Nieuws

Vakbonden een doorn in het oog van politiek rechts

Vakbonden een doorn in het oog van politiek rechts

De nota-De Wever-Bouchez is een frontale aanval op de vakbonden, op het sociaal overleg, en probeert de vakbonden te verzwakken door de vakbondsrechten drastisch in te perken.

Ondermijnen van actie en onderhandelingsmacht

De nota maakt gewag van rechtspersoonlijkheid voor vakbonden en de verplichting dat hun rekeningen openbaar worden gemaakt. De rekeningen van vakbonden worden al gecontroleerd en gepubliceerd. Allemaal? Ja, behalve die van de stakingskas.

Het doel van het opleggen van rechtspersoonlijkheid aan vakbonden is het ondermijnen van de collectieve actie en onderhandelingsmacht. Een ander doel is om vakbonden te doen opdraaien voor economische of andere schade als gevolg van een staking. Collectieve actie dient om economische druk uit te oefenen op werkgevers om collectieve onderhandelingen aan te moedigen.

Het opleggen van rechtspersoonlijkheid aan vakbonden zou rechtstreeks indruisen tegen de vrijheid van vereniging en het recht om collectieve actie te voeren, zoals gewaarborgd door de IAO-verdrag 87 en 98 en het Europees Handvest van Sociale Rechten.

Bescherming van delegees verzwakken

De nota probeert ook de bescherming van delegees te verzwakken. Het inkorten van de beschermingstermijn voor delegees zou leiden tot meer oneigenlijk ontslag van kandidaatdelegees. Het zou een verstorend effect hebben op de sociale verkiezingen door het ontmoedigen van kandidaatstellingen en een negatieve impact op de werking van de overlegorganen.

De huidige bescherming voor delegees is al onvoldoende afschrikkend. Dergelijke hervormingen zouden niet in overeenstemming zijn met IAO-conventie 135 en -aanbeveling 143 over werknemersvertegenwoordigers.

Dit alles maakt deel uit van een bredere aanval op de democratie en het maatschappelijk middenveld. Democratie stopt immers niet aan de bedrijfspoort of beperkt zich niet tot om de vijf jaar gaan stemmen. De vakbonden vertolken de stem van werknemers op de werkvloer.

Buiten spel

In dit artikel lees je hoe De Wever en Bouchez je vakbond buiten spel willen zetten zodat jij nog flexibeler moet werken.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW