Op de valreep voor de start van het nieuwe school-/werkjaar, bereikten de sociale partners van de grootste metaalsector een ontwerpakkoord voor de tienduizenden metaalarbeiders in deze sector. In welke context vond het overleg plaats en wat zijn de grote lijnen van het ontwerpakkoord? Je leest het hier.
// een bijdrage van ABVV-Metaal
Achtergrond
Op 6 april 2023 werd op interprofessioneel niveau een ‘sociaal akkoord’ bereikt over thema’s zoals SWT, eindeloopbaansystemen, relance-uren … Dit algemeen akkoord had nog een goedkeuring van de ministerraad nodig, en vervolgens uitvoeringswetgeving in de NAR, en werd daarom pas op 31 mei definitief. De onderhandelaars in de sectoren konden bijgevolg pas vanaf dat moment beginnen aan de klassieke tweejaarlijkse sectorale onderhandelingen, veel later dan anders het geval was.
Met een onderhandelingskalender van vier weken tot aan de vakantie, gecombineerd met een nulmarge van de loonnorm, kondigden zich een van de moeizaamste sectoronderhandelingen aan waar we als vakbonden ooit voorstonden. In sommige sectoren kon een (soms mini-)akkoord worden afgesloten, in andere moet er nog verder gesproken worden na de vakantieperiode.
Verloop van overleg in PC 111.1&2
Onder de druk van een stakingsaanzegging aan de werkgevers, was er in de sector van de metaalverwerking PC 111.1&2 een onderhandelingsronde van de laatste kans op 30 augustus. Alle partners gaven aan voor een akkoord te willen gaan, maar de posities lagen, na vijf voorgaande onderhandelingsrondes, nog mijlenver uit elkaar. Sociaal overleg is en blijft een zoektocht naar de consensus, het gemeenschappelijk belang. Als ABVV-Metaal gingen we uiteraard voor onze eigen eisen, maar waakten we er eveneens over dat alle partijen rond de tafel bleven. Een akkoord is enkel sociaal als niemand achterblijft.
Na 16 uur onderhandelen werd op de laatste dag een consensus gevonden, een ontwerp van akkoord. Dit akkoord werd tot 13 september besproken met onze militanten en secretarissen. Het resultaat van deze beraadslaging was nog niet bekend op het moment van druk van dit magazine, maar vind je terug via onze sociale media.
Inhoud ontwerpakkoord
In het ontwerpakkoord staan afspraken rond de verlenging van SWT, tijdskrediet en landingsbanen. Daarnaast vind je er de verhoging van de verplaatsingsvergoedingen en van het recht op opleiding. Er is ook sprake van een extra loopbaandag. Er komt een koopkrachtpremie tussen 200 en 750 euro voor arbeiders in bedrijven die (veel) winst boekten in 2022. Een bijkomende financiering van ons Fonds voor Bestaanszekerheid, het opvangnet bij uitstek voor loonverlies bij crisismomenten, is een goede zaak, alsook de extra sectorale aandacht op 8 mei voor de strijd tegen racisme. Ook het vermelden waard: een hogere syndicale premie in 2024 en 2025. Dit resultaat doet de rol van ABVV-Metaal als de woordvoerder van jouw belangen alle eer aan.
Al deze elementen bundelden we in een pamflet dat je kunt vinden op www.abvvmetaal.be
Vanaf wanneer gaat dit ontwerpakkoord in?
Ik heb 4/5de tijdskrediet/landingsbaan aangevraagd vanaf 1 Jan. 2024. De RVA beweert dat ik hiervoor niet in aanmerking kom omdat ik nog geen 60 jaar ben en baseert zich op art.6, °5 van het KB 12.12.2001. Tevens wordt beweert dat dit niet voorzien is in een sectorale of ondernemins-cao. afgesloten door het p.c. of subcomité waaronder mijn werkgever valt.
Klopt dit?, Zo niet hoe kan ik dit best weerleggen?