Nieuws

Pensioenen in het vizier van De Wever en Bouchez

Pensioenen in het vizier van De Wever en Bouchez

In de nota De Wever-Bouchez wordt jouw pensioen en jouw eindeloopbaan aangevallen. Uitleg in 5 punten.

Ondanks de recente verhogingen die de vakbonden in de wacht hebben gesleept, behoren de Belgische pensioenen tot de laagste van Europa. Eén op de tien gepensioneerden blijft uit financiële noodzaak doorwerken. Er is dus werk aan de winkel. Daarom zijn degelijke pensioenen nog steeds een prioriteit voor vakbond ABVV. Dat geldt niet voor iedereen. De Wever en Bouchez vallen jouw pensioen en jouw
eindeloopbaan aan.

1. Strengere toegang tot minimumpensioen

De verhoging van het minimumpensioen, dat nu 1.773,35 euro bruto per maand bedraagt, is één van de grootste verwezenlijkingen van het ABVV van de afgelopen jaren. Maar de nota-De Wever-Bouchez voorziet een forse verstrenging van de toegangsvoorwaarden. Voortaan zal je 35 jaar ‘effectieve tewerkstelling’ moeten bewijzen. Periodes waarin je niet kon werken, zoals periodes van ziekte, tijdelijke werkloosheid en onvrijwillig deeltijds werk, tellen niet meer mee.

Rita gaat in 2025 met pensioen, na een loopbaan van 45 jaar. Omdat ze een aantal jaren deeltijds werkte, geraakt ze net niet aan de vereiste 35 jaar effectieve tewerkstelling. Daarom heeft ze geen recht op het minimumpensioen en verliest ze meer dan 160 euro bruto per maand.


2. Financiële sanctie voor wie met vervroegd pensioen gaat

Wie vervroegd met pensioen wil, maar geen ‘35 jaar effectieve tewerkstelling’ kan bewijzen, zal zijn wettelijk pensioen verminderd zien met een ‘pensioenmalus’. Deze bedraagt 5% per jaar opname vroeger dan de wettelijke pensioenleeftijd. Deze pensioenmalus komt bovenop het verlies van aanvullende pensioenrechten voor een extra gewerkt jaar en het verlies van de pensioenbonus.


Oudere werknemer

Jean is 63 en heeft 42 loopbaanjaren. Hij voldoet dus aan de voorwaarden voor vervroegd pensioen in 2025. Door een langdurige ziekte tijdens zijn loopbaan kan hij niet bewijzen 35 jaar effectief gewerkt te hebben. Gaat hij vervroegd met pensioen, dan zal de tandem De Wever-Bouchez zijn wettelijk pensioen met 15% verlagen, rekening houdend met het feit dat de wettelijke pensioenleeftijd in 2025 op 66 jaar komt. Voor een gemiddeld pensioen betekent deze ingreep een verlies van zo’n 250 euro (bruto) per maand.



3. Geleidelijk afschaffen van regelingen zware beroepen (waaronder SWT)

De Wever en Bouchez hebben het gemunt op de zware beroepen. De specifieke pensioenleeftijden voor vastbenoemde ambtenaren zoals militairen, treinbestuurders en -begeleiders, worden afgeschaft. Ook andere statutairen, zoals leerkrachten, zullen langer moeten werken. In de privésector zou het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) verdwijnen vanaf 1 oktober 2024. Terwijl dit het enige systeem is in de privésector dat rekening houdt met zware beroepen. Het is cruciaal voor werknemers in de bouw en voor wie nacht- en ploegenarbeid verricht.


Audi

SWT op de schop: de impact op Audi-werknemers

Bij Audi Brussels dreigen zo’n 3.000 werknemers hun job te verliezen. Onder hen 169 werknemers van 60 jaar en ouder. Zij komen, indien ze voldoen aan verschillende voorwaarden, in het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag terecht, maar De Wever en Bouchez willen hen dit ontnemen. Blijft over: volledige werkloosheid zonder toeslag, met een verplichte zoektocht naar werk, strengere controles en mogelijke sancties, ofwel vervroegd pensioen met alle nadelen van dien.



4. Jaar van afstuderen telt niet meer mee voor vervroegd pensioen

Iedereen met voldoende loopbaanjaren kan vervroegd met pensioen. Op je 60ste kan dat na 44 jaar loopbaan, op 61 en 62 na 43 jaar loopbaan en vanaf 63 is 42 jaar voldoende. Een loopbaanjaar telt nu mee vanaf vier maanden werk (of gelijkstelling). De nota-De Wever-Bouchez stelt voor om dit te verlengen tot zes maanden. Hierdoor zullen vier op tien werknemers langer moeten werken. De reden? Velen startten hun carrière rond 1 september, net na het afstuderen. Dat jaar waarin ze hun studies beëindigden, zou niet langer meetellen bij de loopbaanberekening.

Olivier studeerde af in 1983 en begon te werken op 1 september van dat jaar. In mei 2025 wordt hij 62 en heeft hij 43 jaar carrière achter de rug. Door de hervorming-De Wever-Bouchez verschuift zijn vroegst mogelijke pensioendatum met 14 maanden, van 1 mei 2025 naar 1 juli 2026.


5. Grote besparingen op ambtenarenpensioenen

De Wever en Bouchez willen de ambtenarenpensioenen niet langer aanpassen aan de barema’s van de actieve ambtenaren, de gemiddelde en hogere ambtenarenpensioenen (vanaf ongeveer €2.250 netto) niet langer volledig indexeren en het wettelijk pensioen niet langer berekenen op het loon van de laatste tien jaar maar het loon gedurende de hele loopbaan. Ook de specifieke belastingvermindering voor “hogere” pensioenen zou verdwijnen.

Monique is gepensioneerd lerares. Haar wettelijk pensioen is goed voor ongeveer 2400 euro per maand.
Door het pensioenbedrag niet langer volledig te indexeren én niet langer aan te passen aan de loonevolutie van de actieve ambtenaren, zou haar pensioen minder evolueren in de tijd. Na 20 jaar pensioen spreken we voor Monique van een verlies met bijna 500 euro bruto.


Vrouwen het hardst getroffen

De voorwaarde van 35 jaar effectieve tewerkstelling en de pensioenmalus zullen een grotere impact hebben op vrouwen en de bestaande ongelijkheden verdiepen. Vrouwen hebben immers gemiddeld meer onderbrekingen in hun loopbaan, meer gelijkgestelde periodes en werken vaker deeltijds.

De voorwaarde van 35 jaar effectieve tewerkstelling zou twee op drie potentiële begunstigden uitsluiten van toegang tot het minimumpensioen. Onder hen is bijna 7 op 10 vrouw.

Op je 60ste met pensioen gaan kan het bedrag van je wettelijk pensioen met 35% verminderen. Om die sanctie te vermijden, zullen veel werknemers die niet aan de voorwaarde van 35 jaar effectieve tewerkstelling voldoen, langer moeten werken. Ongeveer 3 op 4 onder hen is vrouw.

Facebooktwitter

335 thoughts on “Pensioenen in het vizier van De Wever en Bouchez

  1. De gewone man moet weeral boeten de rijken pakken ze nieks af. En de gene die dat beslissen komen ook niets te kort. En voor zo mannen stemmen ze dan. Goe bezig.

    1. Als je geluisterd had naar de verkiezingsdebatten op VRT en VTM in april en juni wist je met vooral BDW wat ons te wachten stond , samen met Bouchez. De andere partijen (Vooruit stribbelde niet echt hard tegen) gingen mee in zijn discours. En nu zitten we met de gebakken peren. Proficiat kiezers op die partijen. Een bende paarden met ooglappen die mooi in het gareel lopen van BDW en zijn kornuiten en slippendragers van die andere partijen.

    2. Ze vergeten wel dat we in ons begincarrière van het ambtenaren statuut heel weinig verdiende. Het ziet er naar uit dat we met zijn allen op straat zullen moeten komen. Ik heb het echt gehad met de incompetente beleidsmensen. Voor wat nemen ze ons? Wij zijn geen oenen.

      1. Succes , dat op straat komen heeft nog nooit wat uitgehaald.. meestal zoals bij de boerenbetogingen is het alweer de werkman die uren geblokkeerd staat in de file .. de politieker lacht hiermee

      2. Wij zijn als ambtenaren onder bepaalde voorwaarden beginnen te werken. Geen gratis auto, geen 3de pensioenpeiler…. alleen de belofte van een hoger pensioen. En op t einde van je carrière dreigen ze ook dat enige voordeel van een ambtenaar af te nemen. D overheid is niet betrouwbaar….

    3. Dat komt ervan, na jaren wanbeheer…nu de rekening voor de gewone man/ vrouw.
      Een CEO van een firma krijgt zijn ontslag na slechte cijfers.Hier gaan ze maar door.

    4. Groot gelijk,de werkende personen zijn altijd al de duppe geweest,tzijn nogthans de klein mannekes die de grote hun bakkes openhouden(sorry als deze woorden bij sommige int verkeerde keelgat schieten)mvg yvo

    5. Groot gelijk, geef politiekers hetzelfde pensioen als de arbeiders, voorstellen zullen snel veranderen. Wereldvreemd s aan zijn ze. We zien wat onze “ top politici “ de voorbije jaren al hebben klaargemaakt. In privé al heel lang C4

    6. Het is altijd raar dat we alleen berekeningen en brsparingen zien bij werknemers en dat er voor uitkeringen bij politiekers en dergelijke nooit naar het totaalplaatje van inkomen uit door de staat betaalde totaalplaatje van pensioen bedragen + bijkomende premies enz wordt gesproken en bespaard terwijl wij moeten inleveren om deze te subsidieren. Alvorens ons met de vinger te wijzen zouden ze beter de echte profiteurs van het systeem aanpakken

    7. Met dank aan de aan ministers en burgemeester Bart De Wever die voorstander zijn om gemeenten te laten fusioneren tegen de wil van de bevolking. Reden hoe meer inwoners hoe hoger het loon van de burgemeester. Deze wil dan de strop rond de burger zijn nek hangen. Is dat de belofte invullen om werkenden meer te laten verdienen. Langdurige zieken en werklozen die ongewild niet meer kunnen deelnemen uitmaken van de arbeidsmarkt die moeten volgens de partijen van de nieuw aankomende regerering gestraft worden. Eerst zorgen voor een te grote migratie instroom van niet of laag geschoolden en dan met het vingertje wijzen naar de zwakkeren. Hoe laf kan
      Men zijn. Wie stemt op deze klote partijen? Niet normaal.

      1. Ik geloof nooit dat het wettelijk erdoor komt dat de rechten die je nu/al die jaren hebt opgebouwd voor je gewaarborgd minimpensioen (dus de tot nu toe gelijk gestelde periodes) met terugwerkende kracht ongeldig zouden worden verklaard vanaf 2025 . Met terugwerkendekracht opgebouwde rechten ongeldig maken mag niet volgens het grondrecht.
        Daarom zal zeer waarschijnlijk de extra tewerkstellingsvoorwaarde die ze willen invoeren voor het verkrijgen van je gewaarborgd minimumpensioen in de praktijk gaan gelden voor mensen die nieuw komen op arbeidsmarkt, het zal wel niet meer het huidige gewaarborgd minimumpensioen noemen dan want de waarborg van ongeacht je tewerkstelling bestaat dan niet meer en het zal dan het minimumpensioen ofzo gaan noemen.

      1. VOLLEDIG AKKOORD FRANS IK HEB MIJN 45 JAAR EFFECTIEF GEWERKT WAARVAN 27 IN DE BOUW . IK WAS BIJ MIJN WETEN OP DIE 45 JAAR ALLES SAMEN ARBEIDSONGEVALLEN ZIEKTE EN TIJDELIJKE WERKLOOSHEID IN DE WINTER VROEGER ( NU NIET MEER ) EN 3 MAANDEN VOLLEDIGE WERKLOOSHEID G. E. E. N 2 JAAR OUT DUS MINSTENS 43 JAAR EFFECTIEF GEWERKT EN BEN JA OP 60 MOGEN AF GAAN BEGONNEN OP MIJN 15 JAAR . NU BEN IK NIET DOODGEGAAN VAN AL DAT WERKEN WANT IK HEB TOT EIND VAN MIJN 72 JAAR NOG 12 JAAR DEELTIJDS GEWERKT VIA INTERIM ..WERKEN EN BEZIG ZIJN HOUD EEN MENS GEZOND EINDE CITAAT BEDANKT DAT IK MOCHT ANTWOORDEN

      2. Als jij geconfronteerd xord met kanker en door de behandelingen niet meer kan gaan werken levenslang zullen we nog is praten

      3. Als jij geconfronteerd xord met kanker en door de behandelingen niet meer kan gaan werken levenslang zullen we nog is praten, ik heb vet niet over mij maar wel een goede vriendin

    8. Ben volledig met jou eens ik ben 69 jaar op pensioen en ben nu terug moeten gaan werken
      Die mannen niet meer hoor en gebben een goed pensioen geloof geen 1700 e zoals de doorsnee mens

    9. Helemaal juist , het verminderen van 124 parlementsleden naar 100 is van de tafel geveegd want dan snijden ze in hun eigen vlees ! De rijkentaks is er ook niet gekomen . Het gepeupel moet bloeden niet de rijken .

      1. Tuurlijk Peter betalen rijken belastingen., de meesten toch. Maar je ziet hier weinig rijken tussen zitten die klagen. En zeker geen superrijken. We kunnen niet ontkennen dat de gewone man het meest wordt getroffen met hetgeen de nieuwe regering voorstelt. Sommigen die het al moeilijk hadden zullen nu amper rond komen. Het is normaal dat ze hier hun hart luchten, niet ? Dat ze misschien in de eerste plaats de profiteurs aanpakken in België en niet de mensen die gans hun leven hard hebben gewerkt. Niet iedereen heeft het geluk van rijke ouders te hebben en niet iedereen is even getalenteerd. Maar vele mensen die klagen zijn mensen die gans hun leven hebben gewerkt en nu schrik hebben als ze bijvoorbeeld op pensioen gaan dat ze amper nog centen zullen hebben om eten, huur, nutsvoorzieningen, geneeskundige verzorging en hun wagentje te kunnen betalen. Laat de mensen klagen Peter, velen zijn gewoon bang om straks niet meer rond te komen en dat is erg. Ik begrijp die mensen hier, de boodschap komt door en dat is wat telt.

      1. De regions afschaffen, de 6 overbodige parlementen afschaffen, max 16 ministers en 6 staatssecretarissen en parlementsleden beperken tot 100 man. De bijhorende ministeries en de administraties afschaffen. Ik de k dat je bij zo een afgeslankte staat terug op de goede weg zit om ernstige pensioenen te betalen.

    10. Je weet wat de politiek aangaat is niets eerlijk ze beluegen en bedrieger de burgers en alles om hun eigen zaken te vullen en alles weg te geven.

  2. Weeral de vrouw die geen keuze heeft.
    Beter geen kinderen meer maken dan !!!!!!
    Of liever andere culturen inschakelen , kost ook een bom geld en dan zwijg ik nog over de godsdienst van deze. Waarop de vrouwen alweer de dupe zijn.
    Zo hard gestreden, generaties voor ons …
    Werken tot we kapot zijn, zo moeten ze geen pensioen uitbetalen , misschien is dat wel de bedoeling!? Of ziek worden. Goed voor farma-industrie. 💰

    1. We zitten al bij de laagste pensioenen vergeleken met andere landen, nu zal dit verschil nog groter worden terwijl we qua belastingen koplopers zijn. Kerncentrales, gevangenissen, degelijke psychiatrische instellingen…er is nergens geld voor…
      Onze Nederlandse buren, qua intelligentie, schoolkansen, cultuurverschillen en dergelijke..vergelijkbaar met ons kunnen het wel…
      Het zal van niet ‘willen’ zijn…of niet mogen omwille van heilige huisjes die anders op de schop moeten..

      Arm België

      1. In Nederland zal men in 2029 op pensioen (WAO) kunnen gaan op de leeftijd van 67 jaar en 3 maand. In het beloofde land heeft men geen keuze van huisarts. U kan zomaar niet naar de spoeddienst in Nederland. U moet eerst contact opnemen met een dokter en deze zal telefonisch beslissen of u wel naar de spoeddienst mag gaan of u naar en huisarts moet gaan. In België kan u nog na 17.00 uur naar een huisdokter (van keuze) gaan gaan of naar de tandarts. In Nederland kan dit niet. Nederland is een Narcoland en men heeft daar veel te weinig politieagenten. Men heeft daar nauwelijks wijkagenten. Gevangenissen sluit men gewoon want men te weinig gevangenen ondanks dat de criminaliteit in Nederland veel hoger dan in België is.
        In Nederland is het gewoon volledig naar de andere kant doorgeslagen.

        Willen we dit ?? In het verleden hebben we gewoon boven onze stand geleefd. Alles was mogelijk. Waarom zou je in het verleden gaan werken ?? Je verdiende evenveel als je niet werkte als van de dop leefde. Gedurende een zeer lange periode niet werken en voor deze periode toch een goed pensioen willen krijgen. Dat kan niet .

        Momenteel vraagt men voor ongeveer de helft van de openstaande vacatures geen diploma of ervaring. Toch zijn er een aantal mensen die niet willen werken. Dit kan niet. Sociaal voor de echte zwakke ja maar niet voor de profiteurs.

      2. We hebben te weinig rngeld voor noodzakelijke investeringen en deftige pensioenen, maar wel geld om 6 regeringen te onderhouden. Stop die waanzin! 1 regering is voldoende. Stop de subsidiering van nutteloze regeringen en politiekers

    2. Die ministers kunnen op 55jaar op pensioen, ze hebben een zeer hoog pensioen.
      Waarom altijd bij de werkmensen alles afpakken???
      Geef die kut ministers een gewoon arbeidersloon en zelfde leeftijd voor op pensioen tegaan als de arbeiders ,ze zullen wel rap veranderen van gedacht.
      En zij komen nooit aan 35j effectief werken,ze zijn al naar school gegaan tot minimun hun 25j.
      Hopelijk worden jullie eens ernstig ziek ,zodat jullie weten wa junder de mensen aandoet.
      Zakkevullers

    3. Schandalig op kap van de gewone man. Wanneer gaan ze eens hun pensioen aanpassen (VERMINDEREN) ? Altijd beslissen op kap van de gewone man. Maar oh oh een rijkentaks dat mag niet ze, daar gaan ze alweer niets halen. Dat is omdat ze ook tot die categorie behoren en niet in hun partemonnaie willen zitten. ECHT ECHT SCHANDALIG !!! Ze moesten beschaamt zijn.

    4. Ze hopen dat ge dood valt voor ge op pensioen gaat, dan kunnen ze dat ook nog op smodderen.Waar is het geld van de twee verdieners waarvan een sterft en de vrouw of man maar olp kan krijgen tot aan het cumulatie plafond.Bende prutsers.

    5. Werk in de zorg en voor mijn volledig pensioen te kunnen trekken moet ik 45 jaar gewerkt hebben. Dwz ik ouder ben dan sommige van mijn bewoners wie ik verzorg.om maar te zwijgen over de zwaarte van de job. Logisch is het niet

      1. Niet meer dan normaal dat je 45 jaar moet werken voor je volledig pensioen, maar ze zouden het voor iedereen moeten doen , ook voor ambtenaren. Ikzelf heb 46 jaar in de bouw gewerkt en mocht niet stoppen na 45 jaar omdat ik te jong was.

    6. Volledig mee eens ik 69 jaar pensioen van 1065e heb 4 kinderen ter wereld gezet en kan nu terug gaan werken schande en dat omdat ik niet kon werken door de geboorte van de kindere

    7. Welke besparende maatregelen hebben ze voor zichzelf opgelegd ? Oorverdovende stilte. Hard voor een ander maar zo soepel voor hen. Wie geeft daar nu een stem aan ?

    8. Werkende mensen worden afgestraft,het kan gewoon niet op,heeft totaal niets met de vergrijzing te maken,daar men langs de andere kant mensen binnen haalt,die absoluut niks opbrengen,enkel veel geld kosten.danku bart de wever en consoorten.

    9. Het wordt tijd dat de politiekers moeten inleveren, zij horen ook bij die rijken , die gene klop uitvoeren . Mensen zijn al kapot bespaart , en dit wordt allemaal beslist door pummels die thuishoren in de psychiatrie

    10. Als ge ziet dat een gewone werknemer pensioen krijgt die zich jarenlang heeft kromgewerkt en dan een lerares , schandalig. Goed weten als de werknemer er niet was geweest had de lerares geen mooi huis gehad of dure auto.

    11. Om te janken is dit ..zo kan ik de begroting ook op orde zetten .
      De werkende mensen op het einde van hun loopbaan nog is kloten ..goed bezig !!
      Dank u kiezers van deze malloten.

  3. Niks afpakken van de rijken waar zij bij zijn en de kleine man weeral op de schopstoel zetten eijn dit de vlaamse waarden die bdw ooit predikte dat hij van zijn loon een paar duizend euro afdoet en die bouchez ook jullie krijgen al zeker mijn stem niet meer schaam jullie dood

  4. Het is ronduit schandalig , ik heb dit allemaal niet gehoord voor de verkiezingen !!
    Hun mogen lekker oud worden wij de gewone werkman vallen dood voor hun pensioen ,

  5. Mr de Wever kent veel van geschiedenis , en pakken van het zuur verdiende geld van de hard werkende mens ,dit is waar de kiezen voor gestemt heeft aan alle NVA laat jullie hoofd nakijken

  6. Bouchez en de Wever zijn twee leegzaken ze zouden beter zelf ga werken i.p.v.een pensioenleeftijd te verhogen ze weten wat werken is. Jullie werken ook niet en hoeveel pensioen hebben zij. Ze durven niet zeggen bende klojos

  7. Hoog tijd d dat ambtenaren pensioenen aangepakt worden in de privé bestaat zoiets niet,ik ken veel niet werkers die zelf toegeven dat ze profiteren van het systeem ,vakbond word wakker in plaats van de werkgelegenheid te vernietigen

    1. Dag Jan, in de privé bestaat wel een tweede pijler… die hebben ambtenaren niet. Het probleem is niet dat de ambtenarenpensioenen te hoog liggen, het probleem is dat de andere pensioenen te laag zijn.

      1. De 2de pijler is enkel goed voor sectoren als pharma, petrochemie, banken en verzekeringen . Bij andere beroepen is die om te lachen . Mij broer is 46 jaar vrachtwagen chauffeur geweest en trok 2000€ , ikzelf heb 46 jaar bouwvakker geweest en trok 8000€ . Als je dan ziet hoeveel meer pensioen ambtenaren krijgen dan is mijn 2de pijler op a jaar opgesoepeerd.

      2. Er is nochtans een heel simpele oplossing : stem op de enige partij die hier komaf mee maakt. PVDA. Ze bedelen zichzelf met een werkmansloon om zo te ervaren hoe een arbeider/bediende moet rondkomen met een klein loon. Natuurlijk worden deze door de politieke tegenstanders afgeschilderd als “gevaarlijke communisten” met verwijzing naar het communistisch regime van Stalin etc. Het loon van politici herbekijken, ongeacht of die ooit wel effectief in het parlement zetelen, is écht wel staatsgevaarlijk …… Voor de dik betaalde politiekers althans, zeker niet voor ons.

    2. Ja Jan, de vakbonden zijn het weer, maar wanneer er word gevraagd aan de mensen kom mee op straat om te protesteren dan is het de ver van mijn bed show, nu de meeste hebben voor nva gekozen en we zullen het ermee moeten doen.

  8. Weeral de gewone mensen, die het al niet gemakkelijk hebben, worden aangepakt. Altijd het zelfde de rijkste klasse wordt weer met rust gelaten!

  9. Spijtig dat men op de mensen die gewerkt hebben als ambtenaar hun kap gaat zitten. Het ware beter het aantal ministers te verminderen, de deelstaten af te schaffen , 1 federale regering is voldoende voor zo een klein landje. Spijtig dat er geen democratie is. Sorry, ik heb het zo niet voor De Wever die nu de kleine partijen opvrijt om aan een regering te geraken. Uiteindelijk zal hij doorgedrukt krijgen wat hij wil. De anderen zullen tevreden zijn met een.ministerpost. Arm België, ik zou beschaamd zijn.

    1. Helemaal juist wat hier gezegd wordt. Hoeveel mandaten combineert De Wever bovendien. En dat is niet onbetaald.
      Die man moet in Antwerpen blijven alhoewel daar wordt het ook moelijk als ik de kranten correct lees.

  10. Ik word gewoon misselijk van die politiekers,
    ze moeten eerst nog wat voort werken, een schande is het, en de verliezers krijgen dan binnenkort nog een ministerpostje GOE BEZIG.
    Ines.

  11. Zelfs aan het geld van dode mensen zitten deze wet profeten te knabbelen, dat noemen ze dan erflasting, desondanks er tot 54 percent van hét loon is gehouden en bij het winkelen nog eens 21 percent word betaald en… het gespaarde geld…nog maar eens afromen… proficiat.
    35000 euro, nog 6 maand voor een ambtenaar van Europa?????

  12. Wat moet ik dan zeggen, 64 jaar nu en 48 jaar loopbaan waarvan 30 jaar nederland kan wel stoppen nu maar krijg maar 850€ pensioen dan moet wachten tot mijn 67ste voor pensioen nederland dat is pas schandalig dank zij decroo en diropo in 2015 destijds, kots hiervan

  13. In het vizier van De Wever en Bouchez. Jawel maar vergeet niet dat Rousseau ook in het complot zit. Hoog tijd om op ECHTE Socialisten te stemmen!

  14. Ik kom gemakkelijk aan mij. 35j om vervroegd te stoppen en ik ben bijna 59j. Ik zou kunnen zeggen wat kan het mij schelen. Het kan mij zeker wat schelen. Ik kom uit een links nest waar solidariteit erg belangrijk is. Thuis was het altijd samen uit samen thuis. Ik wil gerust een dag verlof opofferen om mee te betogen tegen de rechtse dictatoriale BDW en zijn N-VA. Hij is een populist die heel goed kan debatteren en manipuleren. Dit is ook een soort indoctrinatie…heel gevaarlijk. Iets blijven herhalen, ook al klopt het niet, wordt een soort van waarheid voor velen. Ik ben al van mijn 21 lid van de BBTK.

  15. Hoop oprecht als dat waar is dat we het land plat krijgen,geen problemen met langer werken,we zijn bezig,maar er is een limiet,ben na fallingen gaan poetsen,part time door rugproblemen en op 2 jaar van pensioen nee hoor dat pik ik niet.

  16. Dus dit wil zeggen dat mijn 35 jaar dienst in de bouw waar ik in regen wind en koude heb gewerkt niet mijn volle jaren zullen zijn omdat ik in die periode ziek of ongevalen heb gehad niet meer meetelen voor mijn pensieon wat ik heb voorgehad was wel tijdens mijn werk ten koste van mijn gezondheid nu ik niet meer kan werken en nog es een weetje die periode hebben ze wel mij belast op mijn jaarlijkse belastingen dus belastingen betalen op die periode dat mag maar op het einde dat ik op pensioen ga gaan me ze verdome niet mee telen en gaat mijn pensioen een almoes zijn bedankt aan die smeerlappen dat ik voor hun in kou regen en wind heb gewerkt genoeg belastingen heb betaald om dan een almoes te hebben van een pensieon op niet 65 ???

  17. Het is duidelijk , de rekeningen moeten kloppen, menselijke waarden als je je hele leven gewerkt hebt, het erkennen ervan , en werken belonen????Diegenen die een gans leven gewerkt hebben en afgedragen hebben, zouden het meest beloond moeten worden….de anderen moeten het nog bewijzen…Als 63jarige verpleegkundige op een acute geriatrische afdeling , een zeer zwaar beroep, alleenstaande moeder met 3 kinderen , voel ik mij gebruikt …
    Misschien moeten politici een basisloon krijgen , en commissie op verwezenlijkte beloftes . Kwestie net als in de kerk het vertrouwen in de politiek te herstellen.

  18. Waarom wordt er niet gesnoeid in de pensioenen van de politiekers en wat met de hoge uittredings-vergoedingen die politiekers krijgen als ze stoppen. Schaf dat af dat is al een fameuze besparing

  19. Ik stel vast dat Vooruit en CD&V zich niet verzetten tegen deze maatregelen. Een stem voor Conner Rousseau is een stem voor afbraak sociale voordelen. Dat verzwijgt u wijselijk

    1. Beste, wij baseren ons op de nota De Wever. Wij zijn kritisch tegenover iedereen rond de tafel en laten dat ook regelmatig horen in de media en elders. We verzaken niet aan die boordeling.

  20. Waarom hun loon en pensioen niet verlagen? Waarom weer de werkende mens straffen. Waarom meerdere regeringen? Waarom zoveel ministers? Waarom 2 koningen en koninginnen? Een bende losers regeren. Meer kan je daar niet over zeggen.

  21. Altijd maar besparen op de gewone man of vrouw. Maar aan de inkomens, premies, onkostenvergoedingen en uittredingvergoedingen van het politieke crapuul wordt er nooit geraakt. Ik denk dat we een revolutie moeten beginnen tegen die politieke smeerlappen en crapuleuze zakkenrollers

  22. En de senaat mogen ze ook afschaffen,geen enkele meerwaarde.
    Diegene die niet komen zetelen…die maand geen vergoedingen.
    Wat gaan ze doen met al hun soorten pensioenen en oprotpremie´s.
    En hun uitgeranggeerde politiekers in het Europees parlement die taxfree kassa kassa verdienen.
    Och die arm boer,en hij ploegde verder!

  23. De zogezegde ‘welvaartsmaatschappij’ heeft dringend behoefte aan geld. De begroting moet terug op de sporen. Wie komt het eerst in het vizier? Jawel, de mensen die hun ganse leven werken en bijdragen. Die in regimes gewerkt hebben die een aanslag zijn op gezondheid en welzijn. Wie blijft er buiten schot, jawel degene die ganse kapitalen beheren en nog klagen dat ze te weinig winst maken. Beleid voeren is keuzes maken, en de zwakkeren moeten het altijd ontgelden. Als vooruit dit tolereert zullen Bouchez en De Wever een vreugdedansje doen.

  24. Een regelrechte schande voor al de hard werkende vrouwen in ons land !!! Waarom gaan we eigenlijk werken en waarom nóg ??? Ze pakken ons gewoonweg ALLES af !!!!

  25. Ik heb 18 jaar meewerkende echtgenoot geweest.Ben 63 jaar en moet werken tot en 66.Die jaren tellen niet mee voor mijn pensioen want mijn man (ex) heeft nooit afgedragen voor mij..clu van de zaak,had ik 18 jaar gestempeld had ik nu met pensioen geweest.!Begrijp ni dat dat ni gelijkgesteld word.NVA ge kunt de pot op.

  26. Dat de overbetaalde politici maar inleveren op hun loon , al hun voordelen zoals uittredingsvergoedingen en dergelijke schrappen en dan werken onder.hetzelfde.statuut als arbeiders en diezelfde regeltjes die ze willen toepassen ook voor hen van toepassing zijn!

  27. Altijd de bedoeling geweest van de wever dat is een man die neerkijkt op de werkende klasse terwijl wij eigenlijk zijn loon betalen .en wederom moet de vrouw de grootste dupe zijn in zijn systeem waar jaren gevochten is voor gelijkheid breekt hij zo weer af .en zo iemand moet ons land redden .alleen nog meer in het verderf zal het resultaat zijn met nog meer armoede onder de bevolking .bouchezis een man die nooit gewerkt heeft laat staan dat hij weet wat dat betekent die beslist nu wanneer wij een schamel pensioentje krijgen terwijl zij in luxe leven

  28. Schandalig, de vuile tamzakken van politici zullen wel op ulder gemakske nooit nen klop moeten doen, ons land omzeep helpen. Werken tot ge sterft… daar gaan we naartoe!!
    Overal meer op belasten, van erfenissen tot schenkingen,……
    En zelf verdienen ze verdorie veel te veel!! Voor op nen bureau te zitten en wa dwaze dingen op tafel smijten, da alle mensen alleen maar kapoter en zuurder maakt… den druk is al zo hoog, financieel voor niemand nog makelijk(behalve de rijkelui).ze zouden beter keer zoeke oeda ze fe prijzen wa normaler kunne n krijgen.. en ipv rusland te straffen door geen shit meer van ulder te kopen=>>> waarmee daze ons nog meer straffen door oplopende prijzen van aardgas,……
    Ze wille zo weinig mogeljk uitstoot, groene energie, electrische wagens en isolatieregels voor et huis binnen de 5 jaar…(wat met de mensen die da nie kunnen veroorloven?)
    Zo gaan de prijzen van de woningverkoop ook na de kloten… want wie will nu nog een woning kopen, omdan binnen fe 5jaar moete voldoen aan de wetten en normen. … dus mensen gaan minder willen betalen voor woningen die nog niet voldoen aan hun eisen….

    Maar nen elec wagen.. vanwaar komt den elec??
    Van centrales nuclear of de belangrijke grondstoffen..( die maken ook genoeg uitstoot).
    En als kers op de taart…. electriciteit prijzen gaan nu omhoog, zonnepannelen zijn al verleden tijd en voordeel of subsidie krijgde ook al niemeer…

    1NE Hypocrieten boel!!!
    Ze zouden beter ipv alles lastiger te maken en mensen laten kapotgaan of arm late worde , ..
    Beter eens rond te tafel zitten en de mensen die schulden hebben, of moeite hebben om rond te komen=>> HELPEN.
    Mensen met schulden steunen(deurwaarders minder laten mensen begraven onder nen berg schulden)
    De Deurwaarders die mensen ulder leven nog ondraaglijker en onmogelijk maken, de prijs van schulden x3 na wat papiertjes… van 100€ schuld naar 1000 in nen mum can tijd… en dan verschiete ze der van da nen mense op den duur op geraakt…

  29. Hoe komt het toch dat diegene die zulke dingen beslissen evengoed op de hoogte zijn dat men heden ten dagen niet rondkomt met deze uitkeringen . Niet iedereen heeft een “foutloos “leven gehad om een overvloed te sparen . Begrijpen wie begrijpen kan , sparen , afdragen en dan nog wordt de gewone mens geviseerd …

  30. Deze regering klootzakken zijn weer de werkende mensen die gestraft worden snap de maatschappij niet dat er verandering moet komen zeker niet de wever

  31. Hoe zit het dan met mijn vervroegd pensioen die ik ZEKER nemen zal ongeacht wat de overbetaalde (slapende) politiekers beslissen. Heb bijnq 10 jaar gewerkt als beroepsmilitair van 1989 tot 1997, vrijwel onmiddellijk daarop volgend als beroepschauffeurs, heden nog steeds. Zou op 03.08.2033 met vervroegd pensioen kunnen gaan. Bij opvragen simulatie berekening minimum uitbetaling krijg ik telkens te lezen dat er nog niet berekend kan worden hoeveel er betaald zal worden aangezien zij niet in het bezit zijn van mijn financiële gegevens als beroepsmilitair??? Hoe komt dat ???

  32. De ambtenarenpensioenen xijn steeds voorgesteld als een soort uitgesteld loon. Ambtnaren hebben een bescheiden loon in vgl met mensen die eenzelfde beroep uitoefenen in een andere sector.
    Wat ik mij afvraag is of de wedde van De Wever en Bouchez ook een beperkte indexering volgt.

  33. Laten we het loon van hen eens naar een normaal loon veranderen dan zullen ze wel anders zingen het zijn gewoon dieven die bij de werkende mens alles komen stelen ik ben anti de wever die heeft al veel te veel geld in zijn zakken gestoken

  34. Goed gezien, dat betekend ook dat zo goed als elke student nooit een volledig pensioen zal kunnen hebben, het leven wordt ook zo duur dat die nooit zal kunnen sparen en de Belg verdrinkt in armoede terwijl de overheid maar met geld blijft smijten. En hierna komt de oorlogseconomie

  35. Een land dat geleid word door de politiek is niet meer van deze tijd, hun keuzes en wetten komen altijd te laat en dit in een hedendaagse tijd waarin onmiddellijke maatregelen zich opdringen, ze liggen er niet van wakker hoe de schatkist eruit ziet, rood gloeiende kleuren, de postjes dat is belangrijk voor hun, ge kunt ze wel kiezen de goddelijke politiekers eerst eraan krijge ge ze begod er niet meer af van hune post, is dat de democratie, denk het niet.

  36. Een echte schande. Voor wie volgend jaar op pensioen moet.de weet mag er zijn.maar zijn madam moet niet werken hij pakt genoeg van de werkmens.

  37. Geachte
    Ik ben beginnen werken op mijn 14 jaar was vroecer zo ,at wqn ben in pensioen maar na zoveel jqren te hebben afgedragen en zwre arbeid gedaan heb en bijn nooit veb cestempelf heb il laag pensioen waarvan al 850 euro huur dus kun je fenenenik stelde ddestijeldzms fe vraag aan vakbknd did seiwen maar de jaren o0 worddn niet meegeteld
    Waarom veb ze wel gewerkt als kind zou maar zeggen was vroeger zpmoik kan u verzeleren ben aan het sukkelen met hezondheid
    Dus eten en alle kosten per maand kom ik er nketwat een wereld nu gqan ze pas werkdn op.hun 18 of meer
    Waar zit mijn verschil raag ik al baren af werk maar he gel van 1rviaar dus met andere womoorden word er cefoefeld denk ik zelfs in mijn ceval al jzren
    Bedankt zoubik zeggen lazr zit er mee he leef maar
    Mng
    Benny mange

  38. Ik ben volgend jaar 59 en heb dan 45 jaar gewerkt. Nu heb ik mijn aanvraag gedaan om op pensioen te gaan in 2025 maar mag pas gaan in 2026 na 46 jaar gewerkt te hebben in de bouw en krijg geen bonus ,wat een land leven wij

  39. We gaan terug naar de tijd van Daens.
    Terug naar armoede!

    Nu er zoveel single mensen zijn.

    Hoe gaan we als alleenstaande vrouw moeten overleven,in ziekte en armoede.
    Plus nog meer mensen die het niet gaan kunnen volhouden met langer werken,dus aanspraak maken op de gezondheidszorg!!!!

  40. Ga het halen bij de grote niet bij de hardwerkende mens.
    Gooi de profiteurs uit ons systeem en laat hard werkende mensen nog wat genieten van hun welverdiend pensioentje (aalmoes)

  41. De vrouwen zijn de dupe woj hebben gewerkt maar ook meestal dubbel zoveel als de mannen werken huishouden boodschappen koken voor kinderen zorgen voor ouders zorgen en nu ook dit nog. Waar zijn de beloften om gelijk loon man vrouw ? Waar zijn de beloften om werkbaar werk? Ik heb ze nog niet gezien hoor! Vroeger was de pensioenleeftijd voor vrouwen enkele jaren vroeger wat gezien we allemaal op onze boterham krijgen als vrouw meer dan verdiend

  42. Alleenstaanden, weduwe -gescheiden, hebben het nu al moeilijk. Door de nieuwe voorwaarden kan deze groep onmogelijk een waardig leven hebben. Armoe troef. Deze maatregelen hebben geen enkele meerwaarde. Iedereen kan zoiets voorstellen, je moet gewoon negeren dat je een catastrofe creëert. Zolang men langer werken niet combineert met werkbaar werk voor 50 plussers is het systeem onmenselijk en voor veel beroepen niet haalbaar. Mensen willen stoppen omdat ze “op”zijn. Omdat ze jaren uitgeperst worden. Harder en langer werken gaan niet samen. In de de Scandinavische landen heeft men dit wel begrepen. Een 50 en 60 jarige kan nog relatief gezond zijn maar zal nooit de energie en uithouding hebben van zijn jonge collega’s. Dat heet ouder worden. Ik kan me niet van het gevoel ontdoen dat het hier meer een streven is naar” van het werk naar de kist” wat natuurlijk het droomscenario is om zo weinig mogelijk pensioenen te moeten betalen en niet voor onze ouderen te moeten zorgen.

  43. Weeral de gewone man die het moet bekopen!!!!
    stem maar voor de Wever en consoorten,
    Hetgeen ze willen is degene die op pensioen gaan ,zo gauw mogelijk hun kop neerleggen , gepensioneerde tellen niet meer mee hier in dit land .
    Heel ons leven gewerkt en alles nemen af !!!!
    Dank u F*ck regering !!!

  44. Rijk word rijker en arm maar armer de midden klasse moet er tussen uit de nva ( Niet Voor Arbeiders ) vult gewoon zen eigen zakken .
    Ze hebben de mensen waar ze ze moeten hebben alles word pokken duur dus Den boel stil leggen is ook geen optie meer, de mensen hebben hun centen meer dan nodig.
    En dan hun eigen VEEL te hoge pensioenen daar word niet aan geraakt he.
    HOOG TIJD VOOR VERANDERING en de verkiezing uitslagen NIET meer manipuleren
    Mvg.

  45. De Wever en Bouchez zullen wel genoeg pensioen trekken! Maar dat de gewone werkende mens langer moet werken en amper rond komt met hun pensioen zal hun een zorg zijn! Ze geven liever wapens en geld aan ander landen dan voor hun eigen mensen te zorgen.

  46. Het wordt eens tijd dat die twee overbetaalde individuen worden afgestraft bij de verkieziezingen, a,les voor de rijken,de grote bedrijven en de vriendjes van De Wever in Antwerpen de Joden dus…..
    Als we dit toelaten ziet het er slecht uit voor de gewone burger die nu al alles betaald.
    Het is gewoon een schande

  47. Hoe cru ik het ook stel, eigenlijk moet we met zen allen hopen dat deze mannen ook iets medisch voor krijgen en zoals mij een jaar uitvallen met een rug of andere aandoening
    Dan gaan ze eens beseffen wat voor impact hun onnozele beslissingen hebben op mensen,
    Ook zouden andere partijen beter dit allemaal in mensen taal uitleggen wat ze van plan zijn en dit proberen aan de man te brengen.

  48. Ook hier ben ik de dupe , ik werk al sinds mijn 18 jaar maar door thuisblijven voor de kinderen en de eerste 20 jaar part time te werken , en ook verschillende keren langdurig ziek geweest , kom ik al niet in aanmerking voor vervroegd pensioen ! En nu moet ik nog een extra jaar werken ook nog . En dan geraak ik nog niet aan de vereiste 35 jaren voor het minimum pensioen . Gelukkig heeft mijn man het geluk gehad om al op pensioen te kunnen en heeft recht op het minimum pensioen . Maar eerlijk tegenover de vrouwen is dit niet , we keren terug naar de tijden dat het werken is tot we dood erbij neervallen en dan kan de regering dat pensioen natuurlijk in hun zak steken ! Of jullie er iets aan kunnen veranderen nu de Europese regering België op het matje roept en zegt dat we moeten besparen !

  49. Dat ze eerst eens besparen op alles wat hier het land binnen komt, meerdere buitenlanders staan hier aan de dop en hebben een eigen zaak, dat wordt nooit nagekeken!
    Ik heb al 39 jaar gewerkt, niet altijd voltijds, wel 6 dagen op 7 als ik jonger was, maar altijd mijn huishouden zelf gedaan! Ik fiets naar het werk, door weer en wind, kan zeggen dat ik een zware job heb, doodmoe thuis kom.. krom gewerkt ben.. moet ik dan gestraft worden ?? Ik heb geen chauffeur, geen tuinman of huishoudster, heb de fut niet meer om te sporten zoals zij..
    Dat ze het geld is gaan zoeken waar het echt niet thuis hoort ipv de hardwerkende mens te straffen!

  50. Als ze eens eerst aan hun eigenlijk pensioen zitten . Die habbekrats dat wij krijgen kunnen we zelfs in onze oude dag niet eens eenhome van betalen. En dan de arme vrouwen die dan nog alleen staan hebben dan jaren meegewerkt en voor de kinderen bezorgd, gescheiden en hebben ineens geen inkomen genoegniet meer. Als ze al eens eerst aan al de vreemd dat naar hier komt en uitkeringen krijgen om u tegen te zeggen ,en ons uitlachen omdat wij werken voor ons geld .
    En ja het is weer de arme werkende mens dat voor alles weer moet opdraaien .

  51. Zoals altijd is het weer de werkende mens en hier vooral de vrouw die getroffen wordt. Diegenen die deze beslissingen nemen hebben een dik loon en een dik pensioen waaraan niet geroerd wordt. Fijn heren hierboven in jullie ivoren toren!!! Wanneer wordt er eens beslist om het aantal parlementairen in te krimpen want in ons klein landje zitten er meer parlementairen dan nodig is en waarvan de meesten niks te betekenen hebben en toch dik betaald worden. Daar moet de werkende mens voor opdraaien.

  52. Één schande voor al de mensen die in pensioen gaan,kiezen natuurlijk voor een gemakkelijke oplossing om de put te vullen die de politiekers zelfs gemaakt hebben. IK weet een betere oplossing daarvoor! Veel meer ministers afschaffen in de regering,kost ons enorm veel geld en brengt niets op.Zullen zeker geld OVER hebben ,maar daar wordt nooit over gesproken.

  53. Door op de NVA te stemmen wist je al op voorhand dat het er zat aan te komen . Ze zijn terug de grootste. Niet mijn partij . Voor mij eigen volk eerst

  54. Dat hebben ze uiteraard niet gezegd als t verkiezingen waren! Dan beloven ze beterschap, eens verkozen, zitten ze in onze zakken! Steeds ‘t zelfde liedje met die politiekers.

  55. Zij beslissen over ons pensioen terwijl zij met een serieus hoog pensioen zonder zorgen op pensioen kunnen gaan. Ook mensen met een fysiek zwaar werk kunnen onmogelijk langer werken, is al zwaar genoeg tot aan het vervroegd pensioen.
    Laat mensen die gewerkt hebben met rust en neem mensen in het vizier die niet werken of die van invaliditeit genieten en in het zwart gaan werken.

  56. Waarom moeten die twee klootzakken altijd maar de kleine werkende mensen aanpakken 🤬😡. Meneer bacterie de Wever en co hebben 6000€ in de maand zitten altijd lekker warm en worden gratis overal naartoe gebracht!! Zo willen de mensen ook werken tot hun 66 jaar!!! Een 1.80 m diep steken, dat moesten ze doen met die uitzuigen de wormen.😡😡😡🤬

  57. Altijd de kleine man de werkende mens die het allemaal beslissen de heren in Brussel zitten aan de bron die pakken de grootste hoop uittredingsvergoeding + nog zoveel maanden voortbetaald. Enz die mannen maken de kas leeg

  58. Rechtstreekse aanval op ambtenaren en mensen zware beroepen.meer afpakken en minder over voor je oude dag.diegene die dit beslissen en voorleggen zijn de grote profiteurs. Dank u

  59. Die bende hypocrieten zouden eens moeten een jaar of twintig in een fabriek of in de bouw enz… moeten werken dat hun rug met een bult staat, ze zouden dan anders praten.

  60. Ik heb het altijd gezegd, onder leiding van Bart de Wever!! Van het werk direct naar de zerk! Geen plaats meer voor pensioen!!!

  61. BDW heeft een inkomen van ongeveer 50.000 € per maand voor hem is het niet moeilijk om rond te komen en dan durv3n ze de werkmensen hun pensioen aanpakken . Dit hebben we te danken aan de kiezers die voor BDW gestemd hebben wel jullie zijn bedankt

  62. Beide heren beseffen niet dat deze mensen de welvaart mogelijk gemaakt hebben. Ze zijn weerloos, kunnen niet staken en zijn volledig afhankelijk van welke aalmoes hen ook toegeworpen wordt. Schandalig

  63. Jammer dat dit alkes weer de grootste impact heeft op vrouwen. Zij die deeltijds werken in functie van de kinderen en een echtgenoot die bv zelfstandige is en lange en late uren klopt! Daardoor worden deze vrouwen dan nog eens afgestraft!

  64. Ook mannen zijn de dupe .
    Aan de spoorweg met kapotte rug aan de deur gezet aan 600 euro de maand over 28 jaar dat nu nog altijd is aan dat snoep centje .
    Maar goed dat ik er voor nog kinderarbeid gedaan heb dat nu het snoep centje iets meer dan 1000 euro is. Aan hunne geldzaken zul je niet komen. Bedankt en zeg het voorts .

  65. Er wordt weeral niet gesproken over de pensioenen van de politiekers en hun bonussen doen niets anders dan geld pakken van de kleine man of vrouw maar van hen wordt nooit gesproken een echte dievebende kanonnevlees van maken zijn er dan vanaf

  66. Wat men nogal eens vergeet : werknemers moeten bijdragen betalen op hun volledig loon, en krijgen slechts pensioen berekend op basis van een beperkt loon. Met de enkele honderden euro verschil zou het rusthuis voor velen betaalbaar blijven en zou men niet allerlei toelagensystemen dienen in het leven te houden, waarvan de beheerskosten fel onderschat wordt.

  67. Dat je pensioen wordt berekend over je hele loopbaan vind ik het eerlijkst. Iedereen is vrij om voltijds of deeltijds te werken. Logisch toch ?! De vakbonden zijn de grote schuldigen in het hele verhaal. Bart De Wever zei : werken moet worden beloond ! En terecht

    1. Dag Kathleen, niet iedereen is vrij om vol- of deeltijds te werken. In heel wat sectoren worden gewoon geen fulltime contracten aangeboden. En veel omstandigheden vragen om tijdelijk minder te werken: geboorte van kinderen, zorg voor familie, .. . Anderen worden dan weer op tijdelijke werkloosheid gezet.

  68. En Maggie de Block dan ?die is op haar 55 op mensapen gegaan deze zal denk ik ook geen 45 jaar diens hebben dat kan dan wel voor die klojo van een bdw !!!!

  69. Die twee zouden beter zelf eens werken wat voor klootzakken en zakkenvullers zijn dat kies maar voor de wever nadien een mes in onze rug den eikel van mij geen stem meer

  70. Heel jammer voor de dames die voor hun gezin gezorgd hebben en de mensen die niet kiezen om ziek te worden. Ik heb het om altijd voltijds gewerkt te hebben en ‘tot nu toe’ niet ernstig ziek te zijn. Maar wat de toekomst brengt kan niemand zeggen. Vreemd dat deze partij zoveel stemmen haalt.

  71. Dit is een onrechtmatige regelgeving in de pensioeneetgeving,mensen hebben recht op hun dagen dat ze geregistreerd zijn als werknemer voor de berekening. Dat de polititiekers dan maar eens ziek worden en hun loon aangepast zien en ze laten uitbetalen gedurende hun ambtsperiode aan de prijs van een werknemer die niet geschoold is.

  72. Prachtig, als deze heren nu nog het lef hebben om hun extra premies, uittredingspremies, chauffeurs, en andre voordelen aanpakken. Dan pas kunnen we deze mensen ” Heren ” noemen. Walter Cornelis

  73. Ja de werkende mens in belgie moet hard werken voor vadertje staat en veel belastingen betalen en als je op pensioen gaat dan moet je nog belastingen betalen dat vindt ik niet logis en dan vindt ik ook nog dat belgie alleen naar de werkende kijkt mensen die uit vreemde Landen komen die krijgen alles toe gediend en nog niet gewerkt hebben in belgie ik kijk naar belgie als een rijk communist land werken voor je boterham en heel hard

  74. Hopelijk wordt dit ook toegepast voor ministers die op 61 jaar op pensioen gaan met het dubbele van een gewone werkmens en zelf bijdroeg om iedereen tot 67 te laten werken hé Mevr. De Block. En wordt er dik gesnoeid in oprotpremies voor ministers en staatssecretarissen. Je moest u schamen Mr De Wever. Hopelijk leest de kiezer dit ook en zal je in November het stadhuis mogen schilderen en ook eens werken.

  75. Bende geldverslindende zakje vullende onnodige politieke gangsters die nog nooit Echt gewerkt hebben gaan de mensen die gans hun actieve leven hebben gewerkt nog meer uitpersen, bende rovers.

  76. medisch pensioen geplaatst in 2023 na 24j werk als ambtenaar kon op normaal pensioen gaan na 42j dienst in 2027 krijg nu 1264€ pensioen na 38j dienst gaat van mijn pensioen nu een percentage naar beneden door nieuwe regering?

  77. Respect voor elk mens.
    Werkend,hard presterend en niet stilzittend.
    Jammer dat er te weinig respect is voor mensen die hebben geprobeerd bij te studeren en geweerd worden in de ellebogencultuur.
    Deze maatregelen voor de toekomst zijn er omdat de ministers weten dat hoge beloningen niet meer betaalbaar zullen zijn in de komende deccenia.
    Maar nu worden ze nog verbijsterend goed uitgedeeld.
    De mensen die nu 50 zijn hebben al hoog gepresteerd en we horen dat 75 jaar normaal zal zijn als pensioenleeftijd.
    Hart van Europa.
    Onrealistisch.
    Het kostuumvolk beslist.
    Laat ze een werkoveral dragen en vuil hard werk doen.Van uw 20 tot uw 75.
    Dat is 55 jaar gewerkt.
    Vergemakkelijk dat wetten en belastingen voor ambachten.
    Dan kunnen we wel thuis werken en mogen leven gelukkig.
    Want nu is het 12 uur weg van huis.Al meer dan 30 jaar gepresteerd.

  78. Niet gevraagd om op medisch pensioen geplaats te worden maar verplicht door werkgever en met hulp van vakbond die totaal niets voor mij gedaan hebben integendeel meegewerkt dat er zogezegd geen aangepast werk meer was voor mij

  79. Voila hebben laagste pensioen in Europa nee die de Wever en zijn soort genoten moeten het nog verminderen,dat ze eerst van die mannen pakken gelukkig heb ik nog op de wever gestemd,klungelaar

  80. SCHANDALIG hebben ze reeds lang Belasting Vermindering toegepast op de hoogste Pensioenen die al het meeste ontvangen? Zou beter op LAGE Pensioenen zijn… Wat voor n systeem in België waar ook nog altijd kan GESTEMPELD worden gedurende n gans leven!
    Politiek doe er iets aan aub?

  81. Zolang werkende mensen voor liberale partijen blijven stemmen, zullen de lage inkomens blijven betalen.

  82. En de afschaffing van de nutelose senaat? Afschaffing hoge afscheidspremies van de nutelose ministers,
    Verantwoordelijkheid van de nutelose uitgavens van de ministerpostjes, corruption van de ministers , straffeloosheid van de ministers/ politiekers? Inperken van de vriendjespostjes . Etc

  83. Schandalig, ze zouden beter eens aan hun pensioen en weddes en dan is men verwonderd dat Vlaams belang aan stemmen wint. Foei NVA, foei MR,

  84. Dat de tandem De Wever-Bouchez niet veel goeds zou voorspellen voor de pensioenen wist ik al voor de verkiezingen. Allebei liberaal, rijken buiten schot, laat de rest de rekening maar betalen. Daar hebben de mensen dus voor gestemd!!

  85. Mijn vrouw kan niet meer werken is 60 jaar en 39 jaar zelfstandige geweest dus wachten tot haar 67 voor ze pensioen krijg amai de wet

  86. Zo smerige egoistische beslissingen die genomen zijn.ik ben heel kwaad door dit te lezen .Heb al schrik voor mijn komend pensioen in 2026.Mijn oude dag ziet er niet rooskleurig uit.

  87. De werkende mens is weeral de dupe. Zware beroepen wanneer gaan ze de chauffeur eens aan toevoegen. Werken bijna 15u per dag.. Heel actieve job spreek niet die dat internationaal rijden. Hebben veel meer rust. Ik werk in België met kraan. In en uit op en af heel de dag. Ze moeten het erkennen en als zware beroepen aanvaarden.. Chauffeurs hebben ook de laagste pensioen doe daar aub iets aan. En ga het geld gaan halen bij de rijken. Die lachen ons gewoon uit

  88. Niet de overheidspensioenen die de 2500 euro/ maand niet overschrijden moeten naar benede . Het zijn de de pensioenen in de prive die olhoog moeten. En idd 42 jaar werken zou de norm moeten zijn. Teveel gelijkgestelde jaren hebben niets bijgebracht in de pensioenpot.

  89. Discriminatie, alle rechten waarvoor onze ouders, grootouders … voor gevochten hebben zomaar in de vuilbak. Niet moeilijk waarom De Wever vakbonden wilt verbannen. Dus loonkloof waarover men nu zo over palavert is een lachertje…

  90. De vrouwen zijn weeral de dupe daarvan. Komt ervan als je mannen laat beslissen. Vrouwen!Geen kinderen meer op de wereld zetten.

  91. Altijd hetzelfde, de gewone burger moet er weer voor opdraaien. De rijke en zij die de wetten maken en beslissen blijven gespaard. Wie geloofd de politici nog ? Besparen bij hun zelf gebeurt nooit, afbouw parlementairen en afschaffen provincies wat ze eerst beloofde is weer naast zich leergelegd.

  92. Altijd hetzelfde na verkiezingen zie vlaamse regering geen afschaffen van provincie of senaat hoofdoek verminderen parlements leden maar wel nieuwe lasten eerst zorgen voor hun eigen zakken vullers en wat met federale regering kun beter niet gaan stemmen

  93. Waarom moeten ministers geen belastingen betalen op hun 10000 euro loon? Ze zouden daar beter iets aan doen, ze verdienen meer als een kleine zelfstandige per maand, maar de kleine man moet alles maar ophoesten, dit is niet gewoon krimineel gedrag van de ministers dit begint te nijgen naar maffia praktijken!!!

  94. Ondanks dat velen dat denken, is het pensioensysteem geen liefdadigheid. Oorspronkelijk was dit ontworpen om mensen zo weinig mogelijk op pensioen te laten gaan. Maw, liefst sterven voor de wettelijke pensioenleeftijd. Dat is immers ook de enige manier om dat betaalbaar te houden. Vandaar de leeftijdsverhogingen.

  95. Zou graag eens meneer Bart De Wever en Bouchez uitnodigingen voor 1 maand in de bouw te komen werken in de zomer(30* +) en in de winter een maand (regen..koude.. wind enz…)
    Maarja….ze lopen liever achter het geld aan voor hun eigen zakken. Nu ven ik 100000% zeker dat ze mijn stem nooit zullen verwerven…zielig België…

    1. Dag Benny, dat moeten ze nog bepalen. Zoals we het nu lezen zou het wel gaan om zaken die van toepassing zijn op wie in de toekomst met pensioen gaat.

  96. Dus als een mens kanker of gelijk welke zware ziekte heeft gehad waardoor hij niet kon werken, wordt hij nogmaals gestraft hiervoor met een lager pensioen of langer werken. 😡

    1. Dag Patrick,
      de supernota van De Wever en co stelt dat landingsbanen met uitkeringen enkel nog kunnen vanaf 60 jaar na een loopbaan van 35 jaar. Arbeid met nachtprestaties maar ook werken in een onderneming in herstructurering, of een zwaar beroep uitoefenen (bijv. wisselende shiften) zouden niet meer meetellen als optie voor een landingsbaan vanaf 55 jaar.

  97. De gewone werkende mensen weer aanvallen. Rijkentax komt er uiteraard weer niet. Dit blijft een discusie………..waarom ministerpostjes. Gaan jullie jezelf raken???

  98. Ik heb nochtans goed rondgebazuind niet op NVA te stemmen dat dit zou gebeuren en we zijn nog niet aan het einde met die partij…
    Voka is nu al aan het verkondigen zorg voor hen te dragen…

  99. Ze hebben een originele methode oontdekt om het tekort te minderen, erfenisrechten verminderen.
    Betalende partijen worden , werklozen, zieken en ambtenaren, rechtsfacistische troep.

  100. Dat iedereen 35 jaar moet gewerkt hebben voor een volledig pensioen lijkt mij eerlijk. Alleen moet dit pensioen ook een bedrag zijn waarmee je normaal kunt leven. Voor de persoon die kinderen onder zijn of haar hoede neemt zou men tot een bepaalde leeftijd van de kinderen deze jaren voor bijvoorbeeld 50% moet laten tellen als werken. Maakt dat als deze persoon part time werkt toch als een vol jaar telt voor pensioen.
    Men wil mensen stimuleren om te werken en productief te zijn . Begin eens ook met allerhande voordelen die de niet of deels werkende personen krijgen degressief af te schaffen in functie dat deze personen meer gaan verdienen. Niet dat vanaf het verdienen van een bepaald bedrag men plots alle sociale geldelijke ondersteuningsvoordelen verliest. Dit stimuleert deze mensen niet.
    Zou men ook niet beter de hoge pensioenen herzien en bijvoorbeeld beperken tot 3000 euro?
    Ik denk dat wie een pensioen krijgt van meer ,dit bedrag echt niet nodig heeft.

  101. Ze gunnen de gewone mens niets die mag alleen maar hard werken en moet dan ook nog zwijgen ! Maar we hebben in België wel hoogste belastingen van heel Europa maar de wel de laagste pensioenen van heel Europa ik vind schandalig van die politiekers en die weten zelfs niet wat dat werken is want ze hebben zelf nooit gewerkt !

  102. 45jaar gewerkt,en 1600 euro pensioen,wie komt daarmee de maand rond nu alles extra duur geworden is?Dat ze van die rijke pakken,maar daarvan ze nooit aankomen,

  103. Zouden de ministers beter hun pensioen niet verlagen , want het is een schande wat zij krijgen . Afnemen van de werkende mens maar zelf hun zakken vullen met geld dat ze stelen van ons. Tzijn dieven nog min nog meer .

  104. Wat denk je van een pensioen bedrag van 2300 euro Max en 2800 euro voor gezin pensioen voor iedereen met 42 J dienst ook voor de ministers zo zal de pensioenen blijven betaald baar en aanpassen aan de index wie het te weinig vind moet blijven werken

  105. Pensioen is geen kwestie van leeftijd maar het aantal effectief gewerkte jaren of beter zelfs dagen. Indien iedereen 40 jaar effectief zou werken en bijdragen zouden we allemaal een mooi Pensioen kunnen hebben. Het zijn die uitzonderingen die het systeem veel geld kosten.

  106. Dit is gewoon diefstal en contractbreuk, altijd op de kap van trouw werkende mens
    En maar klagen dat er geen openstaande betrekking meer worden ingevuld
    De tijd dat de ambtenaren niet hard moeten werken is allang voorbij hoor
    Hoeveel gaan jullie nog afnemen, groot pensioen??? Daarvoor hebben we wel jaren aan het minimumloon moeten werken
    Schandalig

  107. Ze zouden de pensioenen en hun achterpoortjes van de ministers eens beter aanpakken maar van die postjespakkers en zakkenvullers laten ze wel gerust.

  108. Stem niet op de Wever of Bouchez!!
    Die vuile viezerikken hebben zelf geen last van deze maatregelen maar 3kwart van België wel en vooral vrouwen!!
    België heeft nu al het slechtste pensioenstelsel in Europa, moet dat nog slechter worden?
    Waar is het respect voor de oudere medemens?

  109. Vroeger ook op leercontract geweest, waar de baas van profiteerde 3 jaar wel telt niet mee voor het pensioen, dan 3 jaar slecht ingeschreven, weeral goed voor de baas want het telt niet mee dus 6 jaar langer werken , en zo hebben ze veel mensen liggen straks heb ik 48 jaar gewerkt waarvan er 42 van tellen erg hè.

  110. Geweldig wat ze allemaal eindelijk gaan doen. Maar waarom ze ziekte niet laten meetellen is onbegrijpelijk.
    En eigenlijk is het nog altijd zich onttrekken van hun verantwoordelijkheid. De huidige wetgeving die er is is goed maar wordt niet gecontroleerd waardoor misbruik de regel is . De sociale zekerheid is jaren uitgehold door misbruik en achterpootjes . Ik zou niet graag personen een boterham geven die in het buitenland een uitkering krijgen zonder hier recht op te hebben.
    Nieuwe Wetgevin komt er toch niet door , stakingen zullen volgen zeker als het ambtenaren treft.

  111. Ik dacht dat ze minder zouden afhouden van alleenstaanden?
    En hebben ze het ook over hun eigen pensioenen?
    Die zullen wel hoog genoeg blijven,
    En wij maar afdragen om hun lonen en pensioenen te betalen, ze moesten allemaal eens een jaar in een gewoon arbeidersgezin vertoeven, en alles ondergaan wat ze ons aandoen,
    Eens kijken wat ze na dat jaar zullen zeggen dan.
    Dat ze eens wat minder geld aan het buitenland geven, de de echte rijke mensen wat meer belasten, we zouden ALLEMAAL wat gelukkiger zijn, en niet alleen de rijke klasse, waar die ministers bijhoren.

  112. Ik heb 1589 euro pensioen bruto.na 42 werkdagen.wegens de zwaarste neurologische ziekte moeten stoppen met werken. 1589 is evenveel als die ministers krijgen bovenop hun 6500 € pensioen

  113. Zij die nog nooit gewerkt hebben en leven in de graai cultuur gaan beslissen of hen die zich jaren hebben kapot gewerkt in alle sectoren

  114. Wanneer gaat men eindelijk eens begrijpen dat het ambtenaren pensioen in feite niets meer is dan uitgesteld loon !!!Voor ambtenaren Ook geen royale groepsverzekering zoals in vele privébedrijven.
    Het pensioen blijven indexeren is absoluut noodzakelijk of wil men zij die jaren gewerkt hebben voor de overheid in de armoede duwen???? Bravo

  115. tja altijd maar op de gewone man .vrouw besparen …….maar zouden heren die dit beslissen. eens in eigen broekzak willen besparen. nog maar gewoon op de maandelijkse bijkomende vergoedingen die ze buiten hun riante wedde al hebben ….hun zogenaamde onkosten ….wel de gewone man heeft ook deze onkosten maar worden niet vergoed .nee zij moeten het maar steeds met minder doen ……dus heren geef eens het goede voorbeeld en bespaar op jullie inkomen……..het zijn miljoenen per jaar …maar dat hebben jullie nog nooit bereken waarschijnlijk

  116. Jullie hebben voor deze klunzen gestemd….vraag de wever maar in alle eerlijkheid wat hij aan pensioen zal opstrijken….is crapuleus …
    Bedankt politiekers,, het is jullie weer gelukt om de bevolking wederom te bedriegen met jullie zogenaamde politieke slogans en valse beloftes…

  117. Hard werken loont dus niet bij die heren…zakkenvullers die niet begaan zijn met het zweet van de werkende mens verdienen geen stem.

  118. En wat met hun pensioenen ? Daar zal wel een achterpoortje voor zijn. Dieven in kostuum zijn het ! Proficiat NVA en MR stemmers !

  119. Ga in Spanje wonen alles is hier goedkoper. Een voorbeeld:ik betaalde 450 euro rijtaks hier 130 euro ,ki van mijn woning 750euro hier 220euro eten en drinken goedkoper delhaize een volle Kar 175 euro hier 120 enz ook minder stookkosten beter en gezonder weer . En als je met je papieren in order bent gratis gezondheidzorg! En nog een plus punt mensen zijn hier vriendelijker en behulpzamer dus adios Belgica,

  120. Het wordt hooog tijd dat eindelijk de hoge pensioenen gehalveerd worden.
    Zij worden steeds rijker,terwijl de staat allang failliet is.Wie heeft er nog hart voor België
    ?

  121. Rond uit schandalig hoop dat deze regering niet tot stand komt 0p deze basis een aanfluiting voor zij die werken en dit land recht houden

  122. Veel beloven maar eens aan de macht alles af pakken van de werkende mensen bende politieke zakken vullers en de rijken vooral niet aan raken want dan snijden ze in eigen vel

  123. Ik ben ambtenaar sinds 2008. Ik dacht dat ik er goed aan gedaan had om mee te doen aan het benoemingsexamen omdat ik tijdens mijn carrière een gaten van 10 jaar heb dat ik niets heb opgebouwd van pensioen. Ik was meewerkende huisvrouw van mijn ex man. Ik heb die kans met beide handen aangenomen dat ik benoemd kon worden. Eerst zou het pensioen berekend worden op de laatste 5 jaar en nu is het op de laatste 10 jaar. Als ze dat weer gaan veranderen naar een hele carrière dan ga ik daar flink mijn brief aan scheuren want dan kom ik zelfs niet aan het minimum pensioen. Ik heb dan ook nog het geluk/pech dat ik in 2030 65 wordt en ik er nog 2 jaar mag aan vastplakken. Wie er ook aan de macht komt maakt geen fluit uit. Het zijn allemaal zakkenvullers en van je pensioen genieten wordt dan eigenlijk een strijd om de eindjes aan elkaar te blijven knopen en de rijken blijven zoals gewoonlijk buiten schot.

  124. Kinderbed voor IEDEREEN gelijk, ook de pensioenen voor IEDEREEN evenveel. Dat is pas eerlijk.
    Ps de laagste overheidstaken zijn hoger dan meerdere lonen in de privé …

  125. Doe beroep op een poetshulp, ben 79 jaar weduwnaar. Om de kostprijs per werkuur te berekenen werd ik gescreend naar inkomsten. En had enkel mijn maandelijkse pensioen inkomsten voor te leggen 1560€. En moet nu 11,5€ per werkuur betalen voor de poetshulp. Ik stelde de vraag wat iemand dan per uur moet betalen, die bvb het drievoudige van mijn pensioen ontvangt. De persoon zei dat 11,5€ het max is wat mag gevraagd worden. DE Wever en Bouchez zorgen dus goed voor zichzelf.

  126. Schaf de voordelen van natura af bij parlementaire, de hoge lonen gelijkstellen met arbeiders , verplicht en actief aanwezig zijn , afschaffen van prov . , de senaat weg , waarom een hoog pensioen voor militaire enz . Geef ieder gelijk pensioen . Dan ga je veel kunnen winnen op inkomsten

  127. tsja, dat komt ervan hé…velen hebben de neus en de haat opgehaald voor links en groen en massaal op rechts gestemd. Nu zitten we er mee. Toont nogmaals dat het Vlaemsche kuiken zich laat vangen door de rond zich heen klauwende rechtse leeuw.

  128. Welke besparende maatregelen hebben ze voor zichzelf opgelegd ? Oorverdovende stilte. Hard voor een Ander maar zo steel voor hen zelf.

  129. Heel jammer dat vrouwen en zieken hierdoor getroffen worden. Vrouwen zullen veel deeltijds werken om hun job te combineren met hun gezin. Ziek zijn is niet iets waar je voor kiest. Als men denkt dat iemand onterecht ziek is, zijn er andere maatregelen te nemen.

  130. Vind dit echt verschrikkelijk
    45j gewerkt fulltime en ze schamen hun niet hoor!!
    Heel da politiek gebeuren zijn in mijn ogen gewoon dieven !
    45j heel veel afgedragen
    Heel hard gewerkt om te horen van uw dokter je mag niet meer verder werken uw rug is gewoon kapot ..
    Krijg je de klop je mag niet meer werken
    En uw financieel zal 1600euro zijn .
    Maar dat is hun zorg niet!!!!
    zo zijn er heel veel je bent niet de enige ….

    Had mijn pensioen toch beetje anders voorgesteld!!!!
    De wever en consoorten!! Hoop dat jullie eens aan jullie spaarpotten denken om die altijd maar voller te duwen
    Binnenkort is het weer kouder oudere generatie komen om van de kou
    Zal hun een zorg zijn !

  131. Als man kom ik op voor het pensioen van de vrouwen : indien je loopbaanonderbreking voor opvang stimuleert moet je achteraf NIET de rekening gaan presenteren van “te weinig gewerkt”.
    Ambtenarenpensioen niet meer indexeren ??? Een hele carrière te weinig verdienen met de belofte op een mooi pensioen en dat dan gaan beknotten ???

  132. Was te verwachten ! De Wever wil enkel leven met de hogere klasse en zakkenvullers zoals hijzelf. Werkvolk hoort daar niet bij en kunnen niet snel genoeg van de aardbodem verdwijnen

  133. Ja en maar blijven stemmen op deze figuren en hen n partijen. Hen belang en rijke achterband daarvoor zitten zei. Ze vertellen wat wij willen horen en met name het polariseren van thema’s en iedereen volgt.

  134. Laagste pensioenen zal dan toch niet voor ambtenaren gelden. We hebben een veel te grote overheid navenant de industriële productie.
    De Nva ging bij de eerste verkiezingsoverwinning de provincies en de senaat afschaffen. Nu ligt dat wat moeilijk natuurlijk, ze hebben wat teveel postjes. Wat liggen rommelen in de marge en mensen gedemotiveerd laten werken tot ze erbij neervallen zal de problemen niet oplossen.

  135. Jaren ziekte niet meerekenen. Telt dit dan ook voor mensen op invaliditeit? Je kiest niet om niet te kunnen gaan werken. Je betaald voor alles mee in de maatschappij en heb vaak toren hoge medische kosten.
    Ik begrijp dat we onder druk staan. Maar minder regeringen is ook al veel bespaard. Plus het minimum pensioen is nu al niet genoeg om op uw oude dag een rusthuis te betalen van OCMW dus wat met al de mensen die voor de verandering naar euro met een lager loon leefde, ga op hun oude dag na jaren gewerkt te hebben nog niet genoeg hebben om te voorzien in hun zorgen.
    Als dit het nieuw beleid wordt creëren we alleen nog meer armoede voor de oudere generatie.
    Goed bezig.

  136. Niet te begrijpen dat zovelen voor die rechtse partijen van de rijken NVA en MR blijven stemmen. En dan verbaasd zijn dat de gewone man weeral de dupe is.

  137. Een stem uitbrengen voor N.V.A. is stemmen voor de rijke klootzakken die tot op de dag van vandaag hun zakken blijven vullen tot ze overlopen. Ga allemaal staken en weiger nog langer om al je rekeningen te betalen.Idereen heeft recht op dit en dat tot je hard verdiende centjes worden afgepakt !

  138. Wij vrouwen ,kinderen of niet dat altijd hard gewerkt hebben , maar door zware ziekten niet konden werkenden dani n een bedrijf hebben gewerkt met veel economische werkloosheid erboven op . Gaan wij de klos zijn? Wijzijnkapot gewerkt . En dan wordt je ook nog is ontslagen , en moet je 2 jaar volledig indiensttreding zijn vooraleer je4/5 met toeslag Rva einde loopbaan zou kunnen genieten . Val er weer tussenuit !want ik ben opnieuw ontslagen voor ik m’n 2 jaar zou bereiken geen volledige maand .en moet nog opnieuw nieuwer job vinden ( liefst vaste job . Ik kan moeilijk tege veranderingen!!! ) maar wat me ook stoort zijn de jobstudentendie mijn job innemen . En de vele flexijobers , soms nemen 2 flexijobers het werk over van 1 persoon dat echt werk nodig heeft. Ze nemen onze kanssen af . Zoals op m’n laatste job, zij kunnen een dag of meer je job overnemen en de andere dagen van de week komen er dan weer andere studenten

  139. Gelet dit ook voor de ministers, parlementairisen die niet aanwezig zijn in het parlement maar wel ergens anders nog zetelen in hun bij jobje ? Niet aanwezig niet betalen zoals elke werkende mens.

    Er zijn meer parlementaire in België dan dat er gemeentes zijn ? Dit kost de gemeenschap (belastingbetalers) erg veel geld dat mooi verwijnt .

  140. Mijn eerst mogelijke pensioendatum is 1 februari 2025….ik ben 62 en heb nu 43 jaar dienst
    Kan ik nog tot september 2025 wachten met vervroegd pensioen zonder dat er een verandering in mijn nadeel komt en ik bijvoorbeeld 1 jaar langer moet werken???
    .

  141. Dit is een puur schandaal, De Wever, al jaren neemt gij ons vanalles af……telt dat voor U ook als AMBTENAAR ???
    En……werken tot we dood vallen !! Gemakkelijk geen pensioen meer uitbetalen, VOOR WAT EN WIE HEBBEN WIJ HEEL ONS LEVEN AFGEDRAGEN ?
    BELASTING LAND . Niet moeilijk dat hier zoveel mensen naar buitenland vertrekken. SCHANDALIGE REGERING TREKT OP NIETS. Stemmen Forget it !!!

  142. Mijn vrouw heeft 23jaar gewerkt ,en is dan huisvrouw geworden ,daar we 3kinderen hadden ,zelf je kinderen opvoeden komt alleen je kinderen ten goede,en zoeken naar kinder opvang is ook niet nodig en ze was er altijd ,ik was een week weg van huis als chauffeur.en werkte dubbel,dat lukte goed.maar nu we met pensioen zijn,ik heb gewerkt tot mijn 65j,maar mijn vrouw heeft voor 23j werk en vervolgens onze kinderen een goede opvoeding te geven, 500eu pensioen,mijn kinderen hebben alle drie een hoger diploma ,en omdat ik lange dagen werkte en zo een behoorlijk loon hadkreeg ik op de koop toe nooit een studiebeurs dus nogeens het maximum aan inschrijvingsgeld.zo zie je maar.

  143. Tis erg gesteld in dit land , maar bedank vooral de figuren die op deze partijen stemmen.

    Maar ne VDB die al 2 maal ontslag vergoeding kreeg ,na hem gepakt was me twee keer sjoemelen,mag nu een derde keer langs die zelfde kassa passeren 🤦

    Ne mens die heel zijn leven heeft gewerkt pakken ze alles af of laten ze werken tot ze Doodvallen.

    Elke pensioen Da ze in hun zak kunne steken is weer eentje voor hun royale ontslag vergoeding te kunnen betalen .
    En nog maar gezwegen over het maandelijkse inkomen dat belastingsvrij is 🤦

    Maar ej stem voor N-VA : niets voor een ander 😉
    E

  144. Elke politieker is een uitstoter van holle woorden .wie geloofd dat soort mensen nog 🤔 . Veel beloven , maar alleen aan de eigen vriendjes, en voor de mensen die elke dag de boel draaiende houden , niets . We leven nog altijd in de tijd van Daens, maar in een modern jasje.

  145. Het is altijd het zelfde de werkmens moet er weeral voor op draaien de belgen moeten hun kapot werken en voor wat !!! denk goe na en stem op de juiste partij !!!!!!!

  146. Schandalig,iedereen heeft recht op een degelijk pensioen.
    Een pensioen waarvan men goed kan leven en niet overleven.
    Neem een groot stuk vd hoogste pensioenen weg en laat ze van dezelfde pensioen leven dan de gewone mens.

  147. Het is altijd hetzelfde, de rijken worden rijker en de gewone werkende mens armer. Ik hoor al heel mijn leven dat ze de armoede moeten bestrijden maar ze neemt meer toe. Niet moeilijk, ze geven maar geld uit terwijl het er eigenlijk niet is en dan aan dingen die niet nodig zijn. En daar waar het nodig is gebeurd er niks .De politici hebben totaal geen voeling met de mensen. Maar op wereld gebeuren willen ze met alles meedoen en we zijn een notedop groot. Onze politici maken ruzie als kleine kinderen en die moeten dan ons land leiden. Ze zijn totaal niet geloofwaardig meer. Arm België toch ,wanneer gaat er eens iemand opstaan die echt aan de mensen en hun noden denkt en wat minder aan hun eigen en hun postjes. En dan verschieten ze dat meer en meer mensen op vlaams belang gaan stemmen.

  148. Mensen wees verstandig en stem zeker niet op deze twee heren die deze wet willen inbrengen zij zullen nooit aan hun eigen een nadeel hebben op hun pensioen in tegendeel een vette dikke voordeel😡

  149. Ik ben over 37 jaar afgedankt geweest , omdat ik niet van hun kleur was. ( politiek ontslag.) Voltijds wou mij niemand aannemen. Ik was te duur. Deeltijds werk gevonden , gecombineerd met les geven(tijdelijk), die job moest ik opgeven. Was niet te combineren met mijn flexibele vaste deeltijdse job, + werkloosheidsuitkering getrokken. Na twee jaar geen dop meer. Maar had op tijd zelf mijn dop opgegeven. Dus werkloosheid met behoud van rechten en nu.
    Gaan ze nu al mijn rechten afnemen wat ze mij in die tijd beloofd hadden met de nieuwe pensioenreglementen??????

  150. Er moet altijd verbeelding zijn om illusie te herkennen…..behalve in Vlaanderen.ik ben Nederlander en woon er nu alweer 36 jaar in dit apart landje.iedere x dat jullie Verplicht(stemden) in het hokje u stem opgaf wist ik dat u Vlamingen weer serieus ging worden bedrogen.De partij die de touwtjes hier in handen heeft zorgt al jaren voor de tering naar de tering beleid,en andere partijen die met hen mochten aanschuiven zijn nederiger dan ooit door haar ideologie nog wat verder op straat te gooien en zoals u Vlamingen dat zo mooi plegen te zeggen,de postjes onderling maar mooi verdeeld te zien.Ik lijdt met u allen mee.

  151. Laat deze politiekers zelf eens met 1500 euro de maand toekomen dan zullen ze waarschijnlijk hun boeltje moeten verkopen zoals wij dat moeten doen als alleen vallen

  152. Deze die dit beslissen hebben NIETS tekort.
    Altijd de werkende burgers straffen.
    HOOGTIJD VOOR EEN BEZOEK IN DE WETSTRAAT.

  153. Politiek beoefenen en struikroverij lijkt nu ineens precies op dezelfde bladzijde te staan in het woordenboek. Proberen je recht te houden terwijl je voor een tweede keer met kanker worstelt, dat moet toch zeker bestraft worden. Wie wordt nu ziek, hoe stom is dat nu?

  154. Ik ben getroffen door kanker en hartfalen , nu gaan de jaren dat ik verplicht thuis zit nog in mindering gebracht worden op mijn pensioen wanneer wordt de hard werkende man en vrouw eens wakker wij laten ons gewoon in de put duwen door die poen pakkers Vannieuwkerke regering hoe lang gaan we dit nog verdragen triestig landje

  155. Gemakkelijk praten, de wever en bochee,zij die een groot loon hebben en later een dik
    pensioen voor hun maakt het niets uit ,de gewoone man zal. wel dokken,……dat noemen zij besparen

  156. Vooral blijven stemmen op Nva! Wie het jaren geleden nog ni door had toen plots iedereen moest besparen omwille van de crisis, terwijl Bourgeois de betere ambtenaren een fikse loonsverhoging ging bezorgen…
    Dan hebben we t nog ni gehad over het bloedbad ivm de sociale huisvesting die Diependaele voor ogen heeft.
    Dan maar allemaal in een kartonnen doos in 1 of andere steeg zeker…
    En wie dan denkt dat het hem of haar ni kan overkomen, zou wel es heel hard het deksel op de neus kunnen krijgen!
    We moeten vooral ons laten opzetten tegen bepaalde groepen mensen. Vooral tegen die mensen die na jaren hard werken in pan vallen. Het zijn toch zo n profiteurs!!! Maar als t lichaam stop zegt, is t gedaan met dansen en daar hoef je echt ni terminaal voor te zijn!

  157. Ik ben zelf al 30 jaar ambtenaar,en 62 jaar.
    En ik vraag mij af waarom een ambtenaar minder
    lang moet werken dan iemand anders?
    En in ben 62 en heb altijd scheepswerktuigkundige
    Geweest en 12 uren schiften gelopen dag en nacht.
    Ik vraag mij af voor wat werken een slecht werkwoord is.
    Ik vind dat werken iets persoonlijk is. En logisch iswie lager afdraagt meer krijgt.

  158. Schandalig…heb gewerkt als huishoudhulp…onderbetaald…volledig lichaam kapot. Rotarcuff tendinitis beide schouders, Carpal tunnelsyndroom beide polsen
    , tennis elleboog, beide voeten vochtophoping, net op pensioen…laagste pensioen…de heren in Brussel zijn De Wever en Bouchez en soortgelijken weten niet wat hard werken is en verdienen op een maand waarschijnlijk meer als wij op een jaar….

  159. Een schande is het van de wever en de heer bouchez hun lonen zijn dik in orde en de gewoon man of vrouw moet weer boeten voor hun ogen en iedereen die op hun heeft gestemd of heeft gesteund is mee veranderd woordelijk hier voor dikke zakvullers zijn het in brussel en niks meer .

  160. Wie voor de wever gekozen heeft hangt eraan voor de moeite was geweten op voorhand. De gewone man mag weeral eens opdraaien voor die onnozelaars. Ze verplaatsen het probleem gewoon van pensioenkas naar ziekenkas. As dienen onnozelheid denkt dat ik ga werken tot in mijn kist heeft hij het wel dik verkeerd. Het wordt tijd dat de mensen eens hardhandig terug op de straat komen zoals in ’68.

  161. Uitstekende maatregelen zolang de economie vloreert. Bij crisis, minder jobs, meer werkloosheid en veel minder consumptie. Gevolg meer armoede, onlusten en inbraken.

  162. De indexsprong en inflatieverhoging wil DeWever ook afnemen dus de oudere moet er voor boeten dat doet onze nieuwe regering dus laat de oudjes maar verhongeren en de rijken rijke worden 😡😡

  163. Als ik kan ben ik hier weg naar en zonnig land ver buiten Europa waar het leven veel goedkoper is en waar ik ‘s avonds nier bang moet zijn om over de straat te lopen. Hier zijn ze de mensen aan het kapot maken incluis Europa met al zijn regeltjes. En dan maar 1 miljard geven aan 1 ander land terwijl mensen hier niet aan een woning geraken alles superdruk is. Waarom gaan mensen nog stemmen ze doen toch altijd hun zin en mensen vergeten dat in het stemhokje. Stemrecht ja, stemplicht nee. Dan zouden ze misschien anders denken de politici, ik zeg wel misschien.

  164. Ben bijna gans mijn loopbaan ambtenaar. Begonnen met een loon iets hoger dan een werkloosheidsuitkering. Ons pensioen was een zogenaamd uitgestelde wedde. Als ze dat gaan afnemen zullen we dus ook aan een monimumpensioen komen. Een schande. Waarom niet kijken naar uitkeringen bij mensen die in het buitenland bezittingen hebben en daar de speciale uitkeringen en of pensioenen reduceren.

  165. De Wever en Bouchez, blijf met jullie pollen van het welverdiende (maar nog steeds veel te lage in vgl met andere Europese landen) pensioen af. Mogen mensen die hun hele leven hard gewerkt hebben én reeds het nodige afgedragen hebben aan de pensioenkas dan helemaal niets meer hebben. En wat met JULLIE véél te hoge loon (zeg maar lonen) en pensioen??? 😡

  166. @Sabine
    Niet alleen dat, we worden ouder we krijgen kwaaltjes. Dat wordt allemaal digitaal bijgehouden (merci Maggie) om je dan te pas en onpas via verzekeringen of verzekeringsartsen en zo tot bij je werkgever te benadelen met alle gevolgen van dien. Niks privacy-recht! Kom je op straat en klaag je hierover word je prompt bestempeld als persoon met psychische problemen weet je wel, daar waar ze sinds een tijd zo gretig onze jongeren mee bekogelen…rode neuzen etc.. Wat weinige weten is dat ook dat digitaal te grabbel gegooid wordt en je krijgt dit niet zomaar verwijderd hoor. Voor die jongeren nu zijn dat zeker en vast problemen voor later en weerom met alle gevolgen en doelen vandien waaronder “controle” ! In de media hoor je regelmatig mensen die, soms goed te begrijpen vind ik, over hun toeren geraken, komt dan ter plaatse de politie.. ” de man of vrouw had “psychische problemen” hoor je dan alsof dat dat dan een goeie reden is om de persoon of ter plekke neer te knallen tegenwoordig of op te sluiten of beter gezegd, het zwijgen op te leggen. Wreed communistisch noem ik dit! Kijk maar eens naar de percentages ongegronde colocaties van de recentste jaren! Het verschil tussen vroeger en nu is dat wij jaren volgens dezelfde regels konden leven en we waren gerust. We konden enigszins met een goede gemoedsrust werken gaan, leven dus, met de wetenschap wat ons op het einde van de rit te wachten stond . Nu met die constante hervormingen tussen legislaturen is niks nog zeker. Leeft iedereen op gespannen voet… En ik weet niet wat de rest van het volk denkt hierover maar als ik zeg dat we dit stilletjes aan beu zijn denk ik dat ik hier niet ver naast zit. Misschien is het altijd zo geweest, misschien is het wachten tot onze opstandige generatie er niet meer of te oud is om tegenstand te bieden opportuun genoeg om de druk of lat nu al wat en nog eens hoger te zetten…

  167. Waarom word bij een bierhandel werken niet erkend als zwaar beroep , ik doe het nu al 25 jaar iedere dag vaten van 60 kg en bakken drank in kelders brengen en dikwijls ook naar boven brengen je maakt je lichaam kapot zeer zwaar werk

  168. Als een man met pensioen gaat zal hij minder te leven hebben dan een vrouw. Als er iemand vroeg in de arbeid stapt, zal het verschil klein zijn tussen man en vrouw. De man geniet dus minder lang van het pensioen, terwijl de vrouw zoveel langer (meer kost). Ook de werkonderbrekingen zijn talrijker bij de vrouw. Waarom zegt men dan steeds dat de vrouw de dupe is?

    1. Christiane, dat vrouwen het hardst getroffen worden door deze pensioeningrepen staat duidelijk in het kader onderaan het artikel. Het kan toch niet de bedoeling zijn om de pensioenkloof tussen mannen en vrouwen groter te maken.

  169. Men kan streng zijn toch moet er nog,
    een zekere menselijk zijn. Er is genoeg geld maar het wordt slecht beheerd.
    De regering die mensen moeten ook heel, erg snoeien in hun lonen. Geen
    Duizenden euro,s meer iets meer maar,
    dan de gewone mens. want wij zijn tenslotte de kiezer dankzij ons.
    Hebben ze deze job. Als het zo voorgaat,
    zal er geen fatsoenlijk pensioen meer zijn. Er is nog altijd de rechten van de mensen en vooral vrouwen die hier hard
    Getroffen worden. De toekomst is armoede voor iedereen. Dan ook voor de regering.

  170. Een vrouw die deeltijds werkt, doet nog verschillende jobs bij die helaas niet geteld worden. Namelijk: kinderopvang, kok, poetsvrouw, strijkdienst, ouderopvang, tuinwerken,…
    Daar denken die ministers niet aan.
    Die hebben hulp en geld genoeg om alles te regelen en te betalen.

  171. Maar mensen die 13de en 14de maand extra wedde ontvangen die aan schandalige belasting en rmz word onderworpen endat gedurende bijvoorbeeld 30 jaar(30×2=60:12=5jaar) word niet in rekening gebracht! Hoe zou dat nu komen?

  172. Schande, grote schande en niet toelaatbaar! Zichzelf een loonsverhoging aanmeten van twintig %, extras op hun riante pensioenen ontvangen en de werkende motor in deze gemeenschap steeds terug aanvallen en kortwieken waar mogelijk. Wie is de bende profiteurs…….!? En voor wiens centen werken ze!

  173. Haatroepend!! Noemen ze dat een pensioen hervorming ?!? Dit is opnieuw “stelen” van de werkmensen. Dezen die “echt” gewerkt hebben worden zonder pardon gewoon opnieuw financieel geript. Dit absurde beleid moet gestopt worden. Het moet gedaan zijn om de hardwerkende Vlaming te blijven uitzuigen!!! Dit mogen we niet laten gebeuren. Daarvoor moeten ALLE werkmensen samen op straat voor komen. De rijke blijven weer buiten schot! De luie politiekers blijven graaien, hun volk bestelen en ze uitpersen tot we arm zijn!! Reactie is nodig!!! Kom uit uw kot!!

  174. Ale daar gaan we weer bedankt kiezers om zo gaan kiezen waarvan ze niks weten wat hun te wachten staat.? U zal zien wat ze gaan doen meer betalen om mijnheer de Wever zijn besparing te realiseren van zoals pensioenen en wat zijn zijn beloften dat gepensioneerde die flexie job uitvoeringen onbeberk laten verdienen zoals gepensioneerde die minder 40 jaar gewerkt heeft
    .zal zeggen op naar 4 jaar miserie

  175. Wanneer gaan ze van de rijken eens aan hun geld zitten , ook van deze die de wetten willen doorvoeren zonder aan hun geld komen , met hun verschillenden baantjes , beter zou zijn de minderbedeelden en alleenstaande die met hun pensioentje niet rondkomen en gedwongen moeten bijwerken waar ze dan nogmaals belasting op moeten betalen. Ander en beter VB

  176. Dit is onwaarschijnlijk schandalig. Ik werk van mijn 18 jaar(schoolplichtig tot 18 jaar!!!) en heb altijd gewerkt. Ik kom op mijn 60ste nooit aan 44 werkjaren. Niemand haalt ooit op zijn 60ste 44 werkjaren… en dit is nog maar het begin van al deze onzin..ik heb ook altijd zwaar werk gedaan (steenbakkerij,de chemische industrie, metaal, bouw .waardoor mijn lichaam kapot is gewerkt..ik ben ondertussen meer dan 67%invalide maar blijf progressief werken omdat Ik wil werken..maar nu is het genoeg geweest Mr. DE Wever.. BELGIË PLAT!!!!! KUS MIJN KL…..

  177. En wat gaan de De Wever en Bouchez zelf inleveren samen met al rest van de politiek zorg liever dat iedereen fatsoenlijk op pension kan gaan eens op pension is iedereen toch hetzelfde gaan jullie maar eens een paar weken achter de vuilkar lopen of in 3 ploegen werken dan wil wel ik wel zien hoelang jullie dit volhouden !!! In plaats van te beslissingen te nemen achter jullie comfortable bureau

  178. En nu maar besparen op iedereen zijne rug…
    Maar over het geld dat de regering spendeerde door 200 man naar de klimaatconferentie in Dubai te sturen … nee daar word niets meer over gezegd. Eerlijk gezegd wil ik niet weten hoeveele 250euros dat waren.

  179. Ik ben politieambtenaar. Ik heb daar indertijd bewust voor gekozen. Ik betaal per maand meer dan 500 euro extra pensioenbijdrage voor een pot die al leeg is gemaakt. Nu zou ik dus buiten het feit dat ik deze extra bijdrage zal moeten betalen, gelet op mijn carrière, vermoedelijk ongeveer 900 euro minder pensioen ontvangen, ondanks het feit van de maandelijkse extra bijdrage. Daarenboven genieten ambtenaren geen tweede pijler…
    Ambtenaar was een bewuste keuze, met voor en nadelen. De meeste mensen kozen voor een job in de privé omwille van hoger loon, extra legale voordelen en een collectieve groepsverzekering,… de ambtenarij was minder betaald, geen extra-legale voordelen maar goede verlofregeling en een beter pensioen. De laatste jaren werd aan deze voordelen reeds geknabbeld, en een vermoedelijke daling van het toekomstig pensioen. met ongeveer 900 euro, terwijl er elke maand een dubbele afhouding gebeurt an meer dan 500 euro. Dit is zeer onrechtvaardig. Ik zie daarenboven dat er enkel adviseurs uit de privésector zetelen inzake de voorstellen over de pensioenhervormingen . Waar gaan we heen ? Ik wil gerust in debat gaan met de vermoedelijk toekomstige premier inzake dit specifieke onderwerp. Het staat hem vrij hier al dan niet op in te gaan. Maar… ik vrees dat dit niet zal gebeuren.

  180. En dat zijn de mannen waarvoor we gestemd hebben eerst stellen de voorwaarde voor om op pensioen te kunnen gaan en nu komt men doodleuk zeggen dat moet er allemaal terug uit zijn dat de politiekers het is te hopen dat zij gezond mogen blijven

  181. Ja de gewone werkman en vrouw staan met 1 voet op de onderste tree van de ladder klaar om er af te vallen en waar gaan ze weeral beginnen keuteren? inderaadbij de gewone werkmens

  182. Dat ze maar s aan hun patlementaire pensioenen gaan morrelen. Ik heb 45 jaar gewerkt, zware beroepen, shiften, vaste nacht, week- ends, flexibel, …noem maar op. Resultaat: 1850€ pensioen.
    Daar moet ik na een scheiding huur en andere kosten mee betalen.
    Ik wil het de “big boys” wel s zien doen.
    Stelletje oelewappers.

  183. Gezonde uitgangspunten. Het moet gedaan zijn met ongelijkheid tussen gepensioneerden. Ik ken een militair, puur bureauwerk, en die kan op 55 op pensioen met een bedrag waar ik in de private sector maar van kan dromen op mijn 65. En waarom moeten ambtenaren meer pensioen bijkrijgen met een loonsaanpassing dan een andere gepensioneerde? Zijn ze wat meer misschien?

  184. Moeten we ook niets eens snoeien in de pensioenen van die ministers.
    En ook in die uitstap regeling van duizenden euro’s zoals er al gekregen hebben.
    Als wij ergens niet meer onze job kunnen doen krijgen wij ook geen duizenden euro’s he.
    Maar aan hun lonen zullen ze niet vlug zitten en vinden ze altijd een achter poortje

  185. Dat meneer De Wever en Bouchez eens eerst bezuinigen in hun eigen buurt, een pak minder
    ministers. Gedaan met decadente afscheidsvergoedingen en schandalig hoge pensioen voor hun eigen collega’s.

  186. Kijk mensen mij is altijd gezegd DE VETTE VARKENS WETEN NIET WAAROM DE MAGERE SCHREEWEN !!! en het zal hun nooit nie interesseren !!!!

  187. Het spijtige is ik heb 38 jaar gewerkt, 20 jaar in de privé en 18 jaar als ambtenaar. En ben nu in medisch pensioen. Kan pas uit privé pensioen op 67 jaar ontvangen i.p.v. op 62 jaar voordien. Schandalig klein inkomen nu ondanks 38 jaar te hebben gewerkt.

  188. Hoera voor de Vooruit betreffende de pensioenen. Bouchez en De Wever zijn regelrechte dieven. Zij denken niet aan het welzijn van de werkende man enkel hun minister pensioen telt. En zeg mannen neem eens van de rijken af. Dat blijft al veel te lang uit.

  189. Er zullen veel betogingen en stakingen aankomen. Bereid jullie al maar voor in Brussel. En ik hoop van harte dat daar gevolg aan gegeven word.

  190. Laat de wever en co zelf eerst maar werken want het is gemakkelijk alles af te pakken waar onze voor ouders voor hebben gevochten, geef die wa minder pree en geen ontslag premie van ik weet niet hoeveel duizenden euro’s want die weet niet wat werken is zeker geen zwaar werk

  191. Toch logisch dat pensioen wordt gekoppeld aan gewerkte jaren? Als je bijvoorbeeld maar 20 jaar gewerkt hebt, is het logisch dat je geen volwaardig pensioen hebt. En voor vaders of moeders die ervoor kiezen om thuis te blijven voor de kinderen… je hebt er zelf coor gekozen om kinderen te maken en vervolgens ook om eevoor thuis te blijven. Dat moet toch niet betaald worden door de maatschappij?

  192. Leuk is het niet om dit alles te lezen.
    Sinds 1 jaar ben ik tegen een ernstige ziekte aangelopen en zal waarschijnlijk nooit geen full-time functie meer kunnen uitvoeren om nog niet te spreken nog te gaan werken.
    Dit zijn zaken waar niemand en zeker ik niet achter vraag.
    Van 18 jaar tot vorig jaar toen ik bijna 53 jaar ben geworden heb ik nooit lange tijd ziek geweest of een uitkering van de RAV gekregen.
    De genen die dit nu willen invoeren zouden zelfs eens in zo’n positie komen te staan.
    Gewoonweg schandalig hetgeen ze nu willen doen.

  193. Dat iedereen, ook de zelfstandigen, ook eens 7,5% per maand bijdraagt aan het pensioenfonds zoals het overheidspersoneel
    (42
    dienstjaren of meer ZONDER extralegale voordelen), dat zou pas eerlijk zijn!

  194. Da ze zelf is een zwaar beroep gaan doen. Als wij overuren moeten doen brengen ze genne sushi of pizza zalle. En een pre van 6000 euro hebben die mensen ook ni.

  195. Als ze dit doorvoeren, allemaal 1 week niet werken, en ze zullen het snel schrappen. Het volk heeft de macht, maar we moeten samenwerken.

  196. En nu gaan klagen , maar al jaren brengen de traditionele partijen on stot het failliet, en toch zijn er 70 procent van de bevolking die terug op deze partijen hebben gestemd en 13 oktober terug voor deze kiezen . Dus zeur niet je kiest ervoor .

  197. We hebben afgedragen voor onze pensioenen onze ouders en wij hebben er zelfs voor mee gaan betogen en gestaakt, hebben 4ploegen tot de gezondheid het niet meer toe liet, en nu mogen we nog eens lagere werken ook en van aangepast werk is er voor iedereen geen plaats. Kunnen die 2 politiekers nog wel goed slapen en wie stem nu op die 2.

  198. Voor de verkiezingen zijn wij de kiezers , na de verkiezingen zijn wij terug gehoorzame burgers die moeten ondergaan. Wanneer gaat de politieke wereld eens bij zichzelf en in hun rangen besparen. Wie zorgt hier het hardst voor zichzelf en wie maakt de achterpoortjes ?

  199. Wie dacht te ontsnappen aan het uitmelken van de gewone man door de nieuwe regering in de maak komt bedrogen uit, kom mij nu niet vertellen dat men dat niet wist. De wever en consoorten denken enkel aan zichzelf, vraag hen maar eens hoelang een palementarier moet werken om aan hun riante pensioen te komen, ik dacht dat ze daar iets gingen aan doen !!!
    Groetjes en tot in het stemhokje
    Karel

  200. En de heren hun pensioen? Tzijn ook maar ambtenaren dus geef ze hetzelfde loon en zelfde regels. Ze stellen de wet maar leven er buiten. Ik dacht een land regeren is een zaak van eer en niet van opportunisme om u zelf te verrijken of moeten we het puttinnisme gaan noemen. Goe bezig….wat is er nog verschil met zijn regime?

  201. Zouden ze niet beter de afgedankte ministers en oude ministers hun inkomen verminderen en daarop besparen dan op de rug van de gewone werkman ik ga geen namen noemen maar denk eens goed na .De mensen die zonder werk vallen en er niets aan kunnen doen door de grote fabrieken die altijd maar winst in het buitenland opstrijken in plaats van te kijken voor de Belgische economie strontpolitiek en zakkenvullers zijn ze in de regering gelijk welke partij.

  202. Laat de wever en co eens 3 maand leven met een pensioen van 800 euro al de dagelijkse lasten dragen en dan nog eens veel pijn in rug en ziektes hebben ,afhankelijk zijn van anderen en zonder auto.

  203. Hoe lang zijn ze hier nu al mee bezig,
    En toch blijven jullie stemmen op deze klassieke partijen en mensen, zie DeWever rousseau, boucher,Decroi enz, iedere keer opnieuw geven ze meer geld uit dan ze hebben, al decennia lang. Stem dan eens voor kleinere partijen voor meer democratie bv VOORU. Of anders stem je beter niet

  204. Bij alle politieke partijen komen de senioren weinig of niet aan bod. Daarom komen we steeds als laatste in de rij. Nochtans zijn we met meer dan 1.000.000 gepensioneerden die stemgerechtigd zijn. Niet te versmaden dus.

  205. de heren die dit alles beslissen om in de zakken van de werknemers te zitten, wanneer gaan ze eindelijk eens snoeien in hun eigen riante pensioenen ? Nergens lees je daar iets over, waarom moet de helft van de parlementaire wedde onbelast zijn ? iedereen moet inleveren behalve de politici, dit zal blijkbaar nooit veranderen, op hun al riante pensioenen vinden ze dan nog bovenop wat aanvullingen uit zodat hun maximum pensioen nog hoger komt. Toch prettig dat je zelf mag bepalen wat je gaat verdienen ! En dan maar schrikken dat de kloof tussen politiek en met de burger steeds groter wordt …

  206. Als er elk jaar meer dan 400 miljard euro aan enorme fiscale fraudes en achterpoortjes en kapitaalvlucht vanuit België is, is er meer dan geld genoeg om de pensioenbedragen die al lager liggen dan de ons omringende landen te blijven betalen. Het kan immers niet dat de miljoenen mensen die correct hun belastingen betalen het slachtoffer zijn van fraudeurs.

  207. De werkende mens wordt nogmaals vrolijk in het kruis gepakt. De mensen die nagenoeg pakweg al 40 jaar hunne frak staan afdraaien mogen er nog wat bijdoen en de beroepsprofiteurs/floppers en dito lamzakken lachen wederom in hun vuistje.
    Bedankt Bart!

  208. Top dit! De pensioenen worden stilaan onbetaalbaar. Hoog tijd dat ze zaken zoals ziekte uit het pensioen gaan halen. Go De Wever & Bouchez!

  209. Een halftijds vervroegd pensioen gecombineerd met halftijds werken met opbouw van pensioenrechten is blijkbaar niet aan de orde!

  210. Terug naar de tijd van daans !! ik zeg al jaren Dat Dewever niet te vertrouwen is een rasechte dief die niet weet wat werken is en zulke figuuren beslissen over ons leven , kijk maar eens hoe Belgie de laatste tijd achteruit gaat ,

  211. Iemand dat zijn 45 jaar halftijds gewerkt en gestempeld heeft in het verleden heeft nu meer dan iemand die effectief 44 jaar volledig gewerkt heeft …die word gestraft voor dat 1 jaar minder …is dat eerlijk !neen ….maar er word ook niks aan gedaan.

  212. Wie gaat de zware beroepen nog willen doen ,met de schaarste aan personeel dat er nu te vinden is? Als nu de voordelen nog gaan worden afgenomen ? Als je even zelf verdiend en evenlang moet werken als iemand met een rustige leefbare job ,waarom dan nog een zware job doen ? Heeft hem daar al eens over nagedacht die ” prins carnaval van Antwerpen”?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW