Nieuws

“Een beetje geven, veel afpakken”

“Een beetje geven, veel afpakken”

Het project van Bart De Wever en Georges-Louis Bouchez belooft “meer nettoloon” voor mensen die werken. De hervorming zou de staat een pak geld kosten, jouw boodschappen duurder maken en een aantal belastingvoordelen schrappen. Wat met de ene hand wordt gegeven, wordt met de andere hand weer afgepakt. De rijken worden uit de wind gezet.

Belastingvrije som: met één hand geven

Een van de fiscale maatregelen op tafel is een verhoging van de belastingvrije som. Dit zou het netto-inkomen verhogen met maximaal €110/maand voor elke werknemer die minstens €1.750/maand verdient (een lager loon betekent een lager voordeel).

Merk op dat hetzelfde bedrag van €110 ook zou worden toegekend aan een werknemer met een maandloon van bijvoorbeeld €10.000. Dit verklaart waarom de totale kostprijs van deze maatregel buitensporig hoog zou zijn voor de overheidsfinanciën: rond de €10 miljard.

Het ABVV is in principe niet tegen een verhoging van de belastingvrije som, zolang ze maar exclusief gericht is op de lage en middenlonen, zoals het geval was tussen 2009 en 2020. Dit werd uiteraard hervormd door de regering-Michel-De Wever.


“Wie gaat dat allemaal betalen?


Op dezelfde manier een andere maatregel op tafel, het verbreden van de 25%-schijf, bijvoorbeeld tot +/- €28.000/jaar, het nettoloon van werknemers (vanaf €2.075 maandloon) met ongeveer €100/maand verhogen. Ook hier zou hetzelfde bedrag worden toegekend aan grootverdieners. De begrotingskosten van een dergelijke maatregel zouden enorm zijn.


Aandelen en beurskoers

Hoe zit het met meerwaardebelasting?

Het niet belasten van winst op de verkoop van aandelen komt voornamelijk ten goede aan de rijkste 10%, die 80% van alle aandelen bezit. De meerwaardebelasting die De Wever voorstelt, is zeer bescheiden (maar voor Bouchez al te veel). Gezien het lage tarief van 10% en de vele vrijstellingen – waaronder het doorverkopen van aandelen in het eigen bedrijf – zou het systeem slechts beperkte inkomsten opleveren.

Aan de andere kant zou een systeem zonder achterpoortjes of aftrekposten en met een hoger tarief enkele miljarden euro opleveren, die gebruikt zouden kunnen worden om een aanzienlijke verlaging van de belasting op inkomen uit arbeid te financieren.

Tot slot zou een dergelijke belastingverschuiving een einde maken aan een Belgische uitzondering, aangezien ons land als één van de weinige in de Europese Unie geen vermogenswinsten belast, hoewel het de hoogste belastingdruk op inkomsten uit arbeid heeft.


Gepensioneerden en mensen met een uitkering gerold

Gepensioneerden en wie een uitkering krijgt zouden de eerste slachtoffers zijn van deze fiscale veranderingen. Hoe?

De verhoging van de belastingvrije som maakt voor hen geen verschil, terwijl een duurdere winkelkar voor iedereen telt.

Voor mensen met een jaarlijks pensioen van meer dan €19.000 (en die dus belasting betalen) is Arizona van plan om de belastingvermindering die ze momenteel genieten te verminderen. Het doel? 450 miljoen euro per jaar besparen op de begroting op de rug van gepensioneerden.

Met de andere hand afpakken

De btw op essentiële producten zou omhoog gaan van 6% naar 9%, inclusief voor alle voedingsmiddelen (met uitzondering van groenten en fruit), energie, farmaceutische en alledaagse consumptiegoederen.


Door de btw op alledaagse producten te verhogen, ziet een gezin de supermarktrekening met ongeveer 40 euro per maand stijgen.


Op basis van de huidige korf die is vastgesteld in het Huishoudbudgetonderzoek, betekent dit alleen al voor deze essentiële producten een extra uitgave van €116 per persoon per jaar. Dat is €10 per maand per persoon, wat voor sommigen misschien onbeduidend lijkt. Maar dat is niet zo voor een gezin van vier personen die, ongeacht hun inkomen, hun supermarktrekening met ongeveer €40 per maand zouden zien stijgen.

Afschaffing huwelijksquotiënt

Wat is dat ook alweer, dat huwelijksquotiënt voor gehuwden en wettelijk samenwonenden? Om de belastingdruk voor bepaalde koppels te verlichten, werd een speciale regeling ingevoerd voor wanneer de ene partner minder inkomen heeft dan de andere, of helemaal geen inkomen. Denk aan mensen waarbij de ene partner (vaak de vrouw) deeltijds werkt en de andere voltijds. In dit geval valt de totale door het koppel te betalen belasting lager uit dan wanneer het koppel als twee alleenstaanden wordt beschouwd.

Dit voordeel wordt automatisch toegekend door de belastingdienst, dus je hoeft er niet om te vragen. En dit is geen kleinigheid: het gaat om 500.000 Belgische gezinnen. Het is de moeite waard om op te merken dat dit voordeel van toepassing kan zijn op werknemers, maar ook op koppels waarvan één van de partners zelfstandige is en een economisch moeilijk jaar achter de rug heeft.

Wat gebeurt er als het wordt afgeschaft? Het financiële verlies bedraagt 125 euro per maand voor een koppel waarvan de ene deeltijds werkt en de andere voltijds, en kan oplopen tot 600 euro per maand voor een gepensioneerd koppel.

Bedrijfsleider, mag het een beetje meer zijn?

Terwijl de Hoge Raad van Financiën en de Nationale Bank duidelijk hebben aangetoond dat het niveau van belastingen en sociale bijdragen van bedrijfsleiders en zelfstandigen veel lager is dan dat van werknemers, wil het plan-De Wever-Bouchez hun bijdrage aan de financiering van onze maatschappij verder verlagen. Er is een aftrek ingevoerd voor ondernemers, voor zelfstandigen in hoofd- of bijberoep. Zij zouden 20% van hun winst of beroepsinkomsten kunnen aftrekken van hun belastingen, tot een maximum van €20.000.


Euro financiën geld

België is welvarend:
het is tijd om het geld te halen waar het zit.

Tot nu toe hebben we geen belasting op grote vermogens omdat conservatieve politici dwarsliggen. Om eerlijk belastingen te heffen, moeten we weten wie wat heeft. Alle puzzelstukken liggen klaar voor de invoering van een vermogenskadaster. Enkel de politieke moed ontbreekt voorlopig nog.


Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW