Nieuws

Kort of langdurig ziek? De Wever en Bouchez vinden je een profiteur

Kort of langdurig ziek? De Wever en Bouchez vinden je een profiteur

De Wever en Bouchez hebben een ontstellend wantrouwen in werknemers. Hun nota draait om sancties, verplichtingen en lagere uitkeringen voor langdurig zieken. Je hebt ook geen gewaarborgd loon meer voor je eerste dag ziekte, en werkgevers mogen kiezen wie een ziekteattest moet voorleggen. Wie terug begint te werken maar hervalt, wordt gestraft.

Maak jacht op ziekmakend werk, niet op de zieken!

Ondanks oproepen van vakbonden én werkgeversorganisaties voor een positieve, vrijwillige en individuele aanpak van zieke werknemers, wantrouwen De Wever en Bouchez de zieken, de artsen en de mutualiteiten. In de supernota draait alles om sancties, verplichtingen, lagere uitkeringen tot zelfs minder pensioen. Over de verantwoordelijkheid van werkgevers wordt niet gerept, integendeel, werknemers moeten nog meer, onregelmatiger en langer werken.

Wij zetten de puntjes op de i:

  • Een uitgebouwd preventie- en welzijnsbeleid, degelijke arbeidsomstandigheden en werkbaar werk zijn dé instrumenten bij uitstek om uitval en langdurige ziekte te voorkomen;
  • Spier- en skeletaandoeningen, burn-out en stressgerelateerde gezondheidsproblemen zijn de belangrijkste oorzaken bij de bijna 500.000 langdurige zieken in ons land. Onvoldoende aangepast werk, verhoogde werkdruk en toegenomen fysieke en psychische belasting spelen een belangrijke rol. Die oorzaken pak je niet aan door zieken te controleren en sanctioneren;
  • Alle wetenschappelijke studies tonen aan dat sancties op lange termijn geen of zelfs een negatief effect hebben op de terugkeer naar werk;
  • Negen op tien (93%) bedrijven heeft nu geen beleid om langdurig zieken te voorkomen of opnieuw aan de slag te helpen. Zo’n beleid is nochtans wettelijk verplicht.
  • Langdurige zieken willen niets liever dan fit en gezond zijn, opnieuw aan het werk gaan met gepaste ondersteuning en zo een deftig inkomen, sociaal contact, toekomstperspectief … hebben.

Je hervat het werk, maar hervalt? Sanctie

Vandaag heb je als bediende de eerste 30 dagen van je ziekte recht op gewaarborgd loon. Ga je opnieuw aan het werk, maar herval je in dezelfde ziekte binnen twee weken volgend op je terugkeer naar werk, dan heb je geen recht op gewaarborgd loon. Herval je na meer dan twee weken, dan is er weer recht op gewaarborgd loon gedurende een maand.

De Wever en co brengen die twee weken naar twaalf weken. Als het van hen afhangt, heb je pas na twaalf weken werkhervatting opnieuw recht op gewaarborgd loon. Een beschamende ingreep. Wie terug begint te werken, maar hervalt, wordt gestraft. Dit getuigt van een ontstellend wantrouwen in werknemers.


Hoest

Frida is een maand afwezig omwille van een bronchitis. Ze hervat het werk volledig. Twee maanden later hervalt ze in dezelfde ziekte. Frida heeft geen recht meer op gewaarborgd loon. De voorstellen van N-VA en MR betekenen dat Frida maar recht heeft op gewaarborgd loon indien er minstens twaalf weken (in plaats van twee nu) liggen tussen de periodes van arbeidsongeschiktheid.


Tien jaar terug in de tijd: daar is de carensdag opnieuw

De Wever en co gunnen je geen gewaarborgd loon meer voor de allereerste dag dat je ziek bent. Ze gaan ervan uit dat de afschaffing van het ziektebriefje voor de eerste dag ziekte leidt tot misbruik, terwijl dit niet het geval is. Ze voeren de carensdag opnieuw in terwijl die al in 2014 werd afgeschaft. Tot dan kregen arbeiders geen gewaarborgd loon voor de eerste ziektedag, maar bedienden wel. Het Grondwettelijk Hof veroordeelde die discriminatie al in 2011.



De Wever en co gunnen je geen gewaarborgd loon meer voor de allereerste dag dat je ziek bent. Je baas mag ook bepalen wie wel en wie geen ziektebriefje moet voorleggen.



Ziektebriefje nodig? Jij wel, je collega niet!

Historicus Bart De Wever grijpt nu nostalgisch terug naar het verleden, voert de carensdag opnieuw in én laat werkgevers zelf bepalen wie een ziektebriefje moet bezorgen voor de eerste dag afwezigheid.

Verdeel en heers. Stellen dat werkgevers mogen kiezen of (een deel van de) werknemers een ziekteattest moeten voorleggen vanaf de eerste dag afwezigheid is de vrije hand geven om sommige werknemers te viseren. Dit is vragen om een ongezonde, ziekmakende werksfeer.

Portefeuille

De Wever en Bouchez nemen welvaartsvastheid sociale
uitkeringen onder vuur en vergroten inkomensval

Waarover gaat het?
De zogenaamde ‘welvaartsenveloppe’ is een wettelijk mechanisme om pensioenen en sociale uitkeringen welvaartsvast te houden. Om de twee jaar onderhandelen werkgevers- en werknemersorganisaties over de verdeling van die enveloppe zodat de pensioenen en uitkeringen bij werkloosheid, ziekte en invaliditeit, arbeidsongevallen en beroepsziekten er een beetje op vooruit gaan, bovenop de automatische indexeringen. Traditioneel vindt er een verhoging plaats van minimumuitkeringen, berekeningsplafonds en de langst lopende pensioenen, doorgaans op 1 juli van de even jaren. Door de welvaartsenveloppe houden de vervangingsinkomens min of meer gelijke tred met de lonen en dus met de toenemende welvaart in ons land.

De langetermijnimpact van die tweejaarlijkse welvaartsverhogingen mag niet onderschat worden. Zonder de welvaartsverhogingen sinds 2008 zou de minimumarbeidsongeschiktheidsuitkering maar liefst 221 euro (bruto) lager liggen en de lopende uitkeringen bij langdurige arbeidsongeschiktheid
(>15 jaar) 9% lager.

Wat willen De Wever en Bouchez?
De nota stelt voor om de welvaartskoppeling van de uitkeringen op ‘actieve leeftijd’ de volgende jaren volledig te schrappen (tot 2029).

Wat betekent dit?
Word je ziek of arbeidsongeschikt, krijg je een arbeidsongeval, word je ontslagen of op tijdelijke werkloosheid gezet: je uitkering wordt (bovenop indexering) niet meer aangepast aan de welvaart en zal achterop hinken op je vroeger loon. Kortom, de inkomensval bij tegenslag in het leven wordt groter.

Het ABVV vind dit onaanvaardbaar. Omdat het gros van de minimumuitkeringen nu al onder de Europese armoedegrens ligt. Wie (tijdelijk) werkloos wordt, verliest al vlug de helft van z’n bruto-inkomen. Ook heel wat maximumuitkeringen liggen erg laag. Maar blijkbaar nog niet laag genoeg voor de politieke rechterzijde.


Facebooktwitter

87 thoughts on “Kort of langdurig ziek? De Wever en Bouchez vinden je een profiteur

  1. Ik wil ze allebei wel eens zien moest het hen zelf overkomen!!
    Ik lijdt al jaren pijn. Een jaar geleden rug operatie gehad.
    Half jaar thuis terug 50% gaan werken voor 2 maanden daarna full-time. Heb het 1 maand kunnen doen. Daarna terug amper vooruit kunnen van de pijn. Ik wens dit niemand toe!!! Ik wil terug kunnen gaan werken zonder pijn…!! Er moet verschil zijn bij diegene die echt thuis blijven omdat het echt niet gaat of profiteurs die om de minste verkoudheid thuis zitten. Ik vraag niet om dit te hebben maar wordt er dan wel voor gestraft!!! Dubbel eigenlijk. Want de belastingen gaan ook nog eens met een groot aandeel lopen. Als je echt niet kan, krijg je nadien nog eens gepeperde belasting brief. Ik ben alleenstaande werk nu 50% maar heb al gehoord dat je serieus zal moeten dokken. Maak een onderscheid !!! Ik ben zeker geen profiteur!!!! Wil het hen wel eens zien doen, dit hebben en de job doen. Wil best maandje wisselen..

    1. Ah ja iedereen die koos voor hen was te denken partijen met veel stemmen krijgen zelfs geen kans een grote bende….Loontje komt om zijn boontje zijn niet ver van volksopstand

  2. Ze moesten maar zelf eens iets mankeren aan hun gezondheid, moeten zich schamen voor zo’n uitspraak schaam jullie, karma komt wel langs bij jullie

    1. vuile rechtse smeerlappen. hopelijk wordt jij en je rot familie ernstig ziek.twee arogante varkens bij een.kwam er maar eens wereldwijd een revolutie tegen jullie vuile rijke smeerlappen

  3. Ziek zijn , langdurig ziek zijn en invalide verklaard worden , dit kan iedereen overkomen , DAAR VRAAG NIEMAND OM , DIT OVERKOMT NU EENMAAL MENSEN !
    Ikzelf ben na vele jaren in de bouw uitgevallen met een VERSLETEN RUGGENGRAAT, RUGGEWERVELS ZAGEN ERUIT ALS DIE VAN EEN TACHTIGJARIGE MIJNWERKER ; WOORD VAN DE CHIRURG ZELF ! EN DIT OP 43 JARIGE LEEFTIJD VANAF 19 JAAR IN DE BOUW , TREK EN SLEUR MAAR ; EN HEEL ! VEEL UREN KLOPPEN , ZES DAGEN PER WEEK , MENSEN ! ! ! WIJ ZIJN GEEN ROBOTS , HEREN POLITICI , MISSCHIEN EENS MEEDRAAIEN IN DE ÉCHTE WERELD , DAN ZULLEN JULLIE WEL ANDERS PIEPEN , IPV DE MENSEN ALS PROFITEURS TE BESCHOUWEN ! WERK EENS 12 UUR OP EEN WERF , ZONDER HEEN EN TERUG INBEGREPEN; 14 /15 UUR VAN HUIS EN IN WEER EN WIND ! ER ZIJN GEEN STIELMENSEN MEER ! DUS DRAAI UWE NIKKEL MAAR AF , ALS JE ZIEK WORDT EN INVALIDE DOOR HET ZWARE WERK ” PECH GEHAD “

  4. Beste de wever .
    Nu ben je onze mensen dieper in de put aant steken .
    Als iemand echt ziek en bv kanker heeft en een ziekteloon van 1300 euro of minder heeft kan zulke luxe leven als politiekers niet hebben .
    Ze moeten aan hun spaarboekje zitten om alles te kunnen betalen .
    Er zijn mensen die hier nog nooit gewerkt hebben en genieten gewoon mee van alle voordelen die zij hier ontvangen en dit moeten wij als Belg voor opdraaien .
    En trouwens ook de vroegere generatie hebben ook wel veel kapot gemaakt aan de maatschappij . Ik ga graag werken maar dat je de echte zieke mensen hiervoor gaat straffen is erover.
    En als je echt ziek bent ben je geen profiteur .
    Ik denk niet dat U te klagen heeft en hoop dat je zelf niet aan een ziekte lijd want als je alles moet betalen en leven van luxe zal je mee ocharme 1300 euro niet toekomen .
    Welke meeste redenen stappen mensen uit het leven ????????
    Ik stem zeker niet op nva

    1. De echte profiteurs zijn jullie politiekers.jullue hebben een maandinkomen van 15000€ per maand voor niks doen.wat in parlement koffietje drinken ‘komen zeveren en af en toe dutje doen .en die mensen die jullie gaan sanctioneren hebben zich kapot werkt en voor de belastingen bij gedragen.die jullie maandelijkse loon hebben betaald.Mensen zijn geen slaven.Politiekers van jullie soort weet niet wat werken is.De wever een Bouchez zijn alleen geïnteresseerd in hun loon en niet voor de burgerbevolking.Ze willen in die 4 jaar veel geld incasseren van links een rechts .Mensen wordt eens wakker straf die 2 dikke nekken een stem PvdA de stem van het volk.

  5. Schandalig vind ik dat ze straffen iedereen ,,met ons hongerloon op mutualiteit,word je nog zieker en moet je ziek gaan werken

  6. Als huisarts zou ik nog veel strenger optreden in biezonder voor staatsambtenaren (onderwijs & justitie); STOP MET RECHT OP ZIEKTEDAGEN. Hebben we geen gelijke burgerrechten? Schakel ziekte uitkering dan ook GELIJK.

    1. Bijzondere huisarts bent U. U gaat dus discrimineren op basis van beroepscatagorie? Want ambtenaren zijn voor u bij voorbaat profiteurs.

    2. Staatsambtenaren die ziek zijn worden zeer streng gecontroleerd door MEDEX. Er staat gegarandeerd een arts azn de deur bij ziekte want die controlearts wordt per bezoek betaald. Zelfs bij mensen met kanker komen ze gewoon nutteloos ettelijke keren langs omdat ze gewoon kunnen incasseren. Het zijn eerder de controleartsen die het systeem misbruiken.Niet uit je nek lullen dus !

  7. ok dat er controle is en dat er profiteurs zijn in de maatschappij maar ik werk al 7 jaar progressief en wil werken ,wil vooruit maar mijn lichaam wil niet altijd mee . Ik heb een zwaar medisch dossier als ik dan eens echt nie kan gaan werken zou ik financieel er dan ook nog eens voor boeten dit kan echt niet .ik hoop dat die mannen nooit zo zware operaties moeten mee maken en dagelijks veel pijn hebben dan zullen ze anders praten .mvg

  8. Hey ben 60j i en kan en mag nog werken heb nog een goeie gezondheid zelf ga ik niet in de euweheid leven, je heb mensen die dit geluk niet hebben die al begin te sukkelen van hun 40j en er is daar controle op, dit is pure afbraak van de sociale zekerheid

  9. Ik ben een van de langdurige ziekten ! 62 jaar en mijn lichaam is al op . Versleten heup , versleten knieën enz . Nu herstellende van een totale heupprothese. Ik vraag aangepast werk bij mijn werkgever , volgens hun onbestaand . Ik vraag half tijds loopbaanonderbreking aan tot aan mijn pensioen. We werken met minder dan 10 personen daar dus konden ze weigeren , maar eigelijk weigeren ze dit omdat de werkgever 100€ per maand moet bijbetalen ( Cao voeding)
    Heb progressive werkhervatting gevraagd om langzaam terug te starten maar dat willen ze ook niet , ik moet 100% inzetbaar zijn en alles van het voorbije jaar inhalen en ondertussen is een collega op pensioen die niet word vervangen .
    En nu zou dus de nieuwe federale regering mij gaan straffen en nog minder inkomen geven terwijl ik een werkgever heb die niet meewerkt !
    Dus vooruit , doe jullie best om een goede regeling te krijgen waardoor iedereen vooruit gaat !

  10. De Wever en bouchez hebben wij niet gekozen, dus wegwerpen deze twee allesweters
    Willen ze besparen dat ze dan eens starten bij hunzelf
    De Wever kan de orde in zijn stad niet eens handhaven is totaal onbekwaam om premier te worden .

  11. Dat ze hun lonen met de helft naar beneden halen en geen cumulus meer ipv de werkende mens te kloten met al de ministers die we dan hebben in onze regeringen zijn we zo uit de rode cijfers.

  12. NVA niet voor arbeiders het zou in hun familie of gezin eens moeten voorvallen
    Maar die hebben natuurlijk niet te klagen , zij hebben genoeg geprofiteerd en of komen van ne rijke komaf.
    Werken dat kennen ze ECHT niet
    Wel de gewone man uitzuigen en ermee lachen
    Zit eerst maar eens aan hun inkomen
    Mvg

  13. Niet akkoord we zijn toch geen derdewereld land die hebben zich nu zelfs verbeterd. Er is genoeg strenge controle op ziekte. De werkgevers ontslaan al massaal werknemers onder het gegeven medisch ontslag. Daar zal meer gemotiveerd moeten worden om,
    de werknemer terug te laten keren.
    naar het werk. Ook het psychologisch de zieke werknemer voelt heel vaak het onbegrip van de collega,s en werkgever.

    1. Je zijt niet verplicht om naar de arbeidsgeneesheer te gaan.Ga je wel dan kan hij inderdaad een slecht advies geven en zal hoogstwaarschijnlijk het onslag volgen.Je heb 7 kalenderdagen tijd om te reageren. De meeste zijn daar niet van op de hoogte.

  14. Misschien het plafond per gezin eens onder de loep nemen , zo voorkom je dat gezinnen van 2 volwassenen en 3 volwassen kinderen een gezamenlijk leefloon van 6000 tot 7000 € netto hebben en in sociale woonwijken auto’s voor de deuren staan die de gemiddelde Vlaming zich niet kan permitteren. Dus een plafond inzetten op gezinsinkomen van leefloon per gezin . Dat zet nu veel kwaad bloed….bij alleenstaande ouders bv, bij gepensioneerden die vaak ook in zulke wijken wonen en moeten overleven .

  15. Langdurige zieken profiteurs ? Er is maar 1 soort profiteurs en fraudeurs en dat zijn politiekers.Egoistische personen die zichzelf verrijken.Ik hoop dat beiden mijn cluster migraine, diabetes,rug,artrose , hartproblemen,spier en zenuwpijnen overnemen .Wij vragen niet om deze gezondheidsproblemen.

  16. Weet je waar ze wat aan moeten doen, Pesterijen van colega’s, daar wordt je ziek van, dus je wordt dan eigenlijk dubbel gestraft….

  17. Hopelijk krijgen die twee ook een paar meerdere pijnlijke chronische ziekten.
    Dat aou willen zeggen dat ik mijn ziektekosten op beter te worden niet zal kunnen betalen. Of gaan ze daar dan in toekomen. Misschien kunnen ze de euthanasiepil gratis maken zodat we nog vooruitzichten hebben?

    1. Die euthanasie pil daar sta ik achter.
      Waarom invalid zijn en blijven.
      Levenslange veroordeling, ik zou zelf willen beslissen.
      En geen maanden wachten op een ok.

  18. Hey, klote wever, niet iedereen is een profiteur,goed begrepen,en nie iedereen heeft,wat jij krijgt,elke maand,op u rekening,wat zou mij dat gelukkig maken,moest jij ziek vallen en geen gewaarborgd loon krijgen,dan zou ik graag eens u gezicht willen zien,maar ja natuurlijk jij bent geen arme persoon,voor u is dat geen probleem,geld genoeg,ik zou graag eens willen zien,wat er op u rekening staat,en dat zal zeker niet,door te gaan werken zijn ,EN AL HELEMAAL NIET,DOOR ZWAAR WERK TE DOEN,,GA EENS IN DE WEGEN BOUW OF IN DE ZWARE CONSTRUCTIE,DAAR GA JIJ GEEN 1 DAG UITHOUDEN

  19. Man man met wat zijn ze bezig in belgie dat hij die woorden in zijne mond durft nemen wie zijn de profiteurs altijd de kleintjes en de gewone werkmens de das omdoen ze zouden beter zelf ne keer inleveren van hun loon. Het enige wat ze kunnen is hun eigen zakken vullen
    Maar ik lig nog van iets wakker degene die nog nooit een klop uitgestoken hebben en ten laste zijn van hun man of vrouw zijn dit geen profiteurs dan ?
    Het is een echte schande!!!

  20. Dus de mensen die leven van een invaliditeit uitkering die moge op manier van spreken gewoon op straat komen te staan ik hoop dat de wever hetzelfde eens meemaakt trouwens al die politiekers die aan de pensioenen zitten zouden ze beter meer geld afnemen ipv bij de gewone burger

  21. Ik hoop dat die idioten zelf nooit ziek worden of zwaar gehandicapt! Maar zelfs dan hebben ze hun zakken “genoeg” gevuld om verder te kunnen! Stop met geld in die buitenlanders te steken, die krijgen nu al meer dan wij ooit zullen krijgen. Ze nemen het van de sukkelaars af om vreemdelingen meer te kunnen geven, zelfs familie wordt herenigd en krijgt op die manier nog meer, daar is wel geld genoeg voor! De grote hoop heeft en zal nooit werken! Maar krijgen alles gratis! WIJ VRAGEN NIET OM ZIEK OF GEHANDICAPT TE WORDEN, EN WORDEN GESTRAFT!!! ZELFS MINDER OF GEEN PENSIOEN MEER! 😡😡😡

  22. Wanneer gaan ze is 4/5 van al die politiekers buiten gooien . En nog 1 regering. Al die politiekers hebben minstens 2 inkomens . Heeft dus geen invloed op werkloosheid. Al die mensen die tot 30 jaar naar school geweest zijn . Met een studiebeurs op kosten van de gewone werkman ook 40j werken. Dat gelijkgestelde pensioen van zelfstandigen direct terug afschaffen , moeten maar meer afbetalen om meer pensioen te trekken . Moeten maar een huis of auto minder kopen . Een gewone werkman kan dat niet . Wie echt ziek is of niet meer fysiek mee kan heeft daar niet om gevraagd . Gelieve onderscheid te maken tussen ziek en profiteren. En stop eens met die onzin hebben 10 uren of 15 uren of nacht door vergaderd om akkoord te bereiken .er zijn mensen die vol continu werken .daar heeft precies nog geen enkele politieker van gehoord vraag eens aan die mensen wat werken . En zo kan ik nog doorgaan . Maak eens een plafond op die lonen van die politiekers. Door deze paar opsommingen toe te passen is er geld genoeg voor onderwijsinstellingen , ziekenzorg , politie-en militaire instellingen enz… .

  23. Het is verdorie te hopen dat ze zelf ziek worden.
    Eerst zien datcuw eigen mensen hun levensstandaard kunnen behouden,dan al hetgeen hier zomaar binnenkomt en rondloopt helpen.zullen wel mensen zijn die het nodig hebben,maar veel niet hoor”kom maar naar het beloofde land “stamp de mensen die 37jaar dienst hebben en echt ziek worden maar onder de grond .proficiat .

  24. Met als gevolg nog meer armoede creeren en als iemand echt niet kan werken door ziekte nog meer ziek maken dit is gewoon onaanvaardbaar wat ze bezig zijn trekt op niks meer

  25. Meneer De Wever en Bouche, ik hoop dat jullie of 1 van jullie kinderen mindervalide wordt op 27 jaar. Eens zien of je jezelf of je kind dan een profiteur vind ? Ik heb niet gevraagd om mindervalide te worden !!! Het is echt schandalig wat in jullie nota staat ! Je moest beschaamd zijn.

  26. Onbegrijpelijk dat de werkende mens zo massaal gestemd heeft op deze 2 sletten van de elite. Kracht van de sociale media.
    Terug naar het ancien regime, waar de massa wordt uitgebuit en de rijken enkel rijker worden op hun luie reet.
    Natuurlijk moet het proletariaat aangepakt worden, maar wie zijn de echte profiteurs?

  27. Ik hoop van harte dat De Wever en Bouchez zo ziek worden dat het voor hen onmogelijk wordt om nog te werken. Gezondheid KIES je nu eenmaal NIET! Ik ben er van overtuigd dat ieder mens die ECHT ziek is , niks liever wil dan elke dag gezond naar zijn werk te kunnen gaan. Dat ze het geld dat de overheid te kort komt eens halen waar het zit. In hunne portemonée. Een zieke Belg die zich elke dag naar zijn werk sleurt om niet in de armoede te belanden.

  28. De wever heeft een dik loon waneer gaan ze daar eens op besparende heb zolang ik kon gewerkt heb ook ni gevraagd om ziek te worden heb al 14 operaties gehad meneer de wever.mag mijn ziekte hebben

  29. En de dotatie van het koningshuis. Daar wordt waarschijnlijk niet aan geraakt.
    Alweer zijn de laagsten de dupe.
    Al van Martens I zijn wij aan het besparen.
    En dank zij onze dappere politiekers is de staatsschuld jaar op jaar groter geworden.
    Wie zijn schuld betreft dit? Het is toch de CVP (CD&V) wie met schuldmaken begonnen is!!!

  30. Ze moesten hen schamen, mensen vragen daar niet om!!! Jullie hebben makkelijk spreken, jullie zitten te slapen, gsm, jullie vervelen in het parlemen, worden overal naar toe gevoerd en een wedde waar wij als gewone bediende of arbeider kunnen van dromen, de politiek de pot op!!!

  31. Het volk bedriegt zichzelf bij verkiezingen.
    Steeds weer.
    Wie heeft het programma gelezen waar NVA voor staat.
    Weinig denk ik. Het individu telt niet voor de NVA en de Vlaming stemt erop omdat ze Vlaamse eigenheid verkondigen.
    Maar daar stopt het. En vele Vlamingen laten zich vangen door op hen te stemmen.
    Veel Vlamingen weten niet waarvoor ze effectief gestemd hebben en nu gaan ze het betaald krijgen.
    De kiezer bedriegt zichzelf telkens opnieuw.

  32. Ja Bart de Wever is populair, waarvoor zitten de socialisten nog in de regeringsonderhandelingen? Geen enkel weerwoord van Rousseau & Co in de media tijdens de onderhandelingen van de Vlaamse regering!

  33. Wat met de politiekers? Ik heb nog geen een sanctie gehoord of gezien voor hen. Altijd maar de werkende klasse en de kleine zelfstandigen viseren. Wat leveren de politiekers in. Ik vind dat de politiekers een open rekening saldo zouden moeten hebben dat iedereen kan zien hoeveel ze ze verdienen en dat ook zij al die stomme regels moeten volgen die ze ons opleggen.

  34. Ja zellr wel ja. Ma ee word geen rekening gehoude me mensen die echt ziek zijn. Spijtig za. Da zijn dan de mensen die ons land gaan leiden. Erg za ben 56j en heb kanker. Dus ik zal treug moete werke zeker?? Gewoon geen enkele empatie??

  35. Er zijn mensen die voor ne snotneus thuis blijven, maar er zijn ook echte zieken bv. Mensen met de ziekte van crohn die normaal werken maar plots opstoken krijgen en werken onmogelijk is , of plots kanker en behandelingen moeten ondergaan enz. Deze mensen worden ondanks hun miserie gestraft door de wever. Wel ik hoop dat ze zelf ook een zware ziekte krijgen , maarja voor hen zal de sanctie wel niet gelden zeker

  36. Onaanvaardbaar!!! Werkloosheid of langdurige ziekte is zeker geen vakantie en ben je voor lange tijd werkloos of ziek moet het met een minimumuitkering leven . Niet iedereen kiest zo maar om werkeloos te zijn ! Verder hebben werklozen geen recht op kerst premie, vakantiegeld en moeten zien dat ze met het minimumloon alles zien te kunnen betalen! In andere landen is dat niet zo daar ontvang je wel vakantiegeld enz !!! De Weaver heeft makkelijk praten zit op een hoge stoel met een hoog salaris, gaat op luxevakanties !!!!! Ik hoop voor hem dat hij nooit zo diep valt of ziek wordt want dan zou hij anders praten!!!!

  37. De maatregelen die door de tandem De Wever-Bouchez zijn uitgewerkt, gaan uit van mensen die “profiteurs” zijn van de sociale zekerheid. Al de goedmenende, eerlijke werkende mensen die pech hebben tijdens hun loopbaan door ziekte, ongeval of onvrijwillig ontslag, worden mee gestraft door deze sancties. Ik ben zelf 58 jaar, heb 36 gewerkte jaren en heb een loopbaan van 28 jaar in de financiële branche achter de rug (verzekeringen/bank). Mijn laatste werkgever -dé 100 % Belgische bank- heeft mij NIET de functie gegeven waarvoor ik werd aangeworven (senior krediet- en verzekeringsadviseur) en waarvoor ik een contract had getekend. Ik had een senior profiel en 26 jaar ervaring bij aanwerving, en ik werd na 3 maanden opleiding gedegradeerd om te werken in het callcenter. De hele dag alleen in een afgesloten bureau moeten bellen, was een pure energielek voor mij. Ik vond mijn werkwaarden niet terug in deze job, ging helemaal onderuit en belandde vorige zomer thuis met een burn-out/depressie. Nu ik opnieuw sterk genoeg ben om te solliciteren, en mij sinds juli bevind in een periode van werkloosheid, merk ik dat ik een lagere uitkering heb dan vóór de job bij die laatste werkgever. Omdat ik dus arbeidsongeschikt ben geweest…..ik heb nu een uitkering die lager is dan mijn halve loon…..ik ben allerstaand en kom niet rond op deze manier. Dus dat is hoe de beleidsmakers kijken naar werklozen? Alsof het mijn verantwoordelijkheid is dat ik ben uitgevallen? Ze willen mij nog strenger sanctioneren?
    Het zou getuigen van een écht beleid als de werkgevers werden aangepakt/gesanctioneerd die een hoge uitval hebben van werknemers in “burnout”. Er scheelt iets aan hun personeelsbeleid, de omgang met werknemers, de leidinggevenden met een groot ego en een stuitend gebrek aan emphatisch vermogen. Ook de afdeling “welzijn op het werk” is totaal afwezig in het globale personeelsbeleid. Dáár moeten de beleidsmakers op inzetten, zorgen dat mensen niet hoeven uit te vallen door gebrekkige omkadering v de werknemer. Dat bedrijf wordt 100% gedragen door de Belgische staat en biedt geen veilige werkomgeving. De uitval is zeer groot, merendeel vrouwen.

  38. Dat kan echt niet ik Christel ben al 38 jaar aan het werk ik krijg nu de rotziekte Kanker ik ben nu langdurig thuis en in behandeling wij worden gestraft dubbel en dik ten eerste ben ik gene profiteur gelijk Bart de Wever het zegt en wij worden Financieel nog eens gestraft .Ik heb daar echt niet om gevraagd om ziek te worden . Je mag niemand iets wensen maar ik hoop dat hij eens zoiets aan de hand krijgt maar hij zal het Financieel niet voelen met wat hij verdiend .

  39. Heb al meer dan 10 jaar fibro ik heb veel pijn altijd moe artrose in mijn rug en voeten deed vrijwilligers werk met behoud van uit kering maar nu mag dat niet meer gtb ging contact op nemen in 8 jaar nul keer en nu ga je maar werken en liefs nog hele dagen ik zou graag willen was ik maar gezond elke dag is een strijd

  40. Hallo…wat een schande….we gaan dan terug naar de Daens tijdperken…achteruit ipv vooruit. Ik heb als huishoudhulp me altijd als slaaf gevoeld, uitgeperst tot en met en nog maar gezwegen van het financieel plaatje
    Ik was zowiezo op mijn pensioen gerechtigde leeftijd kapot gewerkt…dat kunnen wij als vrouw nooit halen tot 67 jaar te werken, maar is voor veel vrouwen een harde realiteit

  41. Creëer jobs die voor iedereen haalbaar zijn, dan gaan de langdurige zieken vanzelf terug aan de slag als ze meer verdienen en meer koopkracht hebben wat de economie ten goede komt. Nu ga je chaos, depressie’s , armoede, zelfmoorden, criminaliteit Creëeren. Waardoor slachtoffers zullen vallen van heel de ellende en onmenselijkheid. De veiligheid en levenskwaliteit van iedere burger komt dan zonder twijfel in gevaar. Stel beter eens de vraag waarom iemand langdurig niet gaat werken. Het begint al met racisme op de werkvloer, uitbuiting, te hoge werkdruk, vernederingen, bespottingen, angsten. Een stempel, vooroordelen. Mishandelingen. Provocaties. Geen begrip. Geen kansen geven uit vooroordelen. Daar nog gezondheidsklachten en psychische ziekten bij. Mensen die het niet meer aankunnen is de schuld van de bedorven gezonde mensen die nooit geen slechte gezondheid dat erg genoeg is hebben gehad. En het andere mensen het leven zuur maken. Laat hun dan ook maar betalen. Wie de energie heeft en kan om mee te draaien doet dat vanzelf wel. Niet iedere langdurig zieke is een profiteur. Als je goed functioneert, gezond en fit bent heb je nog niet het recht de zieken en hardwerkende te bekritiseren of uit te buiten. Het is gewoon onmenselijk. Zo gaat ons land nog harder de afgrond in. Zo maak je het alleen maar erger. Noem je dat bekwaam om te regeren?

  42. je bent een echte paljas dat is omdat jij genoeg verdient en wij mogen betalen voor jou. en lamgdurig zieken kunnen die mensen daar aan doen. denk daar eens over na.

  43. Ik hoop dat De Wever en de rest ook eens ernstig ziek worden en dan weten wat het is als je een ernstige ziekte of operaties moet ondergaan en toch liever zou werken, schandalig dat ze dit durven zeggen

  44. Heel veel mensen die langdurig ziek zijn tot 30 jaar en later meer pensioen krijgen tegenover voltijds werken hoe knoop je dat aan elkaar schandalig geef me eens uitleg aub

  45. Jaren geleden stond de fotocopieermachien en de printer naast onze bureustoel. Wij kregen nare aandoeningen want die druipnatte fotocopien en drukinkten waren heel giftig.Een heel bekwame en goede geneesheer moest me op een avond platspuiten om de verstikkende hoest lam te leggen.Daags nadien kreeg ik van hem een uitbrander omdat ik al terug aan het werk was. Een tijd later ging langs bij de firma die de wonderdozen installeerde. Allemaal verdwenen naar een aparte kamer met verplichte afzuiging.
    Op bevel van de arbeidsgeneeskundige dienst.Teveel zieken!
    De Wever en Bouche hebben nooit een dag met die doodmakers gewerkt.Anders zouden zij beter kunnen weten.Foei.

  46. Spijtig dat de echte zieken gestraft worden door de vele echte( soms gekende) profiteurs , de “slechten” hebben het systeem uitgehold zodat het voor de hulpbehoevende niet meer kan bestaan,

  47. Langdurig zieken profiteurs?
    IT TAKES ONE TO KNOW ONE?
    Vaag voor jullie eigen deur! Jullie brood kost evenveel of het onze!!!!

  48. Dit is dus de realiteit van de Wever en co.Eenmaal ze eraan zijn vervallen de mooie praatjes en komt de achterbakse waarheid aan het licht . Weer maar eens de gewone werkman achteruit duwen en nog meer de armoede grens laten opzoeken . Heb je jarenlang gewerkt en mooie bijdragen geleverd, maar word je ziek of krijg je pech dan word je genadeloos vnog meer afgestraft . Terwijl zij zich zelf alleen maar rijker maken en blijven pakken met hun dikke lonen en pensioenen.over de vluchtelingen en migranten word geen word meer gerept . Die mogen alles blijven uitbuiten en alles krijgen zoals loon zonder werken huis electriciteit water verwarming eten en en en . Maar als werkman na x aantal jaren nemen ze je alles af zonder enige schaamte. waar is het gezond verstand van de mensen naartoe !!!! Iedereen heeft recht op wonen en een dak boven zijn hoofdben voedsel maar loon geven aan mensen die nog geen uur gewerkt hebben !! En dan de mensen die jaren gewerkt hebben alles afpakken dat is dus de Wever en co ….. Onrecht ten top eigen mensen niks niks bah bah

    1. Ja ze mogen gerust onze zieke over nemen mijn dochter en ik heb neurofibromatose ze zouden beter deze ziekte herken in België

    2. Nooit iemand in de familie geweten die echt ziek zijn.
      Als alleenstaande word je al gestraft met alles alleen te betalen en dan gaan ze je nog eens kloten met alles te verlagen door langdurig ziek te zijn..
      Ik kies er zeker niet voor om een chronische patiënt te zijn en daarboven nog door een PTTS door aanval met mes op weg naar het werk.
      Dus bij deze doe maar mee met die achterlijke rijke stinkerd die 10 keer zo veel verdienen door ons belastingen. Hopelijk blijf je gezond en wel….

  49. Wel, ik hoop dat iedereen die op NVA gestemd heeft, tevreden is met zichzelf, en volgende keer eerst eens hun programma doorleest, vooraleer die naar de stembus trekt. Zelf werk ik, als zelfstandige, wat aardig uurtjes bij elkaar. Maar toch zou ik mij veiliger voelen als er een vangnet is, ingeval ziekte/ongeval om de hoek loert. Dat zoiets moet komen van een mens die nog nooit een steen in zijn leven verlegd heeft, iemand die denkt dat zwaar werk gelijk staat aan een vergadering die enkele uurtjes uitloopt, omdat ze niet kunnen beslissen welke wijn ze gaan serveren. Schandalig. Jammer dat we hem geen ernstige ziekte kunnen teleporteren.
    Maar laten we vooral de grote vermogens niet belasten. Neen, want die personen/bedrijven zouden anders het land ontvluchten. Wel, voor een arme zelfstandige zoals ik, zijn onze politici perfect in staat de meest ongeoorloofde wetten uit hun gemaquilleerde duimen te zuigen in slechts één micro-seconde, en meestal nog met terugwerkende kracht. Wat is dan het probleem, of is de enveloppe die zij vanuit die richting krijgen soms te groot? Of te zwaar?
    Mensen, als ze ons sociaal systeem WEERAL verder afbouwen, kan iedereen, zonder buffer, ten prooi vallen aan armoede.
    Bijna een eeuw geleden, hadden we ook zo’n gladjanus die de zieken, gehandicapten en nog enkele andere minderheidsgroepen er wou ‘uitbonjouren’. Ik kijk verlangend uit naar een herhaling van 1789.
    Piet

  50. Ik heb een erfelijke ziekte ik ben al meerdere keren geopereerd Ik kan niet gaan werken omdat mijn lichaam het opgeeft ik moet met een inkomen van 1650 euro rondkomen om alles te betalen Ik heb maar 199 euro over om eten in huis te halen en alles gaat nog meer omhoog wat moeten wij doen die een erfelijke ziekte hebben en het lichaam niet meer verbeterd maar verslechterdIk vind het niet eerlijk dat er met ons geen rekening wordt gehouden wanneer krijgen wij een beetje ademruimte of ga je ons inkomen ook nog eens verlagen

  51. Er wordt inderdaad veel te veel geprofiteerd veel zieken die niet ziek zijn ! Baaldagen afschaffen en kindergeld voor twee kinderen !!! !!!!er staan massa’s mensen op den dop goed betaald en massa’s open vacatures! Maar ze krijgen te veel voor niets te doen en geeft de mensen maar eens ongelijk !!!dat men een bepaalde tijd krijgt voor werk te zoeken ok maar geen jaren hè !

    1. Dag Katheleen, zieken die niet ziek zijn, dat zou betekenen dat dokters frauderen. En ‘den dop’ is echt niet goedbetaald. 1 op 2 werkzoekenden leeft vandaag in armoede. Een uitkering die onder de armoedegrens ligt, doet de werkloze niet zoeken naar werk. De uitkering verlagen heeft een omgekeerd effect. Het verhoogt alleen maar de kans op armoede. Bovendien is er een stevig uitgebouwd systeem van opvolging, beschikbaarheid, … Zodat mensen toch nog stappen kunnen zetten naar de arbeidsmarkt. Zonder uitkering en/of begeleiding is vaak ook de kans op werk weg. En dat wil niemand.

  52. Deze”heren”laten nu eens zien wie ze werkelijk zijn. .Walgelijk .Nog even en we zitten terug in de jaren dertig van de vorige eeuw .

  53. Als ik dit lees heb 39 jaar hard gewerkt in de bouwsector rug naar de vaantjes en wat zegt de wever profiteur kan beter kogel door mijn kop jagen maak twee mensen gelukkig het ziekenfonds en de pensiondienst weer eentje minder te betalen smijt me nadien in de vuilbak van restafval en de zaak is afgerond is dat de bedoeling mersie stank voor dank

  54. Iets wat ook vergeten wordt is dat de ondernemers de verworvenheden van de arbeidende klasse wil terugschroeven en dat lukt ze goed door het ondoordacht kiesgedrag van de mensen. We hebben het nog veel te goed om samen te komen en hen onder druk te zetten zoals in de vorige eeuw. Dat de armoede toeneemt is logisch, de kosten voor huisvesting zijn ongelofelijk hoog aan het worden ofwel huur je iets ofwel ga je voor een eigen woning. In beide gevallen zijn het de ondernemers die zich er mee verrijken. Ze vragen maar, niemand die er wat aan doet want het is tenslotte vrijheid van handel, zoals vastgelegd in…de grondwet!! Waarom geen limitering van de maximale huurprijs instellen a rato van het aantal meters bewoonbare ruimte zoals nu wordt gedaan in andere landen?? Zal niet gauw gebeuren zolang de liberalen aan de macht worden gehouden. Ter info: In een VN rapport met onderzoek naar de waarde van democratisch gehalte van het politiek systeem eindigde België op de 35e plaats met de kwotering: ” fake democracy”

  55. Meneer Dewever moet het geld gaan halen bij zijn collega’s Bracke en co en niet afpakken van de echte zieken ,daar moet je afblijven en beter steunen.

  56. Zij zeggen dat zieke arbeiders profiteurs zijn ? Als er profiteurs zijn in belgie zijn het wel de ministers en hun gevolg zelf , en al deze , die hier niet horen te zijn , die ze zomaar binnen laten en onmiddelijk alles gratis geven bovenop een uitkering , ARM BELGIE !!!

  57. Iemand zei mij dat veel mensen voor Nva stemden omdat De Wever als enige kwam met een plan… Een plan om de mensen in de verdoemenis te steken ja, wat een plan!!!
    Diezelfde persoon zei mij niet zolang ervoor dat die vreesde voor oa de zorg…
    Dan heeft die persoon wel voor de juiste partij gestemd (peut, peut,peut!).
    Zelfs de socialisten hebben de zorg volledig ondergraven. De nieuwe lading huisartsen stelt niets meer voor. En specialisten lopen op eierschalen om een eerlijke beoordeling op papier te zetten. We zullen allemaal uitgeperst worden als citroenen tot onze laatste adem: probleem vergrijzing meteen opgelost!!!
    Dus laten we vooral nog meer voor die partijen stemmen. Uw nageslacht zal u heel dankbaar zijn!!!

  58. Jullie hebben er allemaal voor gestemd. Dat is het resultaat. Is gewoon schandalig om zo uitspraken te zeggen, als Vakbondsaafvaardiging heb ik het daar vooral moeilijk mee. Deze twee mannen mogen ook eens echt meedraaien in de Praktijk werwereld, in alle Zware en belastende Sectoren.

  59. Duidelijk toch. De Wever haat het Vlaamse volk en het land. En dan vooral de gewone Vlaamse burger. In zijn conservatie ideologie het achterlijke immorele plebs. Nochtans was zijn vader zelf een spoorwegarbeider. Van de eigen soort moet men het hebben. Of zou hij wraak willen voor het verguisde zwarte verleden van zijn grootvader.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW