Nieuws

Kan jij je een voedingsdistributie zonder winkels voorstellen?

Kan jij je een voedingsdistributie zonder winkels voorstellen?

Gorillas, een nieuw concept voor de distributiesector.

// een bijdrage van Horval

Sinds 2021 is er een nieuwe speler in de Belgische voedseldistributie: Gorillas. Deze keten is Duits van oorsprong en is sinds kort ook in ons land terug te vinden, meer bepaald in Brussel en Antwerpen.

‘Dark stores’

Dit nieuwe bedrijf in de voedingsdistributie levert je bestellingen binnen de 10 minuten aan huis. De keten werkt met zogenaamde ‘dark stores’, winkels waar je als klant niet fysiek terecht kunt. Deze zijn vergelijkbaar met ‘ghost kitchens’, restaurants waar je niet ter plaatse kan gaan eten, maar die zich volledig toespitsen op het leveren aan huis. Bij Gorillas wordt er dus rechtstreeks van het depot aan de klant geleverd, zonder dat er een winkel aan te pas komt. Na de traditionele winkels, automatische kassa’s en winkels zonder bedienden doet er nu een heel nieuw concept zijn intrede.

Door hun (voorlopige) unieke businessmodel – het binnen de 10 minuten aan huis leveren van je boodschappen – wint Gorillas aan marktaandeel ten opzichte van het klassieke distributiemodel. Datzelfde businessmodel heeft ook een impact op het statuut van de werknemers.

Werknemers, geen zelfstandigen

Al jaren vecht het ABVV ervoor dat fietskoeriers een werknemersstatuut krijgen. In het model van Gorillas vallen zowel de werknemers in het depot als de werknemers die instaan voor de thuislevering onder het paritair comité 119 van de Handel in Voedingswaren. In tegenstelling tot de fietskoeriers zijn zij dus geen zelfstandigen. Ze beschikken immers over een werknemersstatuut met alle bepalingen die de werknemers uit de sector beschermen.

Het lijkt duidelijk dat online bestellingen en thuisbezorging steeds aantrekkelijker worden voor de klanten uit de Handel in Voedingswaren. Al lijkt het verdwijnen van de klassieke supermarkten ondenkbaar, dan nog kunnen we ons wel makkelijk inbeelden dat thuisbezorging steeds belangrijker zal worden in de wereld van de voedselconsumptie. Als ABVV Horval zullen we heel aandachtig zijn voor het behoud van de loon- en arbeidsvoorwaarden van de werknemers.

Sociaal conflict

Niet iedere economische innovatie brengt sociale vooruitgang met zich mee voor de werknemers. In 2021 brak er bij Gorillas in Berlijn een sociaal conflict uit. Dat ging onder andere over de werkomstandigheden, het laattijdig betalen van lonen, te laag loon, te hoge werkdruk …

Het antwoord daarop?

Meerdere wilde stakingen waardoor een honderdtal werknemers aan de deur werden gezet wegens deelname aan deze stakingen. Het massaal ontslaan van personeelsleden die deelnemen aan een staking zegt veel over de sociale visie van een bedrijf en hoe een bedrijf naar zijn personeel kijkt. Zoals wel vaker het geval is, schuilt er onder het hippe imago van een bedrijf een ijskoud en bikkelhard verdienmodel.

Ook al lijkt dit model banen te scheppen in het paritair comité van de Handel in Voedingswaren, toch moeten wij, en moet Horval, extreem waakzaam blijven over deze nieuwe arbeidsmodellen.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW