Nieuws

Omicron: waakzaamheid, geen paniek

Omicron: waakzaamheid, geen paniek

Je las het misschien al in de pers: het ABVV was de enige vakbond die in de Groep van Tien een tekst weigerde die de werkgevers meer flexibiliteit bood in geval van massaal oplopende afwezigheden door corona. Iedereen tekende, behalve het ABVV …

We hebben nochtans onderhandeld om te proberen tot een akkoord te komen. Voorwaarde was natuurlijk wel dat het akkoord doelgericht, evenredig en meetbaar was en, vooral, besproken in de sectoren. We wilden in geen geval toegeven aan paniek. Het is zinloos de flexibiliteitssluizen open te draaien wanneer dat niet nodig is.

Geen concrete gegevens

Op het moment van de onderhandelingen waren er geen indicaties dat er een probleem van oplopende afwezigheden door hoge besmettingscijfers zou ontstaan. In ieder geval geen onoverkomelijk probleem. Verschillende paritaire comités kwamen de afgelopen dagen bijeen. Geen van hen verzocht om een uitzonderingsplan voor de aanpak van corona-afwezigheid. Zelfs al zouden de afwezigheidscijfers nog sterk oplopen, dan volstaan de huidige systemen al om dit op te vangen.

Er bestaan overigens geen officiële statistieken over deze afwezigheden en de toekomstige ontwikkeling ervan. Waarop is deze tekst dan gebaseerd? Het heeft er alle schijn van dat hier één en ander “uit de losse pols” wordt doorgevoerd. Dit is verontrustend, aangezien de regering had beloofd objectieve gegevens te verstrekken alvorens een beslissing te nemen. Iedereen tekende, behalve het ABVV …

Geen klein bier

Het ging hier niet om pietluttigheden, maar wel om de mobilisatie van gepensioneerden, studenten, tijdelijk werklozen, enzovoort. We hebben het over het verhogen van de werktijden van studenten, het combineren van lonen en uitkeringen … Dit akkoord zou enkele belangrijke pijlers van het arbeidsrecht op de schop doen. De tekst zou de werkgevers quasi volledige bevoegdheden verstrekken.

Er is geen sprake van een minimumdrempel van afwezigheid door ziekte om het proces van bijkomende flexibilisering in gang te zetten. Geen enkel voorafgaand overleg is nodig. Als er een vakbondsdelegatie in het bedrijf aanwezig is, zal die louter worden “geïnformeerd”, op de hoogte gebracht.

De overeenkomst bepaalt dat tot eind februari van deze uitzonderlijke maatregelen gebruik kan worden gemaakt. Maar wat komt er daarna? Welk precedent schept dit met het oog op een onvoorspelbare post-corona-toekomst?

Werkgeversagenda

We zien vooral dat de besmettingspiek met de omicronvariant door werkgevers wordt aangewend om hun eisen door te drukken. Op 10 december vorig jaar stuurden de werkgevers de regering al een brief. Die bevatte de belangrijkste elementen van het akkoord dat wij vandaag verwerpen.

Wij stelden deze praktijken al enkele weken geleden aan de kaak. Toen versoepelde de regering de quarantainemaatregelen op eenvoudig verzoek van de werkgevers en zonder enig overleg met de werkwereld. Wij willen niet dat nu hetzelfde gebeurt. Op grond van een twijfelachtige vrees voor oncontroleerbaar oplopende afwezigheden moet de arbeidswetgeving plots soepeler. Dit is onaanvaardbaar. En toch tekende iedereen, behalve het ABVV …

Anticiperen, niet panikeren

Anticiperen is essentieel in deze crisis. Maar voordat we studenten meer laten werken en gepensioneerden terugroepen, zijn andere maatregelen mogelijk. Waarom zouden deeltijdse werknemers niet de mogelijkheid krijgen om langer in het bedrijf te werken? Of de toegang tot werk vergemakkelijken voor werkzoekenden en migranten zonder papieren die over de vereiste kwalificaties beschikken?

Anticiperen betekent ook maatregelen nemen om besmetting op de werkplek te voorkomen. Dit krijgt vandaag nog onvoldoende aandacht.

We leven al twee jaar met dit virus en zijn varianten. De werkwereld heeft er alles aan gedaan om het aantal besmettingen te beperken en onze samenleving draaiende te houden. Binnen de sectoren zijn doeltreffende overeenkomsten gesloten en uitgevoerd. Deze expertise is onmiskenbaar, en moet vandaag worden benut. De voorliggende tekst veegt deze inspanningen met één pennentrek van tafel.

Dat wordt dan zonder ons. Ja, iedereen tekende, behalve het ABVV.

Facebooktwitter

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook x

De Nieuwe Werker

FREE
VIEW