Nieuws

Antisociaal

Antisociaal

Antisociaal is het woord dat ons te binnen schiet bij analyse van de nota-De Wever, die moest dienen voor de vorming van een federale regeringscoalitie. Antisociaal, tegen de samenleving gericht, tegen de belangen van werknemers. Laat ons dit onthouden wanneer we binnen twee weken weer naar de stembus gaan. Onze stem zal tellen op het gemeentelijk niveau, maar ook daarbuiten, het is een stem die ons moet helpen om de zaken om te keren. Het is duidelijk: rechts staat niet aan de kant van de werknemers.

De federale regeringsonderhandelingen tussen N-VA, CD&V, Vooruit, MR en Les Engagés (de fameuze Arizona-coalitie) liepen hierop vast. Vooruit vond de nota onevenwichtig en de MR wilde niets weten van een meerwaardebelasting op aandelen. Formateur Bart De Wever gaf er de brui aan en diende zijn ontslag in bij de koning. Ondertussen is hij terug aan zet.

Voor ons is de inhoud van de nota onverteerbaar. Het is de botte besparingsbijl. De nota bevat simpelweg te veel aanvallen op werkende mensen en op mensen met een uitkering. Het gaat zelfs verder dan ten tijde van de rechtse regering-Michel-De Wever.

De politieke rechterzijde heeft op 9 juni een aanzienlijk deel van de Belgische kiezers in de luren gelegd. Die rechtse partijen herhalen steevast dat ze de ware verdedigers van de werknemers zijn, maar vandaag leggen ze hun eerste prioriteit weer bloot: rijden voor de rijken en voor de werkgevers.

Beetje geven, veel nemen

Bart De Wever en Georges-Louis Bouchez hadden beloofd om het nettoloon te verhogen. Ze vergaten erbij te zeggen dat ze in ruil daarvoor de btw zouden verhogen, de toeslag voor nachten zondagswerk en werk op feestdagen zouden afschaffen, bepaalde fiscale voordelen zouden afschaffen, in de pensioenen zouden snijden … Kortom, een aanval op jouw koopkracht.


“Het is duidelijk: rechts staat niet aan de kant van de werknemers.”


Minder loon voor overuren
Op dit moment is nachtwerk niet toegelaten, tenzij er in specifieke sectoren over uitzonderingen wordt onderhandeld. Morgen zou het omgekeerd zijn. Hetzelfde geldt voor werk op zon- en feestdagen. Vandaag geeft werken na 20 uur recht op een toeslag. De nota-BDW zou deze grens opschuiven naar middernacht. Daarnaast zouden 360 overuren voortaan mogelijk zijn in alle sectoren en alle bedrijven, zonder overloon en zonder mogelijkheid tot inhaalrust.

Verhoging van btw van 6% naar 9% op consumentenproducten Vrijwel alle voedingsproducten zouden in prijs stijgen. Maar ook energie, geneesmiddelen, vervoer, kranten en tijdschriften, enzovoort.

Afschaffing huwelijksquotiënt
Dit is een fiscaal instrument dat automatisch in werking treedt wanneer één gezinslid aanzienlijk minder verdient dan het andere, is geen detail. Het zou 500.000 Belgische gezinnen treffen. Afschaffing zou een financieel verlies betekenen van gemiddeld 125 euro per maand voor een koppel waarvan de ene deeltijds werkt en de andere voltijds, en tot 600 euro per maand voor een gepensioneerd koppel.

Beperking van werkloosheidsuitkeringen
De tandem De Wever-Bouchez wil ook de rechtse hoofdprijs binnenhalen: de beperking van de werkloosheidsuitkering tot twee jaar. Dit is een zuiver populistische, ineffectieve maatregel, die zo’n 130.000 zogenaamde “langdurig werklozen” zou kunnen uitsluiten, waarvan er 90.000 bij het OCMW terecht dreigen te komen. Vaak gaat dit om werknemers die veel korte contracten opstapelen, maar die er niet in slagen lang genoeg aan de slag te blijven om uit de werkloosheidsstatistieken te geraken. Naast de sociale onrechtvaardigheid van de maatregel, is het een verborgen overheveling van een deel van de kosten voor de sociale zekerheid naar de OCMW’s en gemeenten.

Slecht verdeelde geschenken

De nota-BDW voorziet in een belastinghervorming, onder meer via een verhoging van de belastingvrije som, waardoor iedereen iets meer nettoloon zou overhouden, ongeveer 110 euro op een maandloon van 1750 euro. Dit geldt voor iedereen, zelfs degenen die 10.000 euro per maand en meer verdienen. De inspanning – die de staat 9 miljard zou kosten – is niet uitsluitend gericht op de kleine en middelgrote lonen. Het is een peperduur fiscaal cadeau voor alle inkomens en dus ook voor zij die het niet nodig hebben, in plaats van échte, substantiële steun voor de gezinnen die het nodig hebben.

Duurdere boodschappen. Slechtere werkomstandigheden.
Fiscale straffen die vooral gepensioneerden en gezinnen met lage inkomens treffen.
Een dure en oneerlijke belastinghervorming.
Beperking van het recht op een werkloosheidsuitkering die lokale overheden duur zal komen te staan. Daar komt nog bij: gesjoemel aan de index, een regelrechte aanval op pensioenen van werknemers in de privé en bij de overheid, afbouw gelijkgestelde periodes, enzovoort.
De tekst staat vol met kille maatregelen, een recept voor ongekende sociale achteruitgang. Dat is wat de N-VA en de MR voor jou in petto hebben.

Over twee weken gaan we weer naar de stembus. Het is een stem die zal tellen op het gemeentelijk niveau, maar ook daarbuiten, een stem die ons moet helpen om de zaken om te keren. Het is duidelijk: rechts staat niet aan de kant van de werknemers.

Thierry Bodson en Miranda Ulens

Facebooktwitter

10 thoughts on “Antisociaal

  1. Waarom oh waarom gaat het telkens weer dezelfde richting in: de afbraak van onze sociale verworvenheden. Het is al decennialang aan de hand. Sinds de nva aan de macht is, die elke dag platform krijgt in de media van en door de rijke families, is de welvaart van gewone burgers geslonken. De ‘betere’ lees rijkere burgers krijgen alsmaar meer voordelen. Zoals altijd het geld gaat naar degenen die het het minst nodig hebben. Ondertussen schoppen de politici graag naar onderen, naar degenen die al op de grond liggen en vertrappelen ze die nog es. De onderlaag van de maatschappij is altijd de pineut, men vergeet te kijken welke massale fraude door degenen in duur pak gepleegd wordt. Zij hebben dure advocaten die hen voor alles vrijpleiten.

    Kunnen we aanklagen dat er miljarden verkwist zijn aan een vaccine die zijn werk niet deed en daarnaast veel gruwelijke bijwerkingen had en de dood bij velen heeft veroorzaakt en dit wereldwijd. Hier niks over in de MSM. Kunnen we daarnaast ook aanklagen dat er miljarden naar oorlog en vernieling gaan, maar dat ook daar de msm heel stil blijft. Dat onze zgn democratische waarden totaal verdwenen zijn, dat niemand het meer heeft over vrede en dat we daardoor aan de rand staan van een volgende wereldoorlog. En nog, iedereen blijft stil. Niemand die dit aanklaagt. Of degenen die het wel aanklagen worden weggezet als het vuil van de straat.

    We leven in een totaal omgekeerde wereld. We worden elke dag gegaslight door de media en politici. Rood/blauw/geel/zwart het betekent niks meer in de politiek. Ze zitten er allemaal voor hun postje en om uit te voeren wat boven hun hoofd beslist wordt. Als u denkt dat de politici het voor het zeggen hebben, think again. Alle instructies komen vanuit multinationale organisaties en Tech oligarchie. Zij wegen met hun lobby’s heel zwaar op de beleidsvoering. Investeringsmaatschappijen zoals Blackrock en Vanguard bezitten bijna alles op de markt, zij zetten de prijzen, kwaliteit en beleid etc. Niemand die opkomt tegen de geldhonger van die superrijke zgn elite die het zo goed voor heeft met de burger.

    Politici worden beloond voor hun slechte werk. Het stoot me zo tegen de borst dat een minister van wonen, die eigenlijk minister van de vastgoed mag omschreven worden, nu de formatie aan het leiden is. Dat de partij van de afbraak de verkiezingen ‘gewonnen’ heeft, maakt voor mij duidelijk dat het niet de gewone burger is die voor hen gekozen heeft, maar dat ze bedankt zijn door hun rijke aanhang. Plus, heeft iemand de verkiezingen gecontroleerd? Weet u, dat sjoemelen met de computer veel makkelijker gaat, dan sjoemelen met stembiljetten?

  2. dit is de dood van onze sociale zekerheid hopelijk houd de vakbond veel tegen en komt de ps nog aan boord de straat op nu

    1. ze gaan aan ons centen zitten ze houden geen rekening met de arbeidende bevolking er is voor hen enkel winstbelang en postjesdelen!Waar zitten de echte voormannen -(vrouwen ) die we nog hebben in de politiek
      Een stevig weerwerk van onze vakbondEN zou een strijdvaardige noodzakelijkheid kunnen zijn,Het kan niet dat één welstellende persoon alles dicteert wat er op de markt komt,Men wil ons een keurslijf aantrekken waarbij één ieder het slachtoffer zal zijn .Er is nog hoop en vertrouwen op een betere toekomst door het samenwerken en gebruik van de solidariteit die bij ieder van ons toch niet ver te zoeken is,Wij kiezen zeker voor een beleid waar ieder beter van wordt en niet voor bevoorrechte rechtse posities

  3. Jullie hebben helemaal gelijk en ik ben nooit in de val van de N-VA getrapt. Ik heb gelukkig PVDA gestemd maar ik begrijp niet dat jullie nog Vooruit verdedigen. Zij gaan wel die asociale nota mee goedkeuren na 13 oktober.

      1. PVDA is de enige partij die opkomt voor de werknemers. Alle andere partijen dienen het grootkapitaal.

  4. De kiezer heeft zich opnieuw laten misleiden, waardoor het neoliberalisme ‘carte blanche’ heeft gekregen en naar analogie van het Angelsaksisch politiek model, de sociale afbraak stap voor stap verder zal afbreken. ‘Ieder voor zich’ is de visie geworden.

  5. Tijd om verpleging en onderwijs te versterken. Ziek worden als leerkracht betekent nu van op het zieken bed online leerlingen begeleiden. Je laten opereren tijdens de grote vakantie gaat niet. Operatiekwartieren worden gesloten omwille van een tekort aan verplegend personeel. De gevolgen laten zich raden.

  6. Er gaat uiteindelijk iemand de boeman moeten zijn. Onze generatie moet de put wat lichter gaan maken, hoe we dit moeten doen zullen we altijd voelen. Of dit nu eerlijk is of niet? Elke klasse zal hier niet met gediend zijn .

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW