infosessies op bedrijfsniveau of voor vakcommissies. Wij kunnen ook gevraagd worden als expert tijdens een ondernemingsraad, waar wij vanuit onze hoedanigheid advies geven. Als expert zijn we er om de mensen te helpen. Daarom kunnen we ook steeds gecontacteerd worden wanneer er vragen zijn.”

“Tot slot geef ik nog graag het volgende mee: ik ben ervan overtuigd dat demografieplannen de arbeidsomstandigheden van de werknemers uit de scheikunde kunnen verbeteren. Het is echter belangrijk om demografieplannen af te sluiten die directe voordelen hebben voor de werknemers in het bedrijf. Arbeidsduurvermindering, financiële bijpassing van zwaar naar lichtere arbeid of financiële bijpassing bovenop je tijdskrediet, invoeren meter- en peterschapsprojecten zodat oudere werknemers worden ontlast, medische check-ups … zijn voorbeelden van concrete maatregelen in het voordeel van onze werknemers.”

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW