Nieuws

Heb je als uitzendkracht recht op een eindejaarspremie?

Heb je als uitzendkracht recht op een eindejaarspremie?

Ook uitzendkrachten hebben net zoals hun collega’s met vast contract recht op een eindejaarspremie. Er zijn wel enkele voorwaarden.

Wanneer krijg je een eindejaarspremie?

In december kan je reeds een eindejaarspremie of ‘dertiende maand’ ontvangen op voorwaarde dat je minstens 65 dagen of 494 uren gewerkt hebt (of 78 dagen in een zesdagenweek) in de periode tussen 1 juli van het voorbije jaar en 30 juni van het lopende jaar (ook wel de referteperiode genoemd).

Let op: als je slechts 60 dagen of 456 uren gewerkt hebt als uitzendkracht, maar je werd aangeworven als vaste werknemer bij het bedrijf waarvoor je onmiddellijk daarvoor als uitzendkracht tewerkgesteld was, dan heb je ook recht op een eindejaarspremie. Dit moet je echter aantonen bij het Sociaal Fonds.

Welke dagen komen in aanmerking voor je eindejaarspremie?

Alle werkdagen tellen mee. Deze afwezigheidsdagen worden ook meegeteld:

  • ziektedagen waarvoor je een gewaarborgd loon kreeg;
  • afwezigheidsdagen door een arbeidsongeval;
  • tijdelijke werkloosheid
    Let op! Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht komt niet in aanmerking. En maximaal 5 dagen economische werkloosheid worden automatisch gelijkgesteld en meegeteld.
  • betaalde feestdagen.

Goed om weten: dagen uitzendwerk als jobstudent worden niet meegeteld.

Hoeveel bedraagt de eindejaarspremie?

De bruto-eindejaarspremie bedraagt 8,33% van het brutoloon dat je als uitzendkracht verdiend hebt in de referteperiode. Van dat bedrag wordt 13,07% afgehouden voor de sociale zekerheid en 23,22% voor de bedrijfsvoorheffing. De netto-eindejaarspremie bedraagt dus nog ongeveer 63% van de brutopremie. Je krijgt een premiedocument waarop je de hele berekening terugvindt.

Hoe krijg je de eindejaarspremie te pakken?

Als je aan de voorwaarden voldoet, krijg je in december automatisch een formulier toegestuurd van het Sociaal Fonds voor de Uitzendkrachten. Met het ondertekend document ga je zo snel mogelijk naar het dichtstbijzijnde vakbondskantoor of je delegee in het bedrijf waar je werkt. Dat heeft het voordeel dat de betaling zeer snel gebeurt. Stuur je het formulier terug naar het Fonds, dan zal je pas in januari uitbetaald worden!

Wanneer krijg je een syndicale premie?

Als je lid bent van de vakbond en recht hebt op een eindejaarspremie, heb je eveneens recht op een syndicale premie van 120 euro. De syndicale premie wordt samen met de eindejaarspremie betaald. Je moet hiervoor wel je formulier aan de vakbond of aan je delegee bezorgd hebben.

Ken je rechten

Je hebt het recht om behandeld te worden als volwaardige werknemer, net zoals iedereen. Het komt erop aan dat je weet waar je recht op hebt. Informeer je via www.rechtenuitzendkracht.be

Facebooktwitter

3 thoughts on “Heb je als uitzendkracht recht op een eindejaarspremie?

  1. heb een vraagje over langdurige ziekte waardoor je niks aan kunt doen. Vorige kerst is er bij mij Multipel Myeloom vastgesteld. Dus ik zit al heel 2024 thuis en in behandeling kliniek. Nu is mijn vraag heb ik ergens recht op zoals deelname in de winst, eindejaarspremie, veiligheidspremie. Ik heb er ten slotte ook niet achter gevraagd om deze ongeneeslijke ziekte te krijgen. want financieel is dat een echte ramp wat je hier krijgt in dit land.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW