Nieuws

Interim: overmatig gebruik van dagcontracten moet stoppen

Interim: overmatig gebruik van dagcontracten moet stoppen

// een bijdrage van ABVV-Metaal en BTB

Waarover gaat dit?

Binnenkort onderhandelen vakbonden en werkgevers in de Nationale Arbeidsraad (NAR) over het inperken van dagcontracten voor interimmers. Het gebruik van dergelijke contracten is immers helemaal uit zijn voegen gebarsten. Dat moet dringend stoppen!

Sprekende cijfers

Op dit moment maken ondernemingen buitenproportioneel gebruik van opeenvolgende dagcontracten:

  • Tussen 2015 en 2020 waren de helft van alle interimcontracten dagcontracten.
  • In 2016, 2017 en 2018 waren er elk jaar drie miljoen opeenvolgende dagcontracten.
  • In 2019 en 2020 ging het telkens om minstens 2,5 miljoen, ondanks de coronacrisis.

Deze cijfers illustreren dat dagcontracten al lang niet meer gebruikt worden om onvoorspelbare piekmomenten op te vangen. Ze vormen daarentegen een belangrijk economisch businessmodel, zowel voor uitzendkantoren als voor bedrijven.

Onze voorstellen

Het overmatig gebruik van dagcontracten resulteert in veel onzekerheid voor de uitzendkracht, zowel financieel als psychologisch. Dagcontracten zorgen ook voor het afwentelen van bepaalde kosten (ziekte, tijdelijke werkloosheid) door de werkgever naar de sociale zekerheid. Om daar een einde aan te maken, stellen wij volgende oplossingen voor:

  • een duidelijke motivering door bedrijven waarom gebruik gemaakt wordt van dagcontracten;
  • een financiële bijdrage – betaald door het bedrijf en ten voordele van de sociale zekerheid – nadat een bepaald aantal contracten werd gebruikt;
  • een maximaal aantal toegelaten dagcontracten per interimmer bij dezelfde onderneming gedurende een bepaalde periode;
  • meer controles door de inspectiediensten, zowel tijdens als voorafgaand aan het gebruik van dagcontracten.

ABVV-Metaal en BTB vragen een constructieve houding van de werkgever. Via overleg is het mogelijk een sterk kader uit te werken. Zo kunnen we het uit zijn voegen gebarsten gebruik van dagcontracten eindelijk tot aanvaardbare proporties terugdringen. Ortwin Magnus, ondervoorzitter ABVV-Metaal met een coördinerende rol voor Metaal/Transport inzake precaire arbeid: “Door alle dossiers door is voor ons het ‘user-pay-principe’ de rode draad van solidariteit.  Een uitzendkracht zou in principe alle voordelen van een vaste werknemer moeten krijgen. Dat is in de praktijk niet het geval.”

Studiedag

In het kader van de problematiek en de nakende NAR-onderhandelingen organiseerden ABVV-Metaal en BTB maandag 15 november een studiedag voor de secretarissen en militanten van ABVV-Metaal en BTB rond uitzendarbeid. Ortwin Magnus: “De bedoeling van de studiedag was om met de delegees en secretarissen echt praktisch aan de slag te gaan rond dit precair thema. We fristen de kennis rond uitzendarbeid op en samen bekeken we hoe we onze syndicale werking inzake uitzendarbeid verder kunnen versterken. We namen niet alleen de wetgeving en de procedures rond uitzendarbeid onder de loep, maar ook de soms moeilijke afdwingbaarheid ervan”, aldus Ortwin.

Hij vult aan: “We hadden aandacht voor de sociale en familiale impact van uitzendarbeid/precaire contracten. En ook belangrijk: wat is de syndicale benadering van uitzendarbeid op de werkvloer? Want het tijdelijke fenomeen uitzendarbeid is totaal uit zijn voegen gegroeid. In vele bedrijven is dat tijdelijke karakter totaal verdwenen en vervangen door een vast systeem.”

Ortwin Magnus en Frank Moreels op de studiedag interim
Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW