Nieuws

Laat maatwerkers niet in de kou staan

Laat maatwerkers niet in de kou staan

Werknemers uit de maatwerksector trekken al een hele tijd aan de alarmbel. Reeds toen de zomer ten einde liep – zoals op 17 september, de internationale dag van de strijd tegen armoede – waarschuwden zij dat hun lage lonen niet zouden volstaan om de uit de pan rijzende energiekosten te betalen. Nu de koude winterdagen werkelijkheid zijn, zetten velen noodgedwongen de verwarming uit. “We zien schrijnende toestanden.”

// een bijdrage van de Algemene Centrale

Midden december was het opnieuw prijs: de gas- en elektriciteitsprijzen klommen naar nieuwe recordhoogten. Er lijkt geen einde te komen aan de hoge energieprijzen. Erg onrustwekkend voor de werknemers uit de maatwerksector, de voormalige beschutte en sociale werkplaatsen, want zij moeten hoe dan ook elke cent twee keer omdraaien om het einde van de maand te halen.

Op straat

Als delegees horen Frans Rommens en Michael Servaes regelmatig verhalen van collega’s uit hun maatwerkbedrijf die in financiële moeilijkheden komen. Sommige collega’s werken zich in de schulden om rond te komen. “Velen wonen in een huurhuis van 800 tot 900 euro”, zegt Frans, “soms krotten van huizen, maar de prijs is zo hoog dat ze regelmatig een huurachterstand hebben. Met het loontje dat wij verdienen, is de woningmarkt niet houdbaar. Mensen komen dan in de winter op straat te staan.”

“Niet alleen de huur”, zo vult Michael aan, “ook medische kosten kunnen veel werknemers niet langer betalen omdat alles zo duur geworden is. Collega’s besparen op voeding en drank, ze kunnen niemand uitnodigen om samen de feestdagen door te brengen. Ze kunnen geen verjaardagsfeesten houden voor de kinderen, enzovoort. Na de lockdowns wou iedereen weer kunnen genieten, zoals op restaurant, naar de cinema, of op vakantie gaan. Maar voor velen van ons kan dat hoe dan ook niet.”

Schulden

Ook delegee Michael Machnicka ervaart dit op zijn bedrijf. “Onlangs kreeg ik een voorschotfactuur van enkele honderden euro’s voor mijn energieverbruik. Samen met de maandelijkse huurprijs vloeit zo het grootste deel van mijn loon meteen weg. Ik ken genoeg collega’s die door omstandigheden die zij niet gewild hebben onder een bewindvoerder zijn geplaatst. Met hun laag loon werken zij zich in de schulden. Steeds meer collega’s komen nu in de problemen.” Van kerstinkopen doen in december, bijvoorbeeld, kunnen veel werknemers uit de maatwerksector alleen maar dromen. “Als er al geld is om cadeautjes te kopen”, zegt Michael, “dan kunnen we ons vaak slechts het allergoedkoopste veroorloven. Leuk is dat niet om rond de jaarwisseling niet rond te kunnen komen. De meesten zijn al blij dat ze het einde van de maand halen. Voor de feestdagen schiet er dan niets meer over.”

Bekijk het interview met Frans en Michael hier.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW