Fabrieken, supermarkten, transport, voeding, ziekenhuizen, scholen … Veel sectoren lagen stil op maandag 31 maart. Waarom? Om de mensen eraan te herinneren dat het de werknemers zijn die rijkdom creëren. Toch lijken de door de regering opgelegde maatregelen in de tegenovergestelde richting te gaan en hun essentiële rol te ontkennen.
Het is tijd om respect te eisen: fatsoenlijk werk, een evenwicht tussen werk en privéleven, sterke sociale bescherming en een waardig einde van de loopbaan.
En alle stakers hebben één ding gemeen. Ze doen het uit solidariteit met hun collega’s. Voor de toekomst. Voor werkbaar werk.
Elvan Ozdemir (35) is delegee bij CEVA Logistics in Willebroek. Ze staakt uit solidariteit. “Ik vrees voor de toekomst. Ze willen beetje bij beetje een pak verworven rechten afpakken. Met deze staking tonen we dat we het niet eens zijn met de beslissingen van de regering-De Wever. Wij werknemers werken al zo hard en als het van hen afhangt zouden we nog langer en harder moeten werken. Het is al moeilijk genoeg. Met een regering als deze wordt ons leven alleen nog moeilijker.”







Flexibiliteit troef met BDW en Bouchez
Danny Van der Heyden is 63 en delegee bij Carrefour voor de regio Oost- en West-Vlaanderen. “Binnenkort zitten wij samen met directie rond zondagsopeningen. Dat betekent bijkomende flexibiliteit voor ons, terwijl het nu al moeilijk is om ons privéleven te plannen. Vandaag kennen we onze uurroosters voor de komende zes weken. De directie wil dat terugbrengen tot drie weken. Hoe slaag je er dan nog in om je privéleven te organiseren, zeker voor gezinnen met kinderen?”
Lindsay De Cicco is heftruckchauffeur in het sorteercentrum van FedEx bij de luchthaven van Luik en plaatsvervangend lid van de ondernemingsraad. Het is een fysiek veeleisende baan met nachtdiensten.
“Bij FedEx beginnen we vaak om 22 uur, dus we krijgen al twee uur minder nachtpremie. Maar er zijn ook collega’s die bijvoorbeeld van 7 uur ’s avonds tot 3 uur ’s ochtends werken. Zij zullen nog meer getroffen worden. Het extra loon komt neer op 20% extra per uur. Als je dat over een maand optelt, kan dat echt een verschil maken. Ze proberen ons iets af te nemen wat we hebben verdiend. Daar zijn we het niet mee eens en dat zullen we niet toestaan!”

“Ze proberen ons iets af te nemen wat we hebben verdiend. Daar zijn we het niet mee eens en dat zullen we niet toestaan!”
— Lindsay De Cicco, heftruckchauffeur in het sorteercentrum van FedEx
Pensioenen onder vuur
Léon Lombardo, voorzitter van de gepensioneerdenafdeling van de CGSP-ACOD van Luik en voormalig spoorwegarbeider, was aanwezig op de bijeenkomst voor het station van Luik-Guillemins. “Ik ben hier vandaag om mijn actieve collega’s te steunen. Op dit moment zetten we op alles een stap achteruit: pensioenen, sociale zekerheid, het statuut van spoorpersoneel…”.



Léon vindt dat mensen met zware beroepen, waar de levensverwachting lager is, eerder met pensioen moeten kunnen. “Als je kijkt naar het beroep van verpleegkundige, dan zien we dat wie in ploegen werkt – vroege, late, nacht – 5 tot 10 jaar minder levensverwachting hebben dan zij die van 8 tot 16 uur werken. Bij de NMBS zijn er rangeerders die buiten werken, ongeacht het weer. Ze moeten de treinen aansluiten. Het is gevaarlijk werk. Toen ik afgevaardigde was, heb ik drie rangeerders doormidden zien snijden…” In België is de levensverwachting in goede gezondheid momenteel 64 jaar. “En we willen mensen tot 67 jaar laten werken… Ik heb veel collega’s die voor hun 65ste zijn overleden; ze hebben niet kunnen genieten van hun pensioen.”
En nu?
Voor Thierry Bodson, voorzitter van het ABVV, is de staking positief: “De werknemers worden zich bewust van wat de genomen beslissingen in de praktijk zullen betekenen. De staking was een succes, met enorm veel steun. De piketten waren er om te tonen dat we er waren, niet om mensen te verhinderen te werken.”

“De werknemers worden zich bewust van wat de genomen beslissingen in de praktijk zullen betekenen.”
— Thierry Bodson, voorzitter van het ABVV



Afgevaardigde Danny Van der Heyden is het daarmee eens: “Het was een sterk signaal naar het management. Werknemers kunnen winkels dicht houden, desnoods zelfs langer, als het nodig is.”

